X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Проблеми відсталості країн, охорони здоров’я населення і довголіття. Гендерне насильство

Завантажити презентацію

Проблеми відсталості країн, охорони здоров’я населення і довголіття. Гендерне насильство

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Проблеми відсталості країн, охорони здоров’я населення і довголіття. Гендерне насильство

Слайд 2

Проблема відсталості країн Існує кілька кількісних підходів до визначення місця країни у світовому господарстві. Найпростіший з них - поділ світової економіки на групи країн за рівнем доходу на душу населення: низький рівень доходів - не більше 765 дол. на рік середній рівень доходів - від 766 до 9 385 дол. високий рівень доходів - 9 386 дол. і вище.

Слайд 3

Проблема відсталості країн 1. Індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП) Для підрахунку враховуються такі три види показників: • середня тривалість майбутнього життя при народженні - оцінює довголіття; • рівень грамотності дорослого населення і сукупна частка учнів; • рівень життя, оцінений через ВВП па душу населення при паритеті купівельної спроможності (ПКС) в доларах США. 2. Неписьменне населення Більше 2/3 загального світового кількості неписьменних дорослих (785 млн чоловік) знаходяться у восьми країнах (Індія, Китай, Бангладеш, Пакистан, Нігерія, Ефіопія, Індонезія, Єгипет); з усіх неписьменних дорослих у світі 2/3 складають жінки; вкрай низький рівень грамотності зосереджений в трьох регіонах: Південної та Західної Азії, в Африці південніше Сахари і в арабських державах, де близько 1/3 чоловіків і половина жінок неграмотні.

Слайд 4

Проблеми охорони здоров’я населення і довголіття На здоров’я населення і рівень захворюваності впливають ряд чинників, які об’єднують у чотири групи: спосіб життя та соціально-економічні умови; природні умови; забруднення і деградація навколишнього середовища; виробничі умови. Чинник способу життя і соціально-економічних умов. Ця група чинників особливо різноманітна. До неї зазвичай відносять (в негативному аспекті) погані матеріально-побутові умови, неміцність сімей, самотність, неправильне харчування, тютюнокуріння, вживання алкоголю і наркотиків, зловживання ліками та ін. Чинник виробничих умов. До нього відносять шкідливі умови праці, часті стресові ситуації, виробничий травматизм, різного роду нещасні випадки та ін. У світі в результаті автомобільних аварій щорічно отримують травми приблизно 12 млн. осіб.

Слайд 5

Проблеми охорони здоров’я населення і довголіття Чинник природних умов має вплив на характер і структуру захворюваності. На здоров’я людини впливає геологічна будова території, з якою пов’язані, наприклад, надлишок або дефіцит біологічно активних елементів, радіоактивний фон, гідрологічні умови (нестача питної води), ґрунт, рослини і тварини, які також можуть слугувати джерелом багатьох інфекційних захворювань. У полярних районах переважають захворювання, зумовлені низькими температурами повітря, високою вологістю, сильними вітрами, активними геомагнітними явищами. Чинник забруднення і деградації навколишнього середовища. Доведено, що забруднення атмосферного повітря сприяє розвитку хвороб системи кровообігу, органів дихання, ендокринної системи, виникнення злоякісних новоутворень, алергії. Забруднення продуктів харчування і води - особливо хімічними речовинами - викликає хвороби органів травлення, крові, сечостатевих органів, онкологічні й інші захворювання.

Слайд 6

Географічні аспекти глобальної проблеми здоров’я Існують великі відмінності показників рівня охорони здоров’я населення між економічно розвинутими країнами і країнами, що розвиваються. Усі такі показники в економічно розвинутих країнах значно вищі. На 100 тис. мешканців у них зазвичай при падає 200-500 лікарів і 400-1000 лікарняних ліжок, у середньому на одного лікаря - 200-300, а на одне лікарняне ліжко - 100-200 осіб. У країнах, що розвиваються, усі основні показники якості життя та здоров’я населення значно нижчі. На 100 тис. мешканців припадає 20-100 лікарів і 100-300 лікарняних ліжок.

Слайд 7

Гендерне насильство як форма соціальної нерівності Гендерне насильство- це різновид агресивної поведінки, використання сили на основі ознаки статі - від словесних образ і погроз до фізичного впливу. Воно ґрунтується на нерівних правових відносинах, що зумовлюють поляризацію відмінностей між статями. Гендерне насильство, коли жінка мала в суспільстві становище поневоленої людини, завжди було частиною існування людства. Різноманітні його прояви простежуються з глибокої давнини в усіх частинах світу. У давнину безправ’я жінки проявлялося в тому, що її можна було купити, подарувати чи викрасти. Історія свідчить про те, що раніше в багатьох країнах фактично було узаконено насильство в сім’ї щодо жінок. Гендерне насильство - це серйозна перешкода для досягнення рівноправності й дотримання прав людини. Воно порушує, завдає шкоди, нівелює використання жінками їхніх людських прав і фундаментальних свобод. Гендерне насильство посилює соціостатеву дискримінацію і підпорядкованість жінок чоловікам.

Слайд 8

Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка