ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ТА ЛІКАРСЬКА РОСЛИННА СИРОВИНА, ЯКА МІСТИТЬ ПОЛІСАХАРИДИ
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Вуглеводи – велика група первинних продуктів фотосинтезу, які є альдегідо- та кетоспиртами. Вуглеводи поділяються: Моносахариди – тріози, треози, пентози і гексози; Олігосахариди – дисахариди, трисахаримди і т.д.; Полісахариди – гомо- та гетерополісахариди
Полісахариди (поліози, глікани) – являють собою високомолекулярні вуглеводи-біополімери, утворені великою кількістю моносахаридів, зв'язаних О-глікозидними зв'язками Гомополісахариди (крохмаль, інулін, клітковини та їх ефіри, глікоген) складаються із моносахаридних залишків одного типу Гетерополісахариди (слизи, камеді, пектинові речовини, агароїди, альгінати) – із залишків різних полісахаридів та їх похідних
Гомополісахариди – це полісахариди, що побудовані з однакових моносахаридів В залежності від вуглеводневого компоненту їх поділяють на: Глюкани - амілоза, амілопектин, целюлоза, глікоген, декстрини, хітин; Фруктани – інулін; Галактани – агар-агар, карагінан
Глюкани: целюлоза, або клітковина – складова частина оболонок рослинних клітин. Її вміст залежить від виду рослини. Целюлоза позитивно впливає на перистальтику кишечника, нормалізує травлення. Вона не засвоюється у травному каналі людини і має велику адсорбуючу здатність. декстрини це низькомолекулярні глюкани, що утворюються внаслідок розчеплення крохмалю або глікогену під впливом ферментів, кислот або нагрівання. Декстрини утворюються в організмі тварин і рослин під час ферментативного розпаду запасних вуглеводів. Декстрин проявляє емульгуючі властивості і знаходить застосування для виготовлення масляних емульсій і як склеюючий засіб в деяких пілюльних масах.
Суміш глюканів амілози та амілопектину містить крохмаль. Фармакопея дозволяє використання декількох сортів крохмалю: крохмаль картопляний – Amylum Solani, який одержують з бульб картоплі: крохмаль пшеничний – Amylum Tritici з пшениці літньої, або м'якої; крохмаль кукурудзяний – Amylum Maydis з зернівок кукурудзи звичайної; крохмаль рисовий – Amylum Oryzae з зернівок рису посівного. Крохмаль утворюється внаслідок фотосинтезу в листках зелених рослин, там під впливом ферментів амілаз і фосфорилаз перетворюється на розчинні сполуки і надходять в різні органи (насіння, плоди, бульби), відкладаючись у вигляді крохмальних зерен, специфічних за формою і розміром для кожного виду рослин.
Крохмальне зерно складається із: амілози амілопектину. До складу амілози входить 60-300 (до 1500) залишків альфа-D-глюкози, зв'язаних 1,4-глікозидним зв'язком, утворюючи лінійні полімери. Амілоза міститься всередині крохмального зерна. Розчиняється в теплій воді, розчином йоду забарвлюється в синій колір. Амілопектин має значно вищу полімеризацію – 3000-6000 (до 20000) залишків глюкози, зв'язаних 1,4- та 1,6-глікозидними зв'язками і утворюють розгалужений полімер. Він зосереджений в оболонці крохмального зерна, розчиняється в гарячій воді, утворюючи в'язкий колоїдний розчин, розчином йоду забарвлюється в червоно-фіолетовий колір.
Методи одержання крохмалю: картопляний крохмаль отримують механічним шляхом. крохмаль злакових отримують збродженням, в результаті якого клейковина руйнується, а крохмаль залишається незмінним. Застосування: 1. широко застосовується в присипках і як компонент в деяких мазях; 2. як обволікаючий засіб використовується всередину і в клізмах у вигляді відварів; 3. у хірургії у вигляді нерухомих пов'язок в крохмальних бинтах; 4. використовується як зв'язуююча речовина, опудрюючий засіб, наповнювач у виробництві таблеток
Фруктани – це полісахариди, які побудовані із залишків D-фруктози Вони є продуктами фосфорилювання сахарози. Фруктани погано розчинні у холодній воді і добре розчинні у гарячій. Інулін – основний представник фруктанів. Іноді зустрічається разом з інулідами, які мають 10-12 залишків фруктози і завдяки цьому добре розчинні у воді. Інулін та інуліди не забарвлюються йодом. Застосування: вживання інуліну знижує кількість патогенних бактерій та підвищує кількість біфідобактерій у кишечнику; посилює гліколіз регулює обмін ліпідів рекомендується хворим на цукровий діабет виготовляють харчові біодобавки
Фізичні властивості Полісахариди – аморфні, рідко кристалічні речовини, нерозчинні в спирті та неполярних розчинниках. Розчинність їх у воді різна: деякі гомополісахариди не розчиняються через міцні міжмолекулярні зв'язки (клітковина, крохмаль), інші або розчиняються (глікоген), або утворюють гелі (слизи, пектини, камеді). В присутності кислот і ферментів полісахариди здатні полімеризуватись
Лікарські рослини та лікарська рослинна сировина, яка містить фруктани КОРЕНІ ЦИКОРІЮ RADICES CICHORII Цикорій дикий – Cichorium intybus Родина Айстрові – Asteraceae Основні групи БАР:.вуглеводи (інулін), вільну фруктозу, сесквітерпенові лактони, цикорін, аскорбінову кислоту, білкові та смолисті речовини Лікарські засоби. Гастровітол (Gastrovitol). Препарат збуджує апетит, підсилює секрецію травних залоз, перистальтику кишківника, сприяє жовчевиділенню, проявляє протизапальну і заспокійливу дію. Препарат протипоказаний при гіперацидних гастритах, з обережністю його слід застосовувати при вагітності і лактації. Застосування. У сучасній медицині галенові і неогаленові препарати цикорію використовують для збудження апетиту, поліпшення діяльності органів травлення, як жовчогінний і послаблюючий засіб. Їх рекомендують при ентеритах, коліті, хронічних закрепах, цирозі печінки. Відвар коренів проявляє гіпоглікемічну дію.
біологічно активна харчова добавка, виготовлена на основі полісахариду інуліна, який отримують з коренів цикорію. Застосовується для лікувально-профілактичного і дієтичного харчування пацієнтів з інсулінонезалежним цукровим діабетом (II типу).
КВІТКИ ЕХІНАЦЕЇ - FLORES ECHINACEAE ТРАВА ЕХІНАЦЕЇ - HERBA ECHINACEAE КОРЕНЕВИЩА З КОРЕНЯМИ ЕХІНАЦЕЇ СВІЖІ RHIZOMATA CUM RADICIBUS ECHINACEAE RECENS Ехінацея пурпурова - Echinacea purpurea Род. айстрові - Asteraceae Основні групи БАР: всі органи рослини містять полісахариди, ефірну олію. Головна складова частина ефірної олії нециклічні сесквітерпени. У коренях виявлені глікозид ехінакозид, бетаїн, смоли, органічні кислоти (пальмітинова, лінолева, церотинова), а також фітостерини.
Застосування. Препарати ехінацеї виявляють імуностимулюючу, антиоксидантну, мембраностабілізуючу дію, сприяють загоєнню ран, опіків, виразок, застосовуються при інфекційних та вірусних захворюваннях, особливо ВДХ. Лікарські засоби. Настоянка ехінацеї. "Іммунал", “Ехінацин ліквідум", "Ехінацея композітум 3".
Галактани виділяють із різноманітної рослинної сировини (ялиці, берези білої, люпину білого). Медичне застосування мають галактани сульфовані, до яких належать полісахариди морських водоростей. Ці полісахариди за складом, будовою та властивостями поділяють на дві групи: групу агару групу карагінану
Агар-агар – це суміш полісахаридів агарози і агаропеткину. Агароза побудована із ланок агаробіози, що строго повторюються, з'єднаних у ланцюги бета-1,3-глікозидним зв'язком. Агаропектин – це фракція кислих полісахаридів, в яких вуглеводи з'єднані бета-1,3-глікозидним зв'язком, але регулярність їх замаскована наявністю залишків піровиноградної кислоти. Застосування: виготовлення щільних поживних середовищ для культивування та діагностики бактерій; як драглеутворюючий засіб в харчовій промисловості; агароза є носієм при гель-хроматографії, афінній хроматографії, електрофорезі на гелях, імунодифузії та імуноелектрофорезі; входить до складу деяких лікарських засобів як допоміжна речовина або ентеросорбент
Карагінан – група нерозгалужених сульфованих полісахаридів, молекула яких побудована із залишків похідних D-галактопіранози із строгим чергуванням альфа-1,3- і бета-1,4-зв’язків між ними. Для промислового використання карагінанів використовують червоні водорості. Застосування: харчовій промисловості як стабілізатор білкових розчинів; фармацевтичній практиці; косметології
Гетерополісахариди Слизи – це гетерополісахариди, які часто утворюються у водоростях, рослинах родин мальвових, подорожникових, айстрових, льонових. Уворюються в результаті переродження живих клітин і тканин, тобто природного біологічного процесу. Класифікація: За походженням і утворенням слизи поділяються на такі групи: Слизи, які утворюються в рослинах шляхом слизового переродження клітинних оболонок; Слизи, які утворюються шляхом ослизнення живих клітин; слизи водоростей; слизи бактерій За хімічним складом їх можна поділити на чотири групи: Глюкоманани; Галактоманани; Камедеподібні слизи; Слизи злакових
Сприяють утворенню слизу тепло, волога, світлова енергія. Полісахариди служать для рослин резервуаром води, захисним біоколоїдом. Способи отримання. Вилучають слизи з сировини шляхом розчинення у воді. Крохмаль не розчиняється у воді, його вимивають з тканин холодною водою.
Сушіння. Сушать тонким шаром при хорошій вентиляції і частому перемішуванні. Оптимальна температура сушки 50-60°С. Зберігання. У сухому місці. При зволоженні сировина відволожується, пліснявіє, прокисає, темніє, уражається мікроорганізмами. Застосування. Обволікаюча, пом'якшувальна, протизапальна, ранозагоювальна дія. Застосовуються при хворобах носоглотки, бронхітах, захворюваннях кишечника. Встановлено, що деякі полісахариди підвищують імунітет, володіють крововоспинними властивостями. Заготівля. Багаті слизом корені алтеї, листя подорожника, насіння льону, сланей морської капусти ламінарії. Слизи і камеді легко ослизняються у воді, тому сировину слід збирати в суху погоду. При необхідності камеді швидко миють в холодній проточній воді.
До складу камеді входять: гексози: D-галактоза і D-манноза; пентози: L-apaбіноза і D-ксилоза; метилпентози: L-рамноза і L-фукоза; уронові кислоти: D-глюкуронова і D-галактуронова кислоти Камеді отримують при штучній підсічці рослинних тканин. Джерелом камеді служать стовбури абрикоси, астрагалів, деяких акацій. Камеді є кальцієві, магнієві і калієві солі високомолекулярних кислот, що складаються із залишків гексоз, пентоз, метилпентоз і уронових кислот.
Фізико-хімічні властивості Камеді - переважно ексудативні продукти, які утворюються на місцях різних випадкових (природних) дефектів або в результаті штучних дій на рослину. Камедь позбавлена смаку, але деякі з них мають солодкуватий, рідше - гіркуватий смак. Вони нерозчинні в етанолі, ефірі, хлороформі та інших органічних розчинниках (це їх основна відмінність від смол і речовин каучукової природи). Будучи гідрофільними речовинами, камедь розчиняється у воді, утворюючи розчини, що займають середнє положення між дійсними і колоїдними розчинами. Деякі камеді у воді розчиняються не повністю або тільки набухають. Розповсюдження в природі. Камедь часто утворює дуже складні рослинні ексудати, змішуючись з дубильними речовинами (таніно-камедь), смолами (камедесмоли), смолами і ефірними маслами (ароматичні камедесмоли). Камеді в медицині зазвичай застосовуються як емульгатори.
Пектини є полісахариди клітинних стінок. Основним компонентом пектинових полісахаридів є поліуронові кислоти. У вищих рослин вони складаються із залишків D-галактуронової кислоти Пектинові речовини є вельми важливим компонентом рослинних клітин, хоч і складають незначну частину клітинних стінок (не більше 5%). Застосування. У фармації пектин застосовують як цінний допоміжний продукт при виготовленні ряду лікарських форм (у емульсіях - як емульгатор, в пілюльних масах - як зв'язуючий компонент і ін.)
ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ТА ЛІКАРСЬКА РОСЛИННА СИРОВИНА, ЯКА МІСТИТЬ ГЕТЕРОПОЛІСАХАРИДИ Основні групи БАР: до складу камеді входять глюкуронова кислота, Галактоза, арабіноза; домішки білкових речовин. За своїм складом та розчинністю камедь абрикоси близька до гуміарабіку. Застосування. Абрикосова камедь утворює в'язкі розчини, що проявляють високу эмульгуючу та обволікаючу здатність. Випускається у вигляді порошку білого або жовтуватого кольору АБРИКОСОВА КАМЕДЬ GUMMI ARMENIACAE Абрикос звичайний Armeniaca vulgaris Род. розові – Rosaceae
ТРАГАКАНТ - GUMMI TRAGACANTHAE Різні види трагакантових астрагалів Astragalus, що відносяться до підроду Tragacanthae Основні групи БАР: За хімічною класифікацією гумітрагакант відноситься до кислих полісахаридів. У його склад входять D-галактуронова кислота; D-галактопіраноза; D-фукоза; D-apaбофураноза; D-ксилопіраноза. За розчинністю у воді трагакант відносять до нерозчинних камедей. Застосування. Трагакантову камедь використовують як емульгатор у виробництві пігулок, емульсій, таблеток. Косметична та паперово-поліграфічна промисловість.
НАСІННЯ ЛЬОНУ - SEMINA LINI Льон звичайний - Linum usitatissimum РОДИНА ЛЬОНОВІ - Linaceae Основні групи БАР: Насіння містить жирну висихаючу олію, до складу якої входять тригліцериди ліноленової, лінолевої, олеїнової, пальмітинової і стеаринової кислот; слизи, білок, вуглеводи, органічні кислоти, ферменти, вітамін А, стероли. Лікарські засоби. Насіння льону, водний настій слизу, жирна олія, препарат "Лінетол" (етилові ефіри жирних кислот). Застосування. У медичній практиці застосовують насіння льону, льнянну олію і препарат "Лінетол".
КОРЕНІ АЛТЕЇ - RADICES ALTHAEAE ТРАВА АЛТЕЇ - HERBA ALTHAEAE Алтея лікарська - Althaea officinalis L. Родина Мальвові - Malvaceae Основні групи БАР: У сухих коренях алтеї міститься слизисті речовини, основними компонентами з яких є полісахариди пентозани і гексозани, які дають при гідролізі пентозу, галактозу і декстрозу. Корені містять крохмаль, l-аспарагін, цукри, пектин, жирну олію, бетаїн, каротин, фітостерини, мінеральні речовини, уронові кислоти,мінеральні солі. Трава багата на полісахариди. Лікарські засоби. Корінь алтеї, слиз у вигляді водного настою на холодній воді, сухого екстракту, сиропу, грудних зборів. З трави отриманий екстракт в пігулках "Мукалтин". Застосування: протизапальний і обволікаючий засіб при хворобах органів дихання і травлення. Настій алтеї призначають всередину при екземі, псоріазі, нейродерміті, дерматиті для нормалізації обміну речовин.
Листя підбілу (мати-й-мачухи) - Folia Farfarae Мати-й-мачуха звичайна - Tussilago farfara Родина Айстрові - Asteraceae Основні групи БАР: гіркі глікозиди, сапоніни; каратиноїди, галову, яблучну і винну кислоти, ситостерин, аскорбінову кислоту, полісахариди (інулін і декстрин), слизи, дубильні речовини, сліди ефірної олії, мінеральні солі. Застосування. Настій та відвар з листя, а також гранули проявляють відхаркувальну, пом'якшувальну, протизапальну, антисептичну, дезинфікуючу і спазмолітичну дії; застосовують при гострому і хронічному ларингіті, бронхіті, бронхіальній астмі, селікозі та туберкульозі.
Листя подорожника великого – Folia Plantaginis majoris Трава подорожника великого свіжа Herba Plantaginis majoris recens Подорожник великий - Plantago major Родина Подорожникові - Plantaginaceae Основні групи БАР: Листя містить глікозид аукубін, гіркі і дубильні речовини, аскорбінову кислоту, каротин, вітамін Д, вітамін U (у свіжому соці S-метилметіонін). У свіжому листі знайдені флавоноїди, манніт, сорбіт, лимонну і олеанолову кислоти. Вся рослина містить слиз (полісахариди). Особливо багато слизу в насінні, жирну олію, олеанолову кислоту і азотисті речовини. Лікарські засоби. Листя подорожника, водний настій, сік з свіжої трави, препарат "Плантаглюцид", або екстракт водного витягу в гранулах. Входить до складу зборів Застосування. Сік з свіжого листя подорожника, настій і Плантаглюцид ефективні при хронічних гастритах із зниженою секрецією, ентеритах і коліті, при виразковій хворобі
ТРАВА ПОДОРОЖНИКА БЛОШИНОГО СВІЖА HERBA PLANTAGINIS PSYLLII RECENS НАСІННЯ ПОДОРОЖНИКА БЛОШИНОГО - SEMINA PSYLLII ПОДОРОЖНИК БЛОШИНИЙ - PLANTAGO PSYLLIUM РОДИНА ПОДОРОЖНИКОВІ – PLANTAGINACEAE Лікарські засоби. Змішані в рівних частинах соки обох видів подорожника випускають як лікарський препарат під назвою "Сік подорожника" у флаконах по 250 мл. Застосування. При анацидних гастритах, виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки без підвищеної кислотності, хронічному коліті; зовнішньо - при ранах, порізах.
Слані ламінарії - Thalli Laminariae Ламінарія цукриста - Laminaria saccharina Ламінарія японська - Laminaria japonica Родина ламiнарiєві - Laminariaceae Основні групи БАР: полісахариди: високомолекулярний ламінарин, манніт, фруктоза, йодиди, вітаміни В1, В2, B12, А, D, Е, каротиноїди, солі калію, натрію, магнію, брому, кобальту, заліза, марганцю, сполуки сірки і фосфору, азотвмісні речовини, білки, вуглеводи, жири. Вміст йоду не менше 0,1%. Основною речовиною є полісахарид – альгінова кислота. Лікарські засоби. Порошок морської капусти, комплексний препарат "Ламінарид", що складається з суміші полісахаридів з білковим компонентом і солями альгінової кислоти. Застосування: при атеросклерозі, для лікування і профілактики ендемічного зобу; рекомендується як м'який послаблюючий засіб; проявляє виражену сокогінну властивість, так як є подразником шлункової секреції.
Схожі презентації
Категорії