МАТЕМАТИКА В КУЛІНАРІЇ
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Насправді, всі етапи приготування їжі, навіть покупка продуктів та вирахування бюджету потребують деяких математичних знань.
При приготуванні страв необхідно розраховувати кількість продуктів відповідно до пропорції і для симетричного оформлення страви.
МНОЖЕННЯ Припустимо у нас є рецепт який дасть нам 25 тістечок.Якщо ви хочете отримати 75 тістечок,то вам доведеться збільшити дозу кожного інгрідієнта в тричі.
РОБОТА З ВІДНОШЕННЯМ В математиці зв’язок між двома величинами називають відношенням. Якщо в рецепті: одне яйце та два стакани муки то відношення кількості яєць до кількості цукру 1 до 2(1:2)
ДІЛЕННЯ Іноді, кухарі потрапляють у ситуацію коли їм потрібно 1,25 стакани муки чи цукру, а спеціального стаканчика немає. Тоді від повного стакану муки потрібно відсипати половину, а потім від того що залишеться ще половину
Також використовують математику коли потрібно розрахувати кількість тіста для не стандартної, а для мешної чи більшої форми
ПІДРАХУВАННЯ В кінці кожного дня кухар підраховує витрати прокуктів за день і приблизно вираховує бюджет на наступний день. Так кухарі розраховують середню кількість продуктів, які потрібні їм на день чи місяць
ДІЄТИЧНІ СТРАВИ Бувають випадки коли в ресторан приходять жінки, які стежать за своєю фігурою і просять повара порахувати кількість калорій та жирів у певній страві
Візьмемо туж саму ситуацію. Кухар на замовлення повинен з багатокалорійної страви перетворити її на малокалорійну при цьому розрахувавши енергетичну цінність і вагу страви.
Схожі презентації
Категорії