Сорти меду і способи фальсифікації бджолиного меду
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Мед – найцінніший продукт українців . Всеукраїнський конкурс: “ Молодь тестує якість”. Виконали учні 9 класу Грем’яцької ЗОШ I-III ступенів Острозького району Рівненської області Вчитель : Буйністрович Ольга Юріївна
Всі школярі проінформовані про цілющі та лікувальні властивості меду. Враховуючи те, що в країні зараз епідемія грипу, ми радимо учням нашої школи вживати мед, щоб зберегти своє здоров’я від хвороби. Також, при можливості включаємо мед у харчовий раціон учнів. Мед – один із самих і корисних продуктів , що не потребують кулінарної переробки або будь-яких домішок. Мед не тільки розглядають як солодощі , але й як ліки від багатьох хвороб. Мед не псує зуби, і не дивлячись на велику калорійність , не впливає на талію. Необхідно переходити від карамельок на мед, тільки в тому випадку, якщо ви їсте натуральний мед. Медоносна бджола-унікальне створіння природи , що живе суспільним способом. Бджоли-корисні комахи нашої планети. Вони дають людям мед - продукт харчування. В давнину мед вважали їжею богів, тому вживання меду вважалося ознакою щасливого життя. Мед позитивно впливає на організм людини(кровоносну та травну систему). Люди , що постійно вживають мед довго живуть.
Мета: Дослідити зразки меду, що виготовляються в Рівненській області на наявність домішок, виявлення фальсифікованого меду. Опрацювати та дізнатися цікавий матеріал з історії меду, хімічний склад та умови зберігання меду. Вивчити як в домашніх умовах можна виявити неякісний мед. План дослідження Історія меду та хімічний склад меду . Сорти меду та підробки бджолиного меду . Лабораторні досліди (виявлення домішок в медові). Л/р 1. Виявлення крохмалю в меді. Л/р 2. Виявлення крейди в меді. Л/р 3. Виявлення крохмальної патоки. Л/р 4. Виявлення цукрової патоки. Л/р 5. Виявлення ознак бродіння, аромату карамелі, гіркоти, запаху. Рекомендації покупцям при виборі меду . Додатки (фотографії) .
Сорти меду і фальсифікація бджолиного меду . Липовий: світло-жовтий, легко кристалізується, має характерний запах. Використовується при захворюваннях дихальних шляхів, особливо у вигляді інгаляції. Позитивно впливає на шлунково-кишечний тракт, нирки. З однієї липи бджоли можуть зібрати приблизно 40 кілограм меду. Акацієвий: безколірний, світлий, з запахом акації. Рекомендується вживати при хворобах кровоносної, травної, статевої системи. Фруктовий мед з ягідних і плодових культур. Світло-янтарний, з ніжним запахом і смаком. Застосовують при дієтах. Гречаний: яскраво-коричневий колір, з характерним запахом і легенькою гірчинкою. Польовий і луговий з приємним запахом і смаком. Він світло-бурштинового кольору. Соняшниковий золотисто-жовтий, приємний на смак, швидко кристалізується. Підробки бджолиного меду . Не відомо точно, коли таким брудним шляхом почали займатися у нас на Русі, а ось в Америці такий бізнес процвітав вже дуже давно - у 50х роках. На базарах, ми дуже часто зустрічаємо фальсифікований бджолиний мед. Зазвичай використовують звичайний цукор, що розведений водою у вигляді сиропу і добавляють різноманітні ароматичні речовини. Цей препарат зазвичай змішують зі справжнім медом, так як справжній “чистий мед” важко знайти. Для підробок меду використовують різні продукти: цукровий сироп (звичайний цукор), сахарин, крохмальна патока, цукрова патока, картопляну, кукурудзяну кашу, муку, крейду, пісок, тирсу.
Хімічні реактиви: дистильована вода, хлоридна кислота, етиловий спирт, аргентум нітрат (Див.фото №2). Обладнання: пробірки,скляні палички, штативи, піпетки, хімічний стакан 50 мл. Об’єкти дослідження: Зразок №1 Планета “Смак”, виробник: Здолбунівський консервний завод, Рівненської області. Зразок №2 Домашній квітковий мед, адреса бджоляра с. Грем’яче Острозького району. Зразок №3 Мед “Золотий вулик”, виробник: продовольча компанія “Десна”, адреса: м. Березне Рівненської області (Див.фото№1).
Лабораторні досліди (виявлення домішок в меді). Лабораторний дослід № 1 Виявлення крохмалю в меді . 50г меду розвести в дистильованій воді і додати декілька крапель йоду. Якщо утвориться синє забарвлення, значить є крохмаль в меді Лабораторний дослід № 2 Виявлення крейди в меді. 50 г меду розвести в дистильованій воді і додати декілька крапель хлоридної кислоти, якщо виділяються бульбашки вуглекислого газу значить в меді є крейда. Лабораторний дослід № 3 Виявлення крохмальної патоки в меді . 1/3 меду розмішати в дистильованій воді. У розчин додати четверту частину спирту, розбовтати. Утвориться речовина молочно-білого кольору, при відстоюванні осяде прозора липка речовина(декстрин). Якщо в меді не має крохмальної патоки, тоді розчин буде прозорий з легенькою муттю.
Лабораторний дослід № 4. Виявлення в меді цукрової патоки. 50г меду розчинити у дистильованій воді, додати декілька краплин арґентум нітрату. Якщо утвориться білий осад (арґентум хлорид), значить в меді є цукрова патока. Лабораторний дослід №5. Виявлення ознак в меді: а)наявність бродіння; б) наявність аромату карамелі; в) наявність гіркоти; г) запах;
Результати досліджень Висновок . Всі зразки не відповідають стандартам якості споживача: зразки містять домішки. Зразок Наявність крохмалю Наявність крейди Наявність крохмальної патоки Наявність цукрової патоки Наявність: бродіння; аромату карамелі; гіркоти; неприємного запах; №1 Не має Не має Наявна Не має Не має №2 Не має Наявна Не має Не має Не має №3 Не має Не має Наявна Не має Не має
Рекомендація покупцям при виборі меду . За смаком весь мед солодкий на смак, але деякі сорти мають специфічний смак. Наприклад: тютюновий, каштановий сорти мають гіркий смак, а вересковий - терпкий. Кислотний присмак може бути викликаний з бродінням, аромат карамелі результат підігрівання, гіркота неправильні умови зберігання меду. За кольором . Кожен сорт меду має власний колір. Квітковий мед світло-жовтий колір, липовий янтарний, ясеневий безколірний, як вода, гречаний має різні відтінки коричневого кольору. Чистий без домішок мед, прозорий. Мед, що має в своєму складі добавки (цукор, крохмаль, та інші домішки) мутний, і якщо уважно придивитися, то можна знайти осад. За запахом. Справжній мед має дернисті запахи. Цей запах ні з чим не порівняти. Мед з домішками цукру не має запаху. За в’язкості. Якісний мед не стікає з ложки дуже швидко. Візьміть столову ложку і швидко коловими рухами прокрутіть ложку декілька раз. Мед буде накручуватися на неї, майже не стікаючи в банку. Візьміть мед на пробу. Опустіть в посудину тоненьку паличку. Якщо це справжній мед, тоді він тягнеться за паличкою неприливною ниткою. Не справжній мед буде швидко стікати і капати утворюючи бризки. За консистенцією. У справжнього меду консистенція тонка і ніжна. Мед легко розтирається між пальцями і всмоктується в шкіру, що не скажеш про фальсифікований мед.
Додатки (фотографії). Лободовський Владислав Валерійович (дата народження 19.11.1994 р. Адреса: с. Грем’яче Острозький район Рівненська область,домашній телефон 03654 56-2-08 ) Луцюк Марина Олексіївна (дата народження 05.11.1995р., с. Грем’яче Острозький район Рівненська область) Солов’юк Дем’ян Васильович (дата народження 14.11.1994 р., с. Грем’яче Острозький район Рівненська область. домашній телефон 56-3-92 ) Мартинюк Оксана Юріївна (дата народження 11.02.1995 р ., с. Грем’яче Острозький район Рівненська область, домашній телефон 56-3-14 ) Мацишина Валентина Андріївна (дата народження 23.12.1994 р. с. Грем’яче Острозький район Рівненська область домашній телефон 56-3-76 )
Схожі презентації
Категорії