"Отруєння нітратами"
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
За даними літератури, гострі отруєння трапляються при вживанні води і продуктів рослинного і тваринного походження з високим вмістом нітратів.
Найбільш чутливі до надлишку нітратів діти перших місяців життя. Якщо мами вживають високо нітратні овочі, нітрати потрапляють у грудне молоко. В організмі матері існує механізм захисту від нітратів, але можливості його обмежені. Протинітратний механізм у дитини формується тільки до одного року.
Нині склалась парадоксальна ситуація. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша. А коштує вона завжди дорожче. Так за що ми платимо більше?
Проте, остерігатися треба не лише овочевої продукції. Нітрати як консерванти є також у м’ясі, консервах, цукерках і навіть молоці. Вони як харчові добавки є практично в усіх продуктах, які пропонують продуктові гіпермаркети та ринки. Загалом, виробники мають вказувати наявність нітратів на упаковці, проте цієї вимоги дотримуються не всі. Зазвичай на маркуванні ці речовини позначають так: Е-250 (нітрит натрію), Е-251 (нітрат натрію), Е-252 (нітрат калію) та Е-217 (натрієва сіль).
Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко потрапляють у кров і розповсюджуються у всьому організмі.
При вживанні високих доз нітратів з питною водою, чи продуктами харчування через 4-6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. Це часто супроводжується загальною слабкістю, головокружінням, запамороченням, болями у потиличній частині, тахікардією.
Перша допомога при отруєнні нітратами: Ретельне промивання шлунку, активоване вугілля, сольові проносні, свіже повітря, у складних випадках негайна госпіталізація.
Нітрати – це актуально-екологічна проблема. Накопичуючись у токсичних концентраціях у ґрунті рослинах, воді, харчових продуктах, вони є причиною як гострих, так і хронічних, дуже часто безсимптомних отруєнь, причиною онкологічних захворювань і порушень центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем.
Аби захистити себе та запобігти отруєнню, всі придбані на ринках овочі краще замочити на деякий час у воді. Вона виведе нітрати з плодів та розчинить їх.
При варінні й тушкуванні виділення нітратів з паром переважає над їх утворенням, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.
Схожі презентації
Категорії