Класифікація і фізіологія мікроорганізмів. Віруси. Взаємодія вірусів з клітиною.
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Кафедра медичної біології, мікробіології, вірусології та імунології Лекція на тему: Класифікація і фізіологія мікроорганізмів. Віруси. Взаємодія вірусів з клітиною. Асистент Кучмак О.Б.
Фізіологія мікроорганізмів вивчає біохімічні і енергетичні процеси, що відбуваються в бактеріальній клітині і забезпечують відтворення її структурного матеріалу та енергетичні потреби Хімічний склад бактерій: Вуглець – 45-55 % Азот – 8-15 % Кисень – 25-30 % Водень – 6-8 %
Хімічний склад бактерій Білки – 55% сухого залишку клітини Вуглеводи – 12-20 % Ліпіди – 10 % Мінеральні речовини –2-4 %
Метаболізм мікроорганізмів – обмін речовин у клітині Конструктивний біосинтез (анаболізм) –використовують енергію для створення нових речовин Катаболізм – розщеплення речовин для вивільнення енергії
Залежно від способу засвоєння вуглецю мікрорганізми поділяються: Автотрофи – синтезують всі необхідні речовини з СО 2 самостійно Гетеротрофи – джерелом СО 2 є органічні сполуки —облігатні (повністю залежні | від організму господаря) | факультативні можуть рости на поживних середовищах
Залежно від джерела енергії мікрорганізми поділяються на: Фототрофи – (енергія світла) Хемотрофи – (енергія хімічних обмінів) Літотрофи – (джерело енергії неорганічні сполуки) Органотрофи - (органічні речовини)
Надходження речовин у клітину відбувається: Пасивна дифузія – за градієнтом концентрації Поолегшена дифузія – за допомогою пермеаз Активний транспорт – пермеази з використанням енергії Транслокація хімічних груп – розщеплення елементів а далі перенесення через клітинну стінку Іонний транспорт –ь перенос неорганічних іонів
За способом дії ферменти поділяються на: Адаптивні – синтезуються лише тоді коли є субстрат Конститутивні – постійно присутні в клітині За локалізацією: Екзоферменти – виділяються в навколишнє середовище Ендоферменти - на цитоплазматичній мембрані
Дихання м/о Облігатні анаероби – живуть без О2 Облігатні аероби – не менше 21% О2 в середовищі Факультативні анаероби – пристосовуються до умов зовнішнього середовища Мікроаерофіли – до 2% О2 Капнеїчні мікрорганізми - О2 + 10% СО2
Ріст – координоване відтворення бактеріальних структур і збільшення маси клітини Розмноження – здатність мікроорганізмів до самовідтворення, при чому збільшується кількість особин у популяції
Крива, яка описує залежність логарифму числа живих клітин від часу культивування, називається кривою росту Розрізняють чотири основні фази росту періодичної культури: початкову (або лаг-) фазу, експоненціальну (або логарифмічну) фазу, стаціонарну та фазу відмирання
Фази кривої росту 1. Ініціальна стаціонарна фаза. Тривалість 1-2 год. 2. Lag фаза. Тривалість 2 год 3. Фаза експоненціального (логарифмічного) росту. Тривалість 5-6 год 4. Фаза негативного прискорення росту. Тривалість 2 год. 5. Стаціонарна фаза (М-концентрації). Тривалість 2 год. 6. Фаза прискорення відмирання. Тривалість 3 год. 7. Фаза логарифмічного відмирання. Тривалість 5 год. 8. Фаза сповільнення відмирання.
Поділ мікроорганізмів Випередджаючий – багатоклітинні палички Синхронний – клітина і нуклеоїд поділяються одночасно – утворюються пооодинові м/о Випереджаючий поділ нуклеоїду – утворюються багатоядерні клітини
Вимоги до живильних середовищ 1. Забезпечення потреб в азоті, вуглеці та водні для побудови власних білків. Водень і кисень для клітин постачає вода. Джерелом азоту виступають численні речовини, в основному, тваринного походження (м’ясо яловиче, риба, м’ясо-кісткова мука, казеїн), а також білкові гідролізати, пептиди, пептони. 2. Ростові фактори (вітаміни, ферменти). Універсальним джерелом їх служать екстракти з білків тваринного й рослинного походження, білкові гідролізати. Для мікробів з більш складними харчовими потребами до складу середовищ включають нативні субстрати - кров, сироватку, асцитичну рідину, яєчний жовток, кусочки печінки, нирок, мозкової тканини та ін.
3. Середовища повинні бути збалансованими за мікроелементним складом і містити іони заліза, міді, марганцю, цинку, кальцію, натрію, калію, мати у своєму складі неорганічні фосфати. 4. Допустимим є вживання речовин, які усувають дію інгібіторів росту і токсиноутворення мікробів (окремі амінокислоти, твіни, активоване вугілля тощо). 5. Стабілізація оптимуму рН середовища, його високої буферності. 6. Середовища повинні мати певну в’язкість, густину 7. Ізотонічність, прозорість, обов’язково стерильність
Віруси Віруси – неклітинні системи живих істот, що відрізняються малими розмірами, відсутністю у віріоні білоксинтезуючих та енергогенеруючих систем, та облігатним внутрішньоклітинним паразитизмом.
Класифікація вірусів ДНК-вмісні: Poxviridae, Herpesviridae, Adenoviridae, Papovaviridae, Hepadnaviridae, Parvoviridae, Iridoviridae. РНК-вмісні: Picornaviridae, Ortomyxoviridae, Paramyxoviridae та ін.
Хімічний склад вірусів Білки – 70-90 % (Нуклеїнова кислота – 1-40 %) Ліпіди – 15-35 % Вуглеводи – 3,5 – 9%
Резистентніть вірусів до факторів зовнішнього середовища Іонізуюча радіація – віруси з малим геномо Фактори завнішнього секредовища, ефір, детергенти – віруси з ліпопротеїновою оболонкою Кисле середовище – збудники кишкових інфекцій, захворювань ВДШ
Методи культивування вірусів На лабораторних тваринах На курячих ембріонах На культурах клітин: - первинні – одержані шляхом ферментативного поділу перещеплювані – клітини, що набули здатності до безмежного орсту диплоїдні – витримують до 100 пасажів ізберігають диплоїдний набір хромосом
Репродукція вірусів Ранні стадії: - адсорбція вірусів на поверхні клітини проникнення (пенетрація) Роздягання (депротеїнізація) Пізні стадії: - синтез вірусних нуклеїнових кислот збирання віріонів вихід вірусних часток із клітини
Типи вірусної інфекції Продуктивна інфекція – коли вірус репродукується в клітині автономно від клітинного генома Абортивна інфекція – репродукція вірусів блокується на певній стадії і не утворюються інфекційні віріони.
Стерилізайція – повне знищення вегетативних і спорових форм усіх мікроорганізмів на певних предметах, матеріалах, живильних середовищах. Види стерилізації: Прожарювання в полум’ї пальника кип’ятіння Текучою парою Парою під тиском в автоклаві Сухим жаром Пастеризація Тиндалізація Хімічна Холодна (механічна)
Тиндалізація – стерилізація на водяній бані, при температурі 58-60°С протягом години 5-6 днів підряд. Пастеризація – одноразове прогрівання матеріалу до температури нижче 100 °С, при якій знищуються, в першу чергу вегетативні форми мікроорганізмів.
Дезинфекція – сукупність фізичних, хімічних, механічних способів знищення вегетативних і спорових форм патогенних і умовнопатогенних мікрорганізмів. Види дезинфекції Профілактична В епідемічному вогнищі Хімічна (хлоровмісні препарати, альдегіди, спирти і т.д.) Фізична (спалювання, дія жару, тиску, використання ультразвуку)
Антисептика – комплекс лікувально-профілактичних заходів спрямованих на знищення або пригнічення росту мікроорганізмів у рані, на поверхні шкіри чи слизових оболонок Асептика – система профілактичних заходів, спрямованих проти проникнення мікробів у рану, тканини, органи порожнини хворого
Екологія мікроорганізмів Дослідження води: Загальне мікробне число води – кількість мезофільних, мезотрофних аеробів і факультативних анаеробів, що виростають на МПА при 37 °С протягом 24 год. Індекс БГКП – кількість бактерій групи кишкових паличок в 1 дм3 води (ентеробактерії: кишкова паличка, клебсієли, цитробактер).
Дослідження повітря Загальна кількість мікроорганізмів в 1 м3 повітря Кількість в 1 м3 санітарно показових мікроорганізмів: - Золотисті стафілококи, альфа- і бетагемолітичні стрептококи.
Дослідження грунту Загальна кількість мікроорганізмів (ЗМЧ) Число бактерій групи кишкових паличок (титр БГКП) Титр ентерококів , C. рerfringens, термофільних мікроорганізмів. Санітарно-показові мікрооранізми грунту: Бактерії, групи кишкової палички, ентерококи, C. рerfringens, термофільні м/о
Мікрофлора людини Постійна (резидентна) – специфічна для баного біотопу (автохтонна) Тимчасова (алохтонна, заносна) з інших біотопів хазяїна, або навколишнього середовища.
Функції нормальної мікрофлори людини Бере участь у формуванні природного імунітету (мікробний антагонізм – колонізаційна резистентність) Синтезує ферменти, гормони вітаміни Розкладає складні органічні речовини, сприяючи травленню
Дисбактеріоз – порушення нормальних екологічних зв язків між мікроорганізмами і макроорганізмом Причини дисбактеріозів: Нераціональна антибіотикотерапія Пригнічення імунітету Вплив радіації Хронічні захворювання Перебування людей в експериментальних умовах
Препарати для лікування дисбактеріозу Біфідумбактерин Колібактерин Лінекс Хілак-форте Дуфолак Біфікол
Гнотобіологія – розбіл експериментальної біології, що вивчає безмікробних тварин Монобіоти Дибіоти Полібіоти
Схожі презентації
Категорії