НАТРІЙ
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
На трій (Natrium, Na) — хімічний елемент з атомним номером 11, та відповідна проста речовина — лужний сріблясто-білий м'який метал, хімічно дуже активний, на повітрі швидко окиснюється.
Натрій добувають електролізом. Саме у такий спосіб у 1807 році добув натрій англійський учений Гемфрі Деві.
Натрій належить до найбільш поширених елементів. На нього припадає 2,64% маси земної кори. У зв'язку з високою хімічною активністю він зустрічається тільки у вигляді різних сполук які, утворюють потужні родовища.
НАТРІЙ ПОТРІБЕН ДЛЯ ЛЮДИНИ!!! Натрій є одним з найбільш затребуваних мікроелементів, в яких особливо гостро потребує людський організм. Пояснюється це тим, що ця речовина відповідає за регулювання рівня рідини в організмі, а також входить до складу крові та шлункового соку, є важливим елементом травної системи.
Цей елемент підтримує в нормі осмотичний тиск регулює рух води нормалізує кислотно-основний стан регулює реакції збудливості нервово-м'язових волокон НАТРІЙ Є ВАЖЛИВИМ БІОЕЛЕМЕНТОМ
НАТРІЙ В ПРОДУКТАХ Основним джерелом натрію для людини є кухонна сіль. Досить неповної чайної ложки солі, щоб отримати майже всю добову норму цього елемента. Натрій міститься також в багатьох продуктах харчування: моркви, буряку, крабах, устрицях, артишоках, бобових, крупах, нирках і мізках тварин, шинці, морській капусті, молоці, сирі, томатах і томатному соку, бульйони, соуси, приправи, різні консерви, мариновані та солоні продукти, у тому числі домашні заготовки, сир, особливо плавлений-сир, ковбаса, солені горішки, сухарики, чіпси та інші харчові добавки з натрієм. Коли в харчуванні людини присутні більшість цих продуктів, нестачу натрію як такої бути просто не може - скоріше можна отримати надлишок натрію. У таких випадках слід розраховувати норму натрію, і намагатися менше солити їжу. Деякі дієтологи рекомендують замість звичайної кухонної солі використовувати очищену морську сіль - вона меншою мірою сприяє накопиченню рідини в організмі.
ДОБОВА ПОТРЕБА В НАТРІЇ Добова потреба людини в натрії зазвичай повністю задовольняється і навіть перекривається, так як більшість з нас вживає достатньо кухонної солі: адже ми звикли підсолювати будь-які продукти, у тому числі й ті, в яких вже є сіль. Однак у той же час вважається, що людям, що втрачають багато натрію з потом або сечею, необхідно збільшувати його споживання: наприклад, спортсменам, або тим, хто зайнятий на важкій фізичній роботі, в жарку погоду потреба в натрії теж збільшується. Іноді людині потрібно до 20 г кухонної солі на добу, але тут мова йде саме про екстремальні ситуацї. Взагалі офіційних норм споживання натрію не існує, а пропонується такий розрахунок: на кожен літр випитої води - 1 г кухонної солі. Враховуючи те, що більшість людей просто не привчені пити воду в достатній кількості, солі нам потрібно не так вже й багато.
НЕСТАЧА НАТРІЮ В ОРГАНІЗМІ Нестача натрію в організмі може виникнути не тільки при його недостатньому надходженні з їжею, а й при надмірному виведенні через шкіру і нирки, при його втраті при харчових отруєннях, що супроводжуються частковим зневодненням тканин. Також брак натрію можуть викликати дієти з низьким вмістом солі, лікування діуретиками, захворювання травного тракту. Якщо людина отримує з їжею і водою менше 0,5 г натрію на добу, це призводить до появи таких симптомів: сохне шкіра, порушується її тургор і знижується еластічность- з'являються часті судоми в ногах-людину мучить спрага, нудить, виникає рвота- знижується артеріальний тиск-може знизитися виділення сечі, сонливість і апатія, сплутаність свідомості, порушення рівноваги при ходьбі, стомлюваність, запаморочення і галюцинації. Погіршується пам'ять, часто змінюється настрій, втрачається відчуття смаку та апетиту, слабшають м'язи і знижується вага, людина часто хворіє інфекційними захворюваннями. Втрата натрію може довго компенсуватися організмом, завдяки використанню його накопичень в кістковій тканині. Однак, якщо вчасно не почати лікування, а також при швидкій і різкій втраті організмом цього елемента людина може загинути. У такому стані до летального результату може привести введення людині гіпотонічного розчину або розчину глюкози, або навіть споживання великої кількості чистої води.
НАДЛИШОК НАТРІЮ При надлишку натрію виникають набряки, так як в організмі накопичується вода. При цьому людина може проявляти гіперактивність, стає легкозбудливою і відчуває спрагу. Надлишок виникає в основному при зловживанні сіллю, а також при порушенні функції надниркових залоз, цукровому діабеті та гіпертонії, порушеннях роботи нирок і водно-сольового обміну, причому ці захворювання теж зазвичай виникають у любителів солоної їжі. Насправді збільшити кількість натрію в організмі найчастіше легко, а ось зменшити складно. Для цього потрібно відмовитися від ковбасних виробів, консервів і гострих приправ, виключити з раціону соду і пекарський порошок. При необхідності, особливо у пацієнтів з гіпертонією, захворюваннями нирок і серцево-судинною недостатністю, кількість солі в раціоні різко обмежується, і навіть тимчасово призначається так звана «солі дієта».
в кулінарії; в хімічній промисловості; в медицині; в комунальному господарстві; в металургії.
3 СІЧНЯ 1959 РОКУ В небі з'явилася комета. Незвичайна комета - штучна: з радянської космічної ракети, що летить до Місяця, було випущено хмару пари Натрію. Пурпурне світіння цієї пари дозволило уточнити траєкторію першого літального апарату, що пройшов по маршруту Земля-Місяць. ЦЕ БУЛО ПЕРШЕ КОСМІЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ НАТРІЮ.
Схожі презентації
Категорії