Різдво в Україні
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Святий вечір Цілий день напередодні Різдва українці готували вечерю і нічого не їли до вечора, поки не з´являлася перша зоря на небі (бо саме в цей час народився Ісус Христос). На покуті під образами розстеляли чисте сіно, на яке ставили горщики з кутею та узваром.
Кутя – основна страва Різдва. Варена пшениця з медом і маком до якої додаються родзинки та волоські горіхи. Це символ достатку і плодовитості ідеї спасіння, яку приніс Ісус своїм народженням. За традицією на Святвечір мало бути 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусник, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби
Після вечері батьки обдаровували дітей, гостей та один одного грішми й дарунками, що символізувало майбутній достаток й багатство. Вважалося доброю прикметою, коли на Святу Вечерю приходили одинокі, бідні, неприкаяні люди. Їх щедро приймали й догоджали. 7 січня вся родина йшла до церкви на святкову молитву.
Ранесенько до схід сонця починали ходити хлопчики-віншувальники. Вже в підвечірок йшли перші дитячі ватаги колядників. У текстах колядок оспівувались господар, господиня та їхні діти, їм бажали щастя і здоров´я, а в господарстві, щоб були статки і щедрий приплід.
У цей день всі бажали один одному щастя. Кожен очікував щасливих змін у житті. Вважалося, що в цей день може статися диво.
Схожі презентації
Категорії