ФЕРМЕНТИ
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Класифікація ферментів в її основі група тип реакції, що підлягає каталітичному впливу приклади ферментів оксидоредуктази каталізуютьреакції окиснення-відновлення каталаза,оксидаза трансферази каталізуютьреакції перенесення функціональних груп або залишків молекул від однієї сполуки до іншої фосфотрансфераза, амінотрансфераза гідролази каталізуютьреакції гідролізу (розщеплення) складних речовин на більш прості шляхом приєднання води всі травні ферменти (амілаза, ліпаза, трипсин) ліази каталізуютьпроцесинегідролітичноговідщеплення або приєднання групи атомів декарбоксилаза,альдолаза ізомерази каталізуютьвнутрішньомолекулярніперебудови (утворення ізомерів) ізомераза лігази(синтетази) Синтез речовин з використанням енергії АТФ синтетаза ФЕРМЕНТИ
Фермент Субстрат Фермент-субстратний комплекс Робота фермента Каталіз Продукти реакції ФЕРМЕНТИ Слайд проф. О.В. Саблиной
Молекули ферментів у багато разів більші від молекул субстратів, в контакт із субстратом вступає лише невелика частина молекули фермента активний центр, який утворюють декілька (близько десятка) амінокислот, що містяться не поруч в первинній послідовності амінокислот Иле 9 Асп 41 Мет 118
Активний центр Гіпотеза«ключа і замка»(Фішер, 1890) Висока специфічність зумовлена особливою формою молекули фермент, яка точно відповідає формі молекули субстрату фермент Субстрат 2 Субстрат 1 ФЕРМЕНТИ
Гіпотеза«руки і рукавички»(Кошланд, 1859) Субстрат, сполучаючись з ферментом, змінює його структуру. Внаслідок цього амінокислоти активного центру набувають певної форми, при якій найефективніше виконують каталітичну функцію. активні групи фермента ФЕРМЕНТИ
Фактори, що впливають на активність ферментів Активний центр Денатурація Оптимальна температура Концентрація Н+ (рН) та інших йонів Концентрація субстрату та ферменту Активний центр відсутній ФЕРМЕНТИ Слайд проф. О.В. Саблиной
Інгібітори ферментів – це природні або синтетичні речовини, що пригнічують активність ферментів або повністю припиняють їхню діяльність. ФЕРМЕНТИ
Застосування ферментів Ферментативні процеси є основою багатьох виробництв: хліба, виноробства, пивоваріння, сироваріння, виробництва спирту, чаю , оцту.
Каталаза широко застосовується в харчовій і гумовій промисловості, а ферменти, що розщеплюють полісахариди целюлазу і пектидазу - для освітлення фруктових соків
Схожі презентації
Категорії