X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Вікові особливості обміну речовин і енергії. Норми харчування у дітей та підлітків. Порушення харчування

Завантажити презентацію

Вікові особливості обміну речовин і енергії. Норми харчування у дітей та підлітків. Порушення харчування

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Лекція на тему: “ Вікові особливості обміну речовин і енергії. Норми харчування у дітей та підлітків. Порушення харчування ”

Слайд 2

1. Особливості обміну речовин і енергії у різні періоди постнатального розвитку. Білковий обмін Вуглеводний обмін Обмін жирів Водно-сольовий і вітамінний обмін Енергетичний обмін 2. Раціональне харчування у дітей та підлітків 3. Розлади харчування

Слайд 3

Білковий обмін 1 грам білків = 4,1 ккал=17,2 кДж енергії (1 ккал=4,2 кДж) Продукти білкового перетравлення в організмі не накопичуються. Позитивний азотистий баланс спостерігається у дітей Для людей старечого віку характерний негативний азотистий баланс

Слайд 4

Білковий обмін

Слайд 5

На першому році життя на 1 кг маси тіла діти повинні отримувати 2,5-4 г на добу. У віці від 1 до 3 років – 4 г, від 4 до 7 років -3,5-4 г. У підлітків на 1 кг маси тіла становить 2 г, у дорослих тільки 1 г. Продукти тваринного походження переважали в їжі дитини і становили не менше 75% харчового раціону

Слайд 6

Обмін жирів Загальна кількість жиру в організмі в середньому становить близько 10-20% Жири поділяються на повноцінні і неповноцінні. Повноцінні жири не синтезуються в організмі і надходять з їжею.

Слайд 7

Вік Потреба в рослиннихжирах Потреба в тваринних жирах До 1,5 року немає 50 г на день 2-10 років 15 г на день 80 г на день Дівчата 12-15років 20 г на добу 90 г на день Юнаки 13-16 років 20 гна добу 110 г на добу

Слайд 8

У людей літнього і старечого віку виникає генералізований ліпоїдоз органів, підвищення холостерину. Від 35-60 років збільшується жирова маса, щорічно зростає а 0,2-0,8 кг. Після 60 років відбувається зниження загальної маси тіла, але жирова маса продовжує зростати.

Слайд 9

Вуглеводний обмін Загальна кількість вуглеводів в організмі людини становить 1%. До 1 року життя потреба в організмі становить 110 г на добу, від 1,5-2 років -190 г, в 5-6 років – 250 г, в 11-13 років -380 г, для дорослої людини – 400 г вуглеводів. Обмін вуглеводів не зазнає істотних вікових змін.

Слайд 10

Водно – сольовий обмін В організмі новонародженого об'єм води становить 70-80%, а у дітей 13 років -56%. Більший вміст води в оганізмі дітей пов’язаний з більшою інтенсивністю обмінних реакцій.

Слайд 11

Нестача мінеральних речовин у їжі швидко призводить до різних порушень обмінних реакцій і відповідно до порушення росту і розвитку. Норма споживання кальцію в організмі однорічної дитини становить 1000 мг, фосфору – 1500 мг. У віці 7 – 10 років потреба в мікроелементах збільшується , але до кінця статевого дозрівання потреба в мікроелементах знижується.

Слайд 12

Видно, що потреба у вітамінах В1, В2, В6, РР і D зі збільшенням віку дещо знижується, а потреба у вітамінах А і В12 зростає. Частіше за все і більше всього пацієнтам старших вікових груп не вистачає вітаміну С, у той час як потреба організму в ньому майже в 3 рази вище, ніж в осіб середнього віку. Дефіцит вітамінів-антиоксидантів - аскорбінової кислоти, токоферолів і каротиноїдів є одним з факторів, що посилюють ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань. До вітамінів, що гальмують розвиток атеросклеротичного процесу можуть бути віднесені холін, інозит, вітамін В12 і фолієва кислота. Вираженими ліпотропними властивостями володіє і вітамін В6 (піридоксин), пантотенова кислота, токоферол Потреба у вітаміні В2 у літніх людей значно нижче, ніж у молодих, але всмоктуваність його падає з віком

Слайд 13

Обмін енергії

Слайд 14

Особливості енергетичного обміну новонароджених дітей Енергетичні потреби організму, який росте забезпечується високим рівнем фосфорилювання та окислення; Протягом першого року життя дитини істотно змінюється обмін, ніж був характерний для ембріонального періоду існування; Високий рівень гліколітичних процесів, які забезпечують високу стійкість до гіпоксії, який з віком поступово знижується.

Слайд 15

Характерною особливістю періоду новонародженості є більш низький основний обмін, що пов’язано з недостатньою функцією щитоподібної залози в цей період. На 2-3-й день життя і протягом всього періоду новонародженості у дітей відмічається початкове підвищення основного обміну до 1 року.

Слайд 16

Зміни втрати енергії в дитини При неспокої дитини втрата енергії збільшується на 20%, а під час крику – в 2-3 рази. Збільшується основний обмін і при підвищенні температури тіла (на 10С підвищення становить на14-16%).

Слайд 17

Енергетичний обмін у дітей і підлітків

Слайд 18

Слайд 19

Енергетичний обмін у дітей і підлітків Інтенсивність обмінних процесів у дітей у перерахунку на 1 кг маси тіла значно вища, ніж у дорослих. У хлопчиків 8 років величина основного обміну 6190 кДж на 1м2 , у дівчаток- 5110 кДж. У юнаків 15 років – 4800 кДж, у дівчат-4480 кДж

Слайд 20

Інтенсивність гліколізу у дітей першого року життя на 30-35 % вища, ніж у дорослих, особливо висока вона в перші три місяці життя. Одночасно зростає інтенсивність окислювальних процесів. Обмін енергії на одиницю маси тіла або поверхні у дітей значно вищий, ніж у дорослих. Висока інтенсивність обмінних процесів у дітей- результат перерозподілу співвідношення між активною клітинною масою та екстрацелюлярною рідиною.

Слайд 21

Режим раціонального харчування дітей і підлітків А. Г. Хрипкова із співавт. (1990) рекомендує дошкільнятам (до 6 років) та школярам молодшого шкільного віку (6-10 років) дотримуватись співвідношення білків, жирів та вуглеводів у складі їжі на рівні Для учнів середнього (11-13 років) і старшого шкільного (14-17 років) віку, так як і для дорослих людей, співвідношення основних компонентів їжі рекомендується на рівні 1:1:4.

Слайд 22

І. М. Маруненко, 2004 рекомендують дотримуватись співвідношення білків, жирів і вуглеводів у їжі харчуванні як дорослих, так і дітей будь-якого віку на рівні 1:1:4 Експерти Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я) вважають, що оптимальним є вживання співвідношення 1:2:3 (цитується за В. Г. Грибан, 2005).

Слайд 23

Для дітей молодшого шкільного віку (від 6 до 10 років) як для хлопчиків так і для дівчат рекомендується такий склад їжі за добу (в грамах): білків 72-78 г; жирів 65-70 і вуглеводів 332-365 г.

Слайд 24

Для хлопців 11-13 років необхідно споживати за добу: білків до 91 г, жирів до 82 г і до 425 г вуглеводів. Дівчатам цього ж віку рекомендується вживати: білків до 83 г; жирів до 75 г і вуглеводів до 340 г.

Слайд 25

діти молодшого шкільного віку потребують приймання їжі через кожні 3,5-4 години за добу не менше ніж 4-5 разів. Перед сном діти повинні їсти не пізніше ніж за 1,5-2,0 години, щоб забезпечити нормальний відпочинок організму. Вечірня їжа повинна бути мало об'ємною і складатись із овочів та молочних продуктів. Діти середнього та старшого шкільного віку повинні їсти за добу не менше 3-х разів

Слайд 26

Порушення харчування Аліментарні хвороби – хвороби, що пов'язані із недостатнім або надлишковим харчуванням. Аліментарні хвороби виникають внаслідок тривалих порушень харчування.

Слайд 27

Аліментарна дистрофія

Слайд 28

Ожиріння Гіподинамія Генетичні чинники, зокрема: Підвищена активність ферментів ліпогенеза Зниження активності ферментів ліполізу Підвищене споживання легкозасвоюваних вуглеводів: пиття солодких напоїв дієта, багата цукрами Деякі хвороби, зокрема  Схильність до стресів

Слайд 29

Слайд 30

Адепозогенітальна дистрофія

Слайд 31

Синдром Кушенга

Слайд 32

Гіпотериоз

Слайд 33

Глікогенози

Слайд 34

Дитяче ожиріння

Слайд 35

Анорексія

Слайд 36

Булімія

Слайд 37

Рекомендована література 1. Хрипкова А.Г., Антропова М.В., Фарбер Д.А. Возрастная физиология и школьная гигиена: пособие для студентов пед. институтов. ─ М.: Просвещение, 1990.─ С.179-207. 2. Зубар Н.М. , Основи фізіології харчування: Підручник. – К.: Київ. Нац. торг. – екон. ун-т, 2006.-341 с. 3. Дмитроца О.Р., Швайко С.Є. Вікова фізіологія: Опорний конспект лекцій. – Луцьк , 2010. – с. 119. 4. І.П. Аносов, В.Х. Хоматов, Н.Г. Сидоряк, Т.І. Станішевська, Л.В. Антоновська Вікова фізіологія з основами шкільної гігієни: Підручник для студ біологічних спеціальностей ВНЗ. – Мелітополь: ТОВ «Колор Принт», 2008. – 434 с.

Слайд 38

Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія