X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Українське національно-культурне відродження кін. ХVIІІ- поч. ХХ ст.

Завантажити презентацію

Українське національно-культурне відродження кін. ХVIІІ- поч. ХХ ст.

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Українське національно-культурне відродження кін. ХVIІІ- поч. ХХ ст. Історичні обставини розвитку української культури. Розвиток освіти і наука. Особливості літературного процесу. Мистецтво у період національно-культурного відродження Національні культурні організації в умовах реакційної урядової політики.

Слайд 2

Історичні обставини розвитку української культури. Духовна культура українського народу кінця XVIII — початку XX ст. розвивалась в умовах постійних утисків Російської та Австрійської імперій. На Правобережжі Україна фактично перетворилась у безправну колонію Російської імперії. На колоніальному становищі опинились і західноукраїнські землі.

Слайд 3

Історичні обставини розвитку української культури. Українське національне відродження виникло як антитеза тяжкому політичному і соціально-економічному становищу та культурному занепаду, в яких опинився тоді український народ

Слайд 4

Освіта У 1805 р. відкрито Харківський університет. У 1820 р. засновано Ніжинську гімназію вищих наук У 1834 р. відкритий Київський університет.

Слайд 5

Західноукраїнські університети На західноукраїнських землях основними центрами науки були університети Львівський (заснований 1661 р.) Чернівецький (1875 р.)

Слайд 6

Зростання інтересу до історії та української мови У 1819 р. видано князем М. Церетелі першу збірку українських народних пісень - “Досвід збирання старовинних малоросійських пісень”. У 1818 р. у Петербурзі вийшла перша граматика української мови – “Граматика малоросійського наріччя” - О.Павловського. У 1823 р. Іван Войцехович склав невеликий український словник.

Слайд 7

Перші узагальнюючі праці з історії України Микола Костомаров 16 томів “Исторических монографий” і 6-томна “Русская история в жизнеописаниях ее главнейших деятелей”. Володимир Антонович створив цілу наукову історичну школу його учнем був М.С.Грушевський. Михайло Грушевський “Історія України-Руси” Дмитро Яворницький “Историю запорожских казаков”

Слайд 8

Розвиток літератури Іван Котляревський(1769-1838 рр.) Першим твором народною мовою, який почав процес її оформлення у сучасну літературну мову, стала“Енеїда” І.Котляревського.

Слайд 9

Григорій Квітка-Основ'яненко (1778-1843 рр.) Г.Квітка-Основ'яненко - основоположник української художньої прози - “Сердешна Оксана”, “Сватання на Гончарівці”, “Конотопська відьма”.

Слайд 10

Тараса Шевченко (1814-1861) Викуплений І.Сошенком з неволі у віці 24 роки, навчався в Академії мистецтв, учасник Кирило-Мефодіївського товариства, арештований і 10-літня рекрутчина з забороною писати і малювати, смерть незабаром після повернення з заслання.

Слайд 11

Перший “Кобзар” вийшов 1840 р. у Петербурзі Євгена Гребінки.

Слайд 12

Пантелеймон Куліш (1819-1897 рр.) Письменник, лінгвіст, історик, публіцист. Автор етнографічної збірки “Записки о Южной Руси”, історичного роману “Чорна рада”.

Слайд 13

Марко Вовчок (М.Віленська 1833-1907 рр.) Збірка “Народнi оповiдання”, повісті “Iнститутка”, “Кармелюк” приголомшують трагічною правдивістю картин кріпацького гніту.

Слайд 14

Панас Мирний (П.Я.Рудченко 1849-1920 рр.) Автор новаторських соціально-психологічних романів і повістей про народне життя, він підняв українську прозу до високого рівня художньої досконалості. Романи “Хiба ревуть воли, як ясла повнi?”, повісті “Лихi люди”, “Лихо давнє i сьогочасне”, “Голодна воля”, п'єса “Лимерiвна”.

Слайд 15

Іван Франко (1856-1916 рр.) Син селянина-коваля з-під Дрогобича, який насилу отримав можливість закінчити гімназію, І.Франко так формулював своє кредо: “Як син селянина, вигодуваний твердим мужицьким хлібом, я відчував себе зобов’язаним віддати свою працю цьому простому народові”.

Слайд 16

Іван Франко (1856-1916 рр.) Автор ліричних збірок “З вершин i низин”, “Зів’яле листя”, історичної повісті “Захар Беркут”, гостросоціального“Борислав смiється”, поема “Моїсей”, психологічної драми “Украдене щастя”.

Слайд 17

Леся Українка (Л. Косач-Квітка 1971-1913 рр.) Автор поем “Давня казка”, “Самсон”, “Роберт Брюс”, і вінчають її творчість драматичні поеми “У катакомбах”, “Касандра” та поетичні драми “Лiсова пiсня”.

Слайд 18

Етапи розвитку української літератури в ХIX ст. - рубіж XVIII-XIX ст. і початок XIX ст. – поява перших творів рідною мовою (“Енеїда”); - 40-50-і роки XIX ст. – творчість Т.Шевченка й оформлення української літературної мови; - друга половина XIX ст. – широка палітра літературних жанрів, ускладнення образного ряду, особливо у творчості І.Франка, Л.Українки, М.Коцюбинського.

Слайд 19

Театр У Харкові за активної участі Григорія Квітки-Основ'яненка було створено у 1789 році перший професійний театр. Великого успіху мала п'єса "Сватання на Гончарівці"

Слайд 20

Театр 1819 році у Полтаві Котляревський поставив п'єси "Наталка Полтавка" та "Москаль-чарівник", чим розпочав нову добу українського світського театру.

Слайд 21

Марко Кропивницький (1840-1910 рр.) У 1882 р. в Єлисаветграді Кропивницький, драматург, актор, режисер, педагог, утворив професійний український театр.

Слайд 22

Театр У 1890 р. І. Карпенко-Карий і П. Саксаганський утворили "Товариство російсько-малоросійських артистів під керівництвом П. Саксаганського", яке було найкращим українським театральним колективом.

Слайд 23

Музично-драматичний театр У 1907 р. М. Садовський заснував перший стаціонарний музично-драматичний театр у Києві в Троїцькому будинку (нині - Національна опера).

Слайд 24

Театр Галичини Український професійний театр Галичини виник 1864 р. у Львові при культурно-освітньому товаристві "Руська бесіда". Його основоположником став український актор і режисер О. Бачинський, ним опікувався Іван Франко.

Слайд 25

Завданнями українського театру були: боротьба проти русифікаторства; формування шанобливого ставлення до українського народу та його культури; порушення соціально значущих питань; розвиток нових шляхів сценічного мистецтва.

Слайд 26

Музика В XIX ст. складається світська професійна музична культура. С.С.Гулак-Артемовський на початку 60-х років створює першу українську оперу “Запорожець за Дунаєм”.

Слайд 27

Музика Основоположником української класичної музики є Микола Лисенко .

Слайд 28

С. Крушельницька, А. Нежданова, О. Мишуга прославляти сцени кращих театрів Росії, Італії (Мілан), Франції (Париж), де досягли визнання в мистецькому світі. На початку XX ст. з великим успіхом виступала в країнах Західної Європи та Америки Українська хорова капела під керівництвом диригента Олександра Кошиця. Виконавці вокального мистецтва С. Крушельницька О. Мишуга

Слайд 29

Образотворче мистецтво Представником українського реалістичного портретного живопису є художник В.Тропінін, який залишався кріпаком навіть вже будучи відомим художником.

Слайд 30

Знаменитий портрет О.С.Пушкіна роботи Василя Тропініна

Слайд 31

Загалом у живописі початку XIX ст. переважаючим художнім стилем був романтизм В.Штернберг працював в портретному, в побутовому, і в пейзажному жанрах, йому належить художнє оформлення “Кобзаря”, він зробив гравюру "Кобзар з поводирем".

Слайд 32

“Катерина” “Циганка ворожить українській дівчині”

Слайд 33

"Селянська родина" (1843)

Слайд 34

В1860 р. Шевченкові було присвоєно звання академіка гравюри Петербурзької академії мистецтв. Офорт “Судня рада” 1844р.

Слайд 35

Іван Айвазовський 1817-1900 рр. Видатний художник-мариніст І.Айвазовський У його живописі звучала й українська тема“Весілля на Україні”.

Слайд 36

Айвазовський “Бій брига Меркурій”

Слайд 37

Айвазовський “Шторм”

Слайд 38

І. Крамськой портрет Т.Шевченка Багато художників-передвижників були родом з України: О.Литовченко, М.Ярошенко, Микола Ге, А. Куїнджі , К.Трутовський, І. Рєпін - їх мистецтво було пройняте реалізмом.

Слайд 39

Історичний жанр І. Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султанові"

Слайд 40

Образотворче мистецтво У 1905 р. було організовано першу Всеукраїнську мистецьку виставку, яка продемонструвала духовну єдність західно-українських та наддніпрянських митців.

Слайд 41

Архітектура На початку XIX ст. в Україні з'являється стиль ампір. Ампір виражався в монументальних формах римського зразка, широких гладких стінах, округлих колонах так званого дорійського ордера тощо.

Слайд 42

У 1837-1842 рр. у класичному стилі збудовано головний корпус Київського університету св. Володимира, проект якого підготував професор архітектури В.І. Беретті.

Слайд 43

Архітектура другої половини XIX ст. У другій половині XIX ст. стильова єдність класицизму руйнується складається напрям, який отримав назву “еклектика” (змішування) - поєднання різних історичних стилів в одному архітектурному об'єкті. Серед її напрямів особливо поширюється віденське бароко.

Слайд 44

1887 р. в Одесі архітекторами Фельнером і Гельмером у стилі віденського бароко споруджено оперний театр

Слайд 45

1897 р. у Львові за проектом архітектора З.Горголевського розпочалось будівництво театру опери. Відкриття - 1900 р.

Слайд 46

1901 р. в Києві за проектом архітектора В. Шретера споруджено оперний театр.

Слайд 47

Різновидом еклектики стає псевдо візантійський стиль. Пам'ятка цього напряму -Володимирський собор, який споруджувався понад 20 років (1862-1886) за проектами І.Штрома, пізніше П. Спарро, О. Беретті

Слайд 48

“Руські єпископи” фреска собору В.Васнецов.

Слайд 49

«Хрещення Володимира» фреска собору В.Васнецов

Слайд 50

Будинок Полтавського губернського земства споруджений в 1903-1908 рр. за проектом В. Г. Кричевського, перший прикладом у країнського стилю.

Слайд 51

На межі XIX і XX ст. проникає стиль модерн. У даному стилі 1904 р. у Львові за проектом В. Садловского було збудовано залізничний вокзал.

Слайд 52

1904 р. Жмеринський залізничний вокзал. Будівництвом керував архітектор І. Журавський

Слайд 53

Готель "Жорж" зведений Фельнером і Гельмером в 1901 році у Львові

Слайд 54

Будинок із химерами архітектор  — В.Городецький, збудований у 1901—1903 рр. як прибутковий будинок.

Слайд 55

Українська скульптура Кращих українських скульпторів першої половини ХІХ ст. забрали до Росії. Серед них варто виділити Івана Мартоса (1753-1835) Костянтина Климченка (1817-1849) Мартос пам'ятник Мініну і Пожарському в Москві

Слайд 56

І. Мартос Пам'ятник Рішельє - в Одесі

Слайд 57

Пя м'ятник Володи миру Вели кому  — найстаріший скульптурний пам'ятник Києва, споруджений у 1853 році, скульптор В. Демут-Малиновський

Слайд 58

Для підкреслення значення "возз'єднання" України з Росією царський уряд виділив кошти на виготовлення пам'ятника Б. Хмельницькому скульптор М.Микешин – пам'ятник встановлено в Києві 1888 р.

Слайд 59

Пам'ятник І. Котляревському в Полтаві, скульптора Л. Позена - перший в історії встановлений 1903 р. українському письменнику.

Слайд 60

І. Кавалерідзе пам'ятник княгині Ользі в Києві 1911 р.

Слайд 61

Національні культурні організації Перша в українській історії національно-культурна організація виникла в 1833 р. у Львові - “Руська трійця” У Києві в грудні 1845 р. виникає нелегальне Кирило-Мефодіївське братство – політична національна організація. В 1859 р. студентами і молодими викладачами Київського університету створюється “Громада”.

Слайд 62

Національні культурні організації З 1868 р. організоване товариство “Просвiта”, на чолі з А. Вахняниним. У 1873 р. у Львові засновується “Літературне товариство ім.Шевченка”, перетворене в 1892 р. в наукове – НТШ ім. Т. Г. Шевченка .

Слайд 63

Висновок Отже, в XIX - на початку XX ст. активізується культуротворчий потенціал українського народу шляхом творення духовних цінностей, збереження та поширення духовної спадщини. На межі XIX і XX ст. інтенсивно відбувається процес формування інфраструктури української культури, об'єднання духовних зусиль національної еліти східно-і західноукраїнських земель, зростання національної свідомості українського народу.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура