ВИВЧЕННЯ СКЛАДУ АНТОЦІАНІВ У СУЦВІТТЯХ СУХОВЕРШКІВ ЗВИЧАЙНИХ (PRUNELLA VULGARIS L.)
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
АКАДЕМІЯ МЕДИЧНИХ НАУК УКРАЇНИ Державна установа „Інститут фармакології та токсикології НАМН України” Державна лабораторія з контролю якості лікарських засобів ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКІСНОГО СКЛАДУ АНТОЦІАНІВ У СУЦВІТТЯХ СУХОВЕРШКІВ ЗВИЧАЙНИХ (PRUNELLA VULGARIS L.) Автори: мол.наук.співроб. Голембіовська О. І. Проф., д.фарм.н. Цуркан О. О. *
* Мета роботи - розробка методики якісного визначення антоціанів в колоссі суховершків звичайних методом ВЕРХ Об'єкт дослідження - повітряно-сухі подрібнені суцвіття (колосся) Prunella vulgaris L., заготовлені в Івано-Франківській області в липні 2012 р.
Деякі біологічно активні сполуки суховершків звичайних Флавоноїди кверцетин лютеолін-7-О-глікозид розмаринова кислота кавова кислота Терпеноїди урсолова кислота олеанолова кислота Органічні кислоти лінолева кислота пальмітинова кислота Стероли бета-ситостерол стигмастерол альфа-спіностерол Ефірні речовини камфора Фенхон Кумарини ескулетин (6,7-дигідроксикумарин) скополетин (6-метокси,7-гідроксикумарин) Сапоніни бета-амірин *
Метод ВЕРХ для дослідження антоціанів + 4% H3PO4 Умови хроматографування Колонка: Luna 5µm, 250*4,6 mm, Phenomenex Рухома фаза: Acetonitrile : Acetonitrile, Acetic acid, TFA, Aqua (2:10:0,2:97,8) in gradient elution Швидкість рухомої фази: 1.0mL/min Температура колонки: 30°C Детектування: UV at 520 nm Об”єм інжекції : 10 µL
Ідентифіковані антоціани в суцвіттях суховершків методом ВЕРХ Дельфінідин-3-галактозид Ціанідин-3-глюкозид Ціанідин-3-арабінозид Петунідин-3-галактозид Петунідин-3-глюкозид Петунідин-3-арабінозид Пеонідин-3-галактозид Пеонідин-3-арабінозид Мальвідин-3-глюкозид Мальвідин-3-арабінозид
Висновки В результаті проведених досліджень розроблено методику ВЕРХ-визначення антоціанового складу у суцвіттях суховершків звичайних. Ідентифіковано 1 глікозид дельфінідину, 2 глікозиди ціанідину, 3 глікозиди петунідину, 2 глікозиди пеонідину, 2 гікозиди мальвідину та ацильовані похідні антоціанів
Використані літературні джерела Araceli Castaneda-Ovando, Ma. de Lourdes Pacheco-Hernandez, Ma. Elena Paez-Hernandez, Jose A. Rodriguez, Carlos Andres Galan-Vidal, « Chemical studies of anthocyanins: A review », dans Food Chemistry, vol. 113, 2009, p. 859-871 Burns, J., Mullen, W., Landrault, N., Teissedre, P., Lean, M.E.J., Crozier, A. Variations in the profile and content of anthocyanins in wines made from cabernet sauvignon and hybrid grapes. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50: 4096-4102 (2002) Jin-Ming Kong, Lian-Sai Chia, Ngoh-Khang Goh, Tet-Fatt Chia et R. Brouillard, « Analysis and biological activities of anthocyanins », dans Phytochemistry, vol. 64, no 5, novembre 2003,p. 923-933 Kevin M. Davies, « Modifying Anthocyanin Production in Flower », dans in K. Gould et als "ANTHOCYANINS Biosynthesis, Functions and Applications", Springer, 2009 Nicolas Vivas, Les composés phénoliques et l'élaboration des vins rouges, Editions Féret, 2007 Reinhard Eder, "Pigments", in Food Analysis by Hplc, Leo M.L. Nollet (ed.), Marcel Dekker Inc, 2000, 1068 p. Чуб В. Для чего нужны антоцианы // Цветоводство. — 2008. — № 6. — С. 22—25. та багато інших ...
Схожі презентації
Категорії