X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Ізомери у природі

Завантажити презентацію

Ізомери у природі

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Презентація на тему: "Вуглеводи у харчових продуктах" Шитової Марії

Слайд 2

Роль вуглеводів Вуглеводи відіграють першорядну роль в процесі харчування, оскільки саме вони якнайбільше задіяні в забезпеченні енергетичних потреб всього організму, а також вони беруть участь у метаболізмі всіх поживних речовин. Вуглеводи являють собою органічні сполуки, що складаються з вуглецю, водню і кисню. Вуглеводи, оскільки вони досить легкодоступні і дуже швидко засвоюються, є основним джерелом енергії для організму. В організм людини вуглеводи можуть надходити з їжею (крупи, овочі, бобові культури, фрукти, тощо), а також вироблятися з жирів і деяких амінокислот. 

Слайд 3

Слайд 4

Функції вуглеводів в організмі Є основним джерелом енергії в організмі. Забезпечують всі енергетичні витрати мозку (мозок поглинає близько 70% глюкози, що виділяється печінкою) Беруть участь у синтезі молекул АТФ, ДНК і РНК. Регулюють обмін білків і жирів. Комплексі з білками вони утворюють деякі ферменти і гормони, секрети слинних та інших утворюючих слиз залоз, а також інші сполуки. Харчові волокна покращують роботу травної системи і виводять з організму шкідливі речовини, пектини стимулюють процес травлення. 

Слайд 5

Вуглеводи в харчових продуктах Вуглеводи складають 3/4 сухої маси рослин і водоростей, вони містяться в зернових, фруктах, овочах і в інших продуктах.  Головними засвоюваними вуглеводами в харчуванні людини є крохмаль і сахароза. Крохмаль є головним енергетичним ресурсом людського організму. Джерела крохмалю – зернові, бобові, картопля. На частку крохмалю припадає приблизно 80% від усіх вуглеводів, що споживає людина.  Моносахариди і олігосахариди (у тому числі сахароза) міститься в зернових культурах у відносно невеликих кількостях . Сахароза зазвичай потрапляє в людський організм з продуктами, в які вона додається (кондитерські вироби, напої, морозиво та ін.). Зважаючи на те, що сахароза значною мірою сприяє зростанню глюкози в крові, варто зазначити, що продукти з високим вмістом цукру (в першу чергу кондитерські вироби) є найменш цінними з усіх вуглеводних продуктів.

Слайд 6

Слайд 7

Білки, жири і вуглеводи: збалансований раціон Для підтримки здоров’я і отримання необхідних поживних речовин раціон повинен бути збалансований. У нормі білки, жири і вуглеводи повинні бути присутніми в такому співвідношенні: 15-20% – білки. 30% – жири (переважно рослинні). 50-60% – вуглеводи. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів може змінюватися в тому випадку, якщо людина нарощує масу або, навпаки, скидає вагу. Схуднення – білки збільшуються до 50%, а вуглеводи скорочуються до 20% (тільки тимчасовий захід і тільки під контролем лікаря). Набір ваги – вуглеводи залишаються в межах 40-60%, а білки збільшуються до 35%. Важливо враховувати і калорійність продуктів. Так, в спрощеній схемі прийнято вважати, що 1 грам білків і вуглеводів містить 4 калорії, а жири – 9 калорій. Однак на відміну від білків деякі вуглеводи можуть різко підвищувати в крові рівень глюкози і сприяти накопиченню спочатку молекул глікогену в печінці, а потім і збільшення жирової маси. Тому при розрахунку калорійності раціону необхідно контролювати і глікемічний індекс продуктів, що показує швидкість перетворення продукту в глюкозу.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія