Знак якості сметани
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Сметана — це один з найпоживніших молочних продуктів харчування. Виготовляється сквашуванням нормалізованих вершків за допомогою чистих культур кисломолочних бактерій. Завдяки чому сметана є густою та має характерну кислувату смакову ноту. На відміну від молока у сметані менший вміст білків але більший жиру та розчинених у жирі вітамінів. При нагріванні сметана не утворює сироподібну масу («не звурджується»), тому її часто використовують у гарячих стравах. Існує декілька сортів сметани, в залежності від її жирності. Сметана 30 % жирності — основний вид сметани, яку виготовляють сквашуванням нормалізованих вершків. Сметана 36 % жирності виготовляється тільки із свіжих нормалізованих пастеризованих вершків. Сметана любительська 40 % жирності виробляють з гомогенізованих вершків. Відрізняєть густою нерозпливчатою конссистенцією. Сметана дієтична 10 % жирності виробляють з пастеризованих гомогенізованих вершків, збагачену вітамінами С та В. Виробляють також сметану 20 %- та 25%-жирності. Вміст вітаміну С в дієтичній сметані — 8-17 мг на 10 мл. Сметану широко застосовують в кулінарії як додаток до багатьох страв української кухні; вареників,тертюхів, борщів. З неї готують бануш та різноманітні підливи і соуси. В ній тушкують рибу та м'ясо.
Найбільш якісним, поважна комісія визнала сметану від марки «Простоквашино» - 5 балів.На другому місці «Фанні» - у неї 4 бали. За три бали отримали марки «7-я» і «Веселий молочник» і в кінці списку з двома балами «Гурманіка».
Народні дегустатори з переможцем не визначилися - поставили одні четвірки і трійки. Непогана, на їхню думку, сметана від «Фанні», «Веселого молочника» і «Гурманіка» - вони отримали по чотири бали. Три бали у лідера першого етапу тестування - марки «Простоквашино» і у марки «7-я».
Лабораторний аналіз За результатами фізико-хімічного та мікробіологічного аналізу встановлено, що всі зразки відповідають нормативним документам. Але від себе програма хоче відзначити, що за цими нормами навряд чи можна належним чином оцінити якість продукту, адже в нашій країні не введена методики з виявлення жирів немолочного походження. Що, звичайно, сприяє активному фальсифікування молочної продукції.
За підсумками трьох експертиз, наша програма виробника-переможця не має. ТМ «Фанні» - оцінка «добре», ТМ «Простоквашино» - оцінка «добре», ТМ «7-я» - оцінка «добре», ТМ «Веселий молочник» - оцінка «добре», ТМ «Гурманіка» - оцінка «добре».
Схожі презентації
Категорії