Ми і хімія
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Розробка урока- Задачі на тему: Ми і хімія Вчитель хімії ЗОШ №1 м Корсунь-Шевченківський. Гройсман Н.Ц.
Девіз уроку: „Розум мислителя не відчуває себе щасливим, поки він не зв'яже в одне розрізнені факти, які спостерігає”. (Хевіші)
Якщо заняття фізичною культурою і спортом зміцнює організм дитини фізично загартовує його, то розв’язування задач є засобом зміцнення вищої нервової діяльності , поліпшення пам’яті, збільшення її обсягу.
РОЗМИНКА! Масова частка розчиненої речовини в розчині, одержаному в результаті змішування 5 г солі і 95 г води дорівнює: а)10%; а б) 5%; б в) 15%; в г) 20%. г 10. Розташуйте розчини за збільшенням маси розчиненої речовини в розчині: а) 30 г 10%-го розчину; а б)50 г 15%-го розчину; б в)100 г 25%-го розчину; в г) 120 г 50%-го розчину. г
Розрахувати концентрацію ліків Засіб від голови У бочку меду покласти ложку дьогтю і збити міксером до появи піни. Мастити на голову вранці і втирати наждачним папером до зникнення симптому.
Художнику доручили ілюструвати підручник хімії для дев'ятикласників. Хімічні реакції розкладу, сполучення, заміщення, обміну він зобразив у такий спосіб Оцініть, чи правильно художник змоделював хімічні реакції різних типів. Обґрунтуйте свій експертний висновок.
Вчені провели аналіз 25 найбільш часто використовуваних продуктів з приємними ароматами. Серед них - пом'якшувачі тканини, засоби для миття посуду, дитячі шампуні, дезодоранти і засоби для чищення. Незважаючи на те, що багато з них рекламуються як натуральні і абсолютно безпечні для здоров'я, в них виявлено щонайменше 133 небезпечних. 11 з них є канцерогенами. Деякі небезпечні при будь-якому рівні впливу. Не випадково, що вони майже ніколи не вказуються на етикетках засобів, ховаючись під розпливчастими визначеннями – «пом'якшувачі», «ароматизатори», «ефірні олії».
Всі канцерогени діляться на 6 великих підгруп: Барвники; Підсилювачі смаку і аромату ; Емульгатори; Антиоксиданти,регулювальники кислотності; Глазуруючі агенти, поліпшувачі хліба і борошна, підсолоджувачі; Консерванти ;
Хімія в харчовій промисловості або харчові добавки Сіль, сода, прянощі відомі людям з незапам'ятних часів. Але справжній розквіт їх використання почався все-таки в ХХ столітті - столітті харчової хімії. На добавки були покладені великі надії. І вони виправдали очікування повною мірою. Ковбаси стали ніжно-рожевими, йогурти свіжофруктовими, а кекси пишно-нечерствими. «Молодість» і привабливість продуктів забезпечили саме добавки.
Радою ЄС розроблена раціональна система цифрової кодифікації харчових добавок з літерою "Е" (від слова Європа або від англ. — їстівний). Кожній харчовій добавці присвоєно три- або чотиризначний код (у Європі з попередньою літерою "Е"). : Е100-Е182 - барвники Е200-Е299 - консерванти Е300-Е399 - антизакислювачі Е400-Е499 - стабілізатори Е500-Е599 - емульгатори Е600-Е699 - посилювачі смаку та аромату. Е700-Е899 - запасні індекси Е900-Е999 – піногасники При частому вживанні деякі харчові добавки можуть причинити небезпеку здоров'ю людини. ( Яку я застосував хитрість?)
А чи доводилося Вам читати на упаковках продуктів термін придатності продуктів! Там вказана дата виготовлення і термін зберігання при певній температурі. Але не завжди вдається зберігати продукти при температурі, що рекомендується. Так ось! Можна визначити термін зберігання продукту, знаючи умови його зберігання, що рекомендуються. Отже, завдання: Є торт з кремом, термін зберігання якого 4 дні при температурі +5 C. Питання: як довго цей торт можна зберігати при температурі +25C?
Рішення: при вирішенні таких задач (задачі по хімії на швидкість хімічної реакції) існує правило: при підвищенні температури на кожних 10град. швидкість хімічної реакції збільшується в 2...4 рази звідки слідує формула Vt2 = Vt2*y (t2-t1) / 10, де Vt1 - швидкість реакції (що рекомендується) Vt2 - швидкість реакції за нових умов Y - коефіцієнт рівний 2, 3 або 4 (пр вирішенні задач зазвичай приймається 3) t1 - температура зберігання (що рекомендується, вказана на упаковці) t2 - температура зберігання при за нових умов Отже, в нашому випадку: t1 = +50C ; t2 = +250C; коефіцієнт Y = 3 тоді Vt2 / Vt1 = Y(25 - 5)/ 10c = 31,5c = 32 = 9 разів. Отже, якщо зберігати торт при температурі +25 C, замість +5 C, то він може зберігатися в часі в 9 разів менше: 4 доби = 96 годин, тоді 96 / 9 = 1,5 години. Ось так!
Задачі з елементами гуманізації Хімія-наука точна і конкретна. У хімії є багато місць, де можна звернути погляд учня на людські якості особи, моменти добра і гумору, людяності. Одним з них є задачі.
Завдання 1. Діма А. з пелюшок був завзятим експериментатором. Одного дня він вирішив отримати кристали йоду з 5%-го спиртового розчину йоду шляхом випаровування спирту. У фарфорову чашку він вилив з флакончика 25 г розчину і почав процес випаровування. Поясніть, чому в кінці роботи у Діми округлилися очі, і він з Сашком мали дуже здивованний вигляд. Скільки грамів йоду міг би отримати Діма теоретично? Підказка-
Завдання 2. Познайомившись на уроках хімії із способами вираження концентрації розчинів, Каріна О. для себе вирішила, що стане фармацевтом. Для домашньої аптечки 3%-й розчин перекису водню вона взялася приготувати сама. Сполоснув флакончик з - під спирту дистильованною водою, і кинувши в нього чотири пігулки гідропіріта (кожна по 0,75 г), вона відміряла 97 мл все тієї ж води, влила у флакон і щільно закрутила кришечку. Як ви вважаєте, чи вийшов в Каріни медичний засіб?
Завдання 3. Іра О. вже цілий рік виховує смугастого кота Матрос. Матрос небайдужий до запаху одеколону «Гвоздика», який дівчинка використовує для відлякування комарів. Залишившись удома один, він пролежав клубочком до обіду на дивані, потім потягнувся, вигнувся дугою і поважно попрямував до трюмо, потерся вусами об кришечку флакона і злегка ударив лапою по склу. Покатавши з гуркотом флакон по підлозі, кіт почав гризти кришечку. Від перших крапель рідини Матрос голосно чхнув, потім принюхався і почав підлизувати. Увійшовши до будинку, Іра спрямувала в кімнату. У флаконі ще залишалося 20 г вмісту (це половина того, що було), а кіт лежав на підлозі, як велика біла плюшка, розчепіривши лапи, і продовжуючи лизати піл. Скільки грамів спирту злизав кіт з підлоги, якщо його доля в одеколоні – 96%
Завдання 5. Юліна мама зважувала цукор для вишневого варення. Вона попросила батька подати поліетиленовий пакет з верхньої полиці, де був цукор. Юля С. пробігала мимо. Неслася дзигою з ножицями в руках, і.... випадково проткнула пакет, він розірвався, і весь кілограм цукру виявився на підлозі. Розсерджена мама змусила папу і Юлю прибрати цукор з підлоги і висипати у відро для сміття. Папа вирішив відновити справедливість. Він сказав, що все зробить сам і відпустить дівчинку робити уроки, якщо вона запропонує спосіб очищення розсипаного цукру і визначить його масову частку у водному розчині 15 літрового відра, де води було 12 л. Поставте себе на місце Юлі і дайте відповіді на всі питання...
Завдання 4. Визначте масову частку цукру в згущеному молоці, яке вилизав з банки собака Юри Р. поки його господар купався в річці. Собаці здалося, що у всій масі 400-грам молока цукру було 180 гр.
. Молекули ПАР добре очищають забруднені тканини. Проте ці хімічні сполуки дуже агресивні. ПАР проникають в мікросудини шкіри, всмоктуються в кров і розповсюджуються по організму. Потрапляючи в організм людини, ПАР викликають порушення діяльності мозку, нирок, легенів, печінки, алергічні реакції. Вони здатні накопичуватися в органах. Потенційно небезпечні концентрації ПАР зберігаються на тканинах до 4 діб.
Фосфати не лише підсилюють проникнення ПАР через шкіру, але і сприяють накопиченню цих речовин на волокнах випраних тканин. Вони сприяють настільки міцному з'єднанню ПАРз тканиною, що навіть 10-кратне полоскання в гарячій воді повністю не звільняє від хімікатів. Найсильніше утримують речовини шерстяні, напівшерстяні і бавовняні тканини. У холодній же воді ні ПАР, ні фосфати практично не вимиваються.
ДІЯ ПАР НА ЕКОСИСТЕМУ ВОДОЙМ. Пройшовши шлях від магазину через нашу раковину, вану, туалет, пральну машину СМЗ потрапляють в каналізацію, а з каналізації у водойми річок і тому подібне. В першу чергу страждають від синтетичних миючих засобів тварини, які живуть у воді. Чому страждають саме вони? Тому що СМЗ прилипають до зябер і риби гинуть. Чи впливають СМЗ на людину? Можливо, ви вирішите, що це дивне питання. Адже люди не плавають і не дихають зябрами. То впливають, чи ні!?
Самостійне складання задачі. Використовуючи попередні задачі придумати задачу на шкідливість СМЗ …При використанні 500 мл засобів для миття посуду в рік, 3 мг фосфатів у день осідає на шкірі при неправильному поводженні з засобами побутової хімії….
Здатність до біологічного розкладання Штучні матеріали, які розкладаються біологічним шляхом, збільшують навантаження на бактерії, що, у свою чергу, спричиняє зростання споживання розчиненого кисню. Коли величезні клуби мильної піни стали скупчуватися у очисних спорудах і порушувати роботу деяких водоочисних станцій через насиченість патогенними мікроорганізмами або пливли вниз за течією річок, до цієї обставини була привернута увага громадськості.
Гайтана — реклама хімії Это мега-магия, это колдовство, Мысли все о нем, Хочу только его. Что со мной он делает? Я уже не я. Что это за магия? Ма-ма-ма-ма-ма-магия. Припев: Это химия! Хим-хим-хим химия, химия. Это химия! Хим-хим-хим химия, химия. Это химия! Хим-хим-хим химия, химия. Это химия! Хим-хим-хим химия, химия. Это химия! Хим-хим-хим химия, химия. Это химия! Хим-хим-хим химия, химия.
Наше завдання , щоб стало краще!!!!!!!! 1. На кожен завтрашній день, у мене є своя ніч Стає природа не та, і знають всі в чому річ. Я рано очі відкрив і бачу скрізь сірий дим Не можу вийти в під"їзд, бо купа бруду під ним. 2. Куда свій погляд не кинь, то звалка, то хімзавод На ньому там, день за днем, поволі дохне народ. Я чую слабість в ногах, і біль тупий в голові З"їдає хімія нас, а ми такі молоді. Бракує неба, бракує. Вітру чистого нам так треба І день наступний, нехай вже буде кращий То нам так треба! Приспів: З дерев капає сок, то плаче їхня душа В очах дим і пісок – і в тому наша вина. Зима, літо, весна – той час так скоро пройде. Нема жалю в очах чужих, немає ніде!
Схожі презентації
Категорії