X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Традиції і звичаї мого народу

Завантажити презентацію

Традиції і звичаї мого народу

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Звичаї і традиції мого роду Мельниківська загальноосвітня школа ступенів Смілянської районної ради Черкаської області

Слайд 2

Український вінок Вінок належить до українських національних символів-оберегів. Українські дівчата влітку ходили з непокритою головою, обвиваючи її стрічкою, а на свята надягали вінки.

Слайд 3

Починали носити віночок дівчатка з трьох років. Перший —плела мама, змочувала у росах, коли на небі сонце зійде. І купала його в росах сім днів, а тоді до скрині клала.

Слайд 4

У чотири роки плівся інший віночок. Усі кінчики пелюсток були вже розсічені, доплітався безсмертник, листочки багна чи яблуні. А для шестирічної доньки у вінок вплітали мак, що давав сон та беріг думку, крім того, вплітали й волошку. Для семирічної дівчинки плели вінок із семи квіточок. І вперше вплітали квіт яблуні.

Слайд 5

Серед розмаїтості вінків особливе місце належить "вінку кохання". Право виплітати його мали дівчата віком від 13 років і до заміжжя.  Основу такого вінка складають ромашки — символ юності, доброти і ніжності. Поміж ромашками вплітають цвіт яблуні і вишні. Над чолом — квітуче гроно калини. Поміж квітами вплітають вусики хмелю — символ гнучкості та розуму. 

Слайд 6

До українського віночку вплітали різноманітні квіти, а всього в одному вінку могло бути до 12 різних квіток.

Слайд 7

У найперший віночок дівчатам вплітали чорнобривці, щоб гарними на вроду були, чорнобривими.

Слайд 8

Деревій — красива квітка, схожа на квітуче деревце. Де б вона не з'явилась, обов'язково порадує всіх своїм квітом. Як символ нескореності, деревій посідає центральне місце у віночку.

Слайд 9

Барвінок — символ життя, він має довгі пагінці — безконечники, які стеляться по садочку, горнуться до оселі людської.

Слайд 10

Наче небесні озерця, в окрузі  Розквітли довкруж незабудки на лузі;  Тендітні, блакитні, беззахисно-світлі,  Мов очі дитини, ласкаві й привітні...

Слайд 11

Цвіт вишні та яблуні — це символ материнської любові. 

Слайд 12

Калина — символ України, символ краси та дівочої вроди.

Слайд 13

Безсмертник у віночку дарує здоров'я, загоює найтяжчі рани.

Слайд 14

У народі існує легенда, що любисток і волошка колись були птахами і вчили людей любити одне одного, бути щирими і відвертими. А коли померли ці пташки, то проросли квітами, пахучими рослинками — любистком та волошкою. У них чудові лікувальні властивості: ними миють волосся, освіжають хату, купають маленьких дітей. Тому ці квіти у віночку є символом людської відданості, уміння бути корисними.

Слайд 15

Ромашку перевивають батіжком хмелю, вважають, що це - весільна символіка. Як хміль в'ється, прикрашаючи свої пагони духмяними бурульками, так і хлопець має витись біля нареченої, бути готовим до одруження.

Слайд 16

Ніжна пелюстка маку несе в собі пам'ять роду. Також, мак дає сон і думку береже.

Слайд 17

Ружа — улюблена квітка українців, її дбайливо плекали під вікнами хати, бо нагадує вона Сонце. Ружі й троянди укладали у віночку за законами рослинного орнаменту, що означало безперервний сонячний рух з вічним оновленням.

Слайд 18

Для завершення прикрашання віночка використовували стрічки.    Про це, дитино, мусиш знати:  Коричнева стрічка – земля, наша мати.  Вона в нас єдина, вона найрідніша  Коричнева стрічка – вона найміцніша. Ми хочемо, щоб усі зрозуміли:  Ці жовті стрічки – наше сонечко миле.  Воно дає світло, дарує тепло.  Без сонця життя б на землі не було. Дві стрічки: зелена і темно-зелена –  Це юність, краса. Це природи знамена.  Зелена трава і зелені листочки –  Дві стрічки зелені маємо в віночку. Дві стрічки : блакитна і синя, темніша –  Це небо і води. Хай будуть чистіші.  Дай Боже, щоб ми вберегли їхню суть,  Нам небо і води здоров’я дають.

Слайд 19

Оранжева стрічка – м’яка паляниця.  Це й колос достиглого жита, пшениця.  Дивись, як оранжева стрічечка сяє,  Рум’яна, як хліб, й нам про хліб нагадає. А ця, фіолетова, те означає,  Що розум людський ще надій не втрачає  На те, що послухаємо Бога,  На те, що щасливі ми будемо з того. Малинова стрічка або малинова  Про щедрість сказати своє хоче слово,  Про те, що не можна усе тільки брати,  Що треба навчитись і щедро давати. Багатство й достаток – рожева ця стрічка.  Багатство пора вже нам мати за звичку.  Достаток з рожевої стрічки всміхатись  Нам буде, як праці не боятись. Якщо ви в вінок стрічки білі вплели,  То треба, щоб душу свою берегли.  Перлини душі ви збирайте в намисто,  Душа хай, як білі стрічки, вона буде чиста. 

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура