X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Вітаміни як компоненти їжі людини

Завантажити презентацію

Вітаміни як компоненти їжі людини

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Вітаміни як компоненти їжі людини

Слайд 2

Вітаміни входять до складу ферментів і впливають на численні обмінні процеси: Потреба людини у вітамінах залежить від його віку, стану здоровя, умов життя, характеру його діяльності, пори року, утримання в їжі основних компонентів харчування .

Слайд 3

Визначення Вітаміни— органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. Джерелом вітамінів найчастіше є рослини.

Слайд 4

Класифікація Водорозчині С, В1, В2, В6, В9, В12, В15, Р, РР, (холін, вітамін Н.) Жиророзчинні А, D, Е, К. В медицині вітаміни ділять на :

Слайд 5

Вітамін А Необхідний для нормального росту і розвитку епітеліальної тканини. Входить в зоровий пігмент родопсин. При недоліку - захворювання Куряча сліпота (порушення сутінкового зору) Міститься: у м'ясі, рибі, яйцях, маслі, моркві, петрушці, абрикосах

Слайд 6

Вітамін В1 Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові і кровотворення, роботу гладкої мускулатури, активізує роботу мозку. При нестачі-захворювання Бері-бері (ураження нервової системи, відставання в рості, слабкість і параліч кінцівок.) Міститься: у горіхах, апельсинах, хлібі грубого помелу, м'ясі птиці, зелені.

Слайд 7

Вітамін В2 Регулює обмін речовин, бере участь у кровотворенні, знижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами. При недоліку - слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься: у м'ясі, молочних продуктах, зелених овочах.

Слайд 8

Вітамін В5 Регулює засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін. Міститься: у горосі, фундуку, листових овочах, крупах, ікрі.

Слайд 9

Вітамін В6 Бере участь в обміні амінокислот, жирів, роботі нервової системи, знижує рівень холестерину. При недоліку - анемія, дерматит, судоми, розлад травлення. Міститься: в сої, бананах, морепродуктах, картоплі, моркви, бобових.

Слайд 10

Вітамін В9 Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення. Міститься: у м'ясі, коренеплодах, фініках, абрикосах, грибах, гарбузі, висівках.

Слайд 11

Вітамін В13 Стимулює обмін білків, нормалізує роботу печінки, покращує репродуктивне здоров'я. Міститься: у молоці і молочних продуктах, печінці, дріжджах.

Слайд 12

Вітамін В12 Посилює імунітет, бере участь у кровотворенні, нормалізує кров'яний тиск. При нестачі-злоякісна анемія і дегенеративні зміни нервової тканини. Міститься: у сої, субпродуктах, сирі, устрицях, дріжджах, яйцях.

Слайд 13

Вітамін С Допомагає організму боротися з інфекціями, краще бачити, стимулює оновлення клітин. При недоліку - цинга (набухають і кровоточать ясна, випадають зуби. Слабкість, млявість, стомлюваність, запаморочення) Міститься: у цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркви.

Слайд 14

Вітамін D Відповідає за обмін фосфору і кальцію, правильний ріст кісток. При недоліку - рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість, дратівливість). Міститься: у яєчному жовтку, вершковому маслі, ікрі.

Слайд 15

Вітамін Е Допомагає організму стимулює оновлення клітин, підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров'я Міститься: у молоці, рослинній олії, листі салату, м'ясі, печінці.

Слайд 16

Вітамін Н Впливає на сон і апетит, стан шкіри і волосся, рівень холестерину в крові. Міститься: у капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м'ясі.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Основи Безпеки Життєдіяльності (ОБЖ)