X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
СКЛО

Завантажити презентацію

СКЛО

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Презентація на тему “СКЛО” Виконала Студентка групи ОРТ-22 Махлай Тетяна

Слайд 2

Cкло відносять до селікатних матеріалів, які являють собою з'єднання оксиду кремнію з оксидами різних металів. Скляні вироби поділяють на три класи: побутові, архітектурно-будівельні, технічні. До побутових відносять посуд, декоративні виробм для прикрашання інт`єреру, лампочкові вироди, дзеркала. Скло – один з найпоширеніших матеріалів, який широко використовується в господарстві і побуті: для засклення будинків, споруджень, транспортних засобів. Скляний посуд, пляшки, банки, електролампи, освітлювальна апаратура, дзеркала – необхідні предмети нашого побуту. СКЛО

Слайд 3

Сировиною для Скляної промисловості є насамперед різпозернисті кварцові піски, які повинні містити в собі не менше 85 — 90% кремнозему. Загальні запаси скляних пісків в Україні (всіх категорій) близько 110 млн т. Вони розміщені на Донбасі й у лісовій смузі; найбільші родовища: Авдіївське (Донецька область), Новоселівське (Харківська), Рокитянське (Рівненська), Глібівське (Чернігівська), Львівське. Щорічний видобуток скляних пісків в Україні понад 2 млн т; частину його експортують за межі України. Україна має також іншу високовартісну сировину для скляної промисловості: соду, крейду, гіпс, поташ та інші.

Слайд 4

Екскурс в історію Скло відоме людям уже близько 55 століть. Самі древні зразки виявлені в Єгипті. В Індії, Кореї, Японії знайдені скляні вироби, вік яких відноситься до 2000 року до н.е. Розкопки свідчать, що на Русі знали секрети виробництва скла більш тисячі років тому. А перше згадування про російський скляний завод (він був побудований під Москвою біля села Духаніно) відноситься до 1634 року. Незважаючи на таку древню історію, масовий характер виробництво скла придбало лише наприкінці минулого сторіччя завдяки винаходу печі Сіменса-Мартіна і заводському виробництву соди. А вже листове скло – річ зовсім сучасна. Технологія його виготовлення була розроблена в нашому столітті.

Слайд 5

-71% кремнезем або кварц(пісок) -14% натрій у формі кальцинованої соди -4% інші складові, включаючи барвники До цієї суміші додається склобій. Склобій- це бите скло, часто відходи виробничого процесу, із центрів переробки склотари чи сортування сміття. Перевагою використання склобою є не лише позитивний вплив на навколишнє середовище, а і значна економія енергії та сировини. Особливості виготовлення скла Скло для склотари виготовляться із суміші широкопредставлених у природі корисних копалин.

Слайд 6

1.Скловарна піч Суміш сировинних матеріалів та склобою(шихта) неперервно переміщується у скловарній печі, нагрітій до темперарути близько 1 570 градусів за Цельсієм. Такі печі працюють 24 години на добу, сім днів на тиждень та мають тривалість функціонування від 8 до 10 років.Через 24 години безперервного плавлення після подачі сировини до печі вона перетворюється у скло. Розплавлене скло проходить через кілька етапів і рухається до формувальних машин. Перед тим як потрапити у формувальну машину, скляний потік ріжеться на краплі, які мають певну вагу, форму і температуру, які жорстко контролюються. Рис.1

Слайд 7

2.Видування форми На етапі формування скляні каплі набувають форми за допомогою стиснутого повітря. Трансформування скла у вирів відбувається в два етапи. Спочатку за допомогою металевого пресу формують поверхню, а тоді стиснутим повітрям видувають внутрішню форму.(Рис.2) Сформований виріб переходить на охолоджувальну платформу. При виході з формувальної машини всі вироби перебувають під температурою 1060 градусів за Фаренгейтом. Весь процес видування займає не більше кількох секунд. Рис.2

Слайд 8

3.Випалювання Для забезпечення міцності та твердості щойно сформованих виробів, їх потрібно нагріти, а тоді охолодити за певною процедурою у спеціально призначеній машині, яка називається піч відпалу.(Рис.3) Цей процес займає від 30 хвилин до 2 годин. Для того щоб зробити виріб більш стійким його зазвичай попередньо покривають захисним шаром на етапі, коли він має високу температуру до потрапляння у піч відпалу та ще один раз при виході з неї. На цьому виробничий процес закінчується. Рис.3

Слайд 9

4.Контроль якості Для забезпечення високої якості виробів кожну одиницю перевіряють, використовуючи спеціальне обладнання (Рис.4). Будь який виріб, що не відповідає стандартам автоматично знімається з конвеєра та повертається на етап плавлення. Коли вироби складені і обгорнуті поліетиленовою плівкою, що захищають під час транспортування та складання, можна приступати до наповнення( якщо це пляшки) або декорування. Рис.4

Слайд 10

Також одним з методів формування вироба є ручне видування.Воно здійснюється за допомогою скляновидувної трубки з використанням дерев'яних аба металевих форм, в яких при обертанні заготовки завершується формування. Цим методом отримують виробу будь-яких конфігурацій та товщиною стінки с гладкою блискучою поверхнею. Виробляють безбарвні, забарвлені та накладні вироби. Саме таким способом виробляють ялинкові іграшки, прикрашають посуд.

Слайд 11

Види скла Сучасна скляна промисловість виготовляє найрізноманітніші вироби — промислове та побутове листове скло, скляні труби і ізолятори, медичне та парфумерне скло, тарне та сортове скло, піноскло, скловолокно, ситали та інше. Оптичне скло використовують для виготовлення лінз, призм, кювет і багато чого іншого. Хіміко-лабораторне скло має високу хімічну й температурну стійкість, що дає змогу використовувати його під час наукових, часом небезпечних дослідів. Медичне скло використовується для зберігання й упаковки лікарських препаратів, ін'єкційних і бактеріологічних розчинів, а також предметів догляду за хворими. Скляний жаростійкий посуд визнаний одним із найкращих для приготування страв. У ньому можна готувати супи, каші, запіканки, тушкувати овочі, м'ясо, заварювати чай, каву звичайно ж, дотримуючись певних правил користування. Тарне скло виготовляють скляні заводи. Воно використовується для фасування зберігання та транспортування різноманітних рідких пастоподібних та твердих продуктів. Перевагами скляної тари є: гігієнічність, прозорість, можливість виготовлення тари різноманітних розмірів та форми, можливість герметичного закривання та багаторазового використання, доступна ціна. Кришталь — художнє скло, що називають так за схожість із гірським кришталем — один із найдорожчих і найгарніших різновидів. Із нього виготовляють різноманітний посуд, вази, люстри, що можуть посперечатися своєю красою із найвитонченішими витворами мистецтва.

Слайд 12

Застосування Зі скла виробляють волокно, вату, тканини тощо. Ці матеріали відзначаються, значною механічною міцністю, негорючістю, кислотостійкістю і високими тепло- і електроізоляційними властивостями. Вони мають широке застосування в різних галузях техніки і будівельній справі. Значні переваги перед звичайним склом має кварцове скло, яке складається майже з чистого діоксиду силіцію. Кварцове скло відзначається здатністю пропускати ультрафіолетове проміння і дуже незначним коефіцієнтом теплового розширення. З нього виготовляють спеціальний лабораторний посуд і прилади, які можна нагрівати майже до 1500 °C. Кварцове скло витримує різкі зміни температури, його після сильного розжарення можна охолоджувати навіть у холодній воді, і воно не тріскає.

Слайд 13

Побутовий посуд і декоративні вироби з скла називають сортовим посудом або сортовими виробами. Скло з якого виробляють ці вироби називають сортовим. Скляні товари класифікують за такими ознаками: — за призначенням: посуд (кухонний для приготування їжі, господарський для збе рігання харчових продуктів, столовий і чайний для сервірування);декоративні вироби (блюда, таці тощо); — за складом скла; — за кольором (безколірне, кольорове, накладні); — за способом формування (видувні, пресовані, пресовидувні, комбіновані тощо); — за фасоном і формою корпуса, дна, края тощо; — за розмірами (дрібні, середні, крупні, особливо крупні); — за оздобленням (гладкі, декоровані); — за термічною обробкою (загартовані (зміцнені), незміцнені). Посудо-господарські вироби

Слайд 14

Асортимент посуду для сервірування включає бокали, бокальчики, чарки, фужери, глечики, графіни , чашки, блюда, тарілки, блюдця, для спецій тощо. За складністю конфігурації виділяють: вироби з посудом простої та складної конфігурації, на воронко подібній, прямій або фігурній ніжці, з потовщеним дном тощо. За розмірами сортовий склопосуд поділяється на: — дрібний — має висоту і діаметр (довжину) до 140 мм включно і місткість до 100см3; — середній — має висоту і діаметр (довжину) від 150 до 240 мм і місткість 105...500см3; —крупний — відповідні показники 250..340 мм і 510.. 1500см3; — особливо крупний — відповідні показники — більше 350 мм і більше 1500см3.

Слайд 15

Вироби з кришталевого скла виготовляють видуванням, пресовидуванням, вільним видуванням і пресуванням з наступним доопрацюванням сортують на 1-й та 2-й сорти, а пресовані вироби без доопрацювання випускають одним сортом. Вироби з натрій-кальцій-силікатного скла також випускають одним сортом. На видувні вироби наклеюють марку в якій вказують товарний знак виробника, артикул вироба, групу обробки. Для виробів з кришталя додатково вказують сорт і вміст РЬО. На пресовані та пресовидувні вироби також наклеюють марку. Декорування скловиробів здійснюють у гарячому або холодному стані . До виробів декорованих у гарячому стані відносять отримані вільним видуванням, з орнаментом, оптичним ефектом, рельєфом, газовими і сторонніми вкрапленнями, «кракле» тощо. До виробів декорованих у холодному стані відносять плоску та алмазну грань, матове шліфування, гравірування, травлення, розпис, трафаретний друк, розпилення тощо.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Основи Безпеки Життєдіяльності (ОБЖ)