X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Лине пісня колискова Колискові пісні в житті дитини

Завантажити презентацію

Лине пісня колискова Колискові пісні в житті дитини

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Проект Лине пісня колискова Колискові пісні в житті дитини Колискова – це та духовна перлина, з якої починається наше духовне життя. Колискові мелодії – перше джерело, з якого ми черпаємо почуття краси, музики, звучання. Через колискову пісню дитина вперше пізнавала світ, відчувала єднання з природою, з рідною мовою.

Слайд 2

Автори розробки: Шкоропаняк Галина Михайлівна Лаврів Тетяна Петрівна Тугай Ірина Михайлівна Вакалюк Ольга Іллівна Тонюк Лідія Михайлівна Негрич Марія Іванівна Завдання: Систематизувати теоретичний матеріал із даної теми Створити умови, які сприяли б розвитку естетичних смаків і розумінню місця прекрасного в житті дитини, людини Формувати вміння та розвивати навички виразного читання та вдумливого сприйняття матеріалу Виховувати почуття любові до рідних, до пісні, до прекрасного; шанобливе ставлення до людей.

Слайд 3

План роботи над проектом Обговорення важливості проблеми Підбір методів для кращого засвоєння матеріалу з даної теми Визначення джерел потрібної інформації Формування робочої групи, розподіл доручень, захист проекту Презентація проекту Оцінка роботи

Слайд 4

Проблема та її актуальність Важливо з’ясувати місце прекрасного в житті дитини і дорослого, роль колискової пісні у вихованні почуття любові до рідних, шанобливе ставлення до них. Використання інноваційних методів, засобів та прийомів для кращого сприйняття учнями матеріалу, зацікавленість до пошукової діяльності. Найкоханішою, найдорожчою людиною для кожної дитини є її мати. Це вона колише й заспокоює дитятко безсонними ночами, турботливими днями. Кожній матері хочеться, щоб її син чи дочка росли здоровими, щасливими, добрими й слухняними дітьми, виросли порядними людьми. Саме такі мрії та сподівання і висловлюються у народних колискових піснях. Слова й мелодія цих творів прості, навіть монотонні – відповідно до ритму гойдання колиски. Колисковими піснями матерів не лише присипляють діточок, а й прикликають до них добру Долю, щастя.

Слайд 5

Очікувані результати Посилення мотивації до пошукової діяльності дітей середнього шкільного віку Підвищення зацікавленості до мистецтва слова через сприйняття пісні Свідоме ставлення до життя, прагнення до духовного збагачення Розвиток навичок вдумливого читання, аналізу художніх засобів Здобути навички роботи в парах, групах.

Слайд 6

Провідні мотиви колискових пісень Колискові призначені тільки для одного слухача – дитини і мають тільки одного виконавця – матір або близьку людину. Особливість співу залежить від матері, її настрою чи роботи, яку вона могла зазвичай виконувати паралельно їз заколисуванням (вишивання, прядіння, в’язання). Мотивом в українських колискових є заклинання чи запрошення сну до дитини.

Слайд 7

Колискова Діви Марії

Слайд 8

Міні-проект “Мотиви колискових”

Слайд 9

Виразне читання колискових Гайда, гайда, гайдашечки, Налетіли дві пташечки, Стали вони щебетатми, Своїх діток колихати Ой ходить сон коло вікон, А дрімота — коло плота. Питається сон дрімоти: — А де будем ночувати? — Де хатонька теплесенька, Де дитина малесенька,— Там ми будем ночувати, Дитиночку колихати. Ой на кота та воркота, На дитину та й дрімота, Котик буде воркотати, Дитинонька буде спати.

Слайд 10

Люлі, люлі, люлечки,! Шовковії вервечки, Мальовані бильця, Заколишу чорнобривця. Заколишу, залюляю, Сама піду погуляю Баю, баю, баю Дровець нарубаю І в печі натоплю: Буде тепло в хаті, Буде дитя спати.

Слайд 11

Лексичні особливості колискових пісень Українські колискові мелодійні, сумовиті, притишені. Слова й мелодія спонукають малят до спокою і сну. В них часто трапляються образи пташок, звірят, свійських тварин, милих дітям: зозулі, горобчика, котика. Почуття любові й ніжності матуся передає ласкавими словами, називає дитя пташеням, квіткою, королевою, запевняє: Ніхто тебе не вколише Так, як рідна ненька.

Слайд 12

Теорія літератури Робота в парах На картинках з’єднати пари термінів та їх визначень. Рефрен Однакове закінчення рядка, строфи. Анафора Маленький, ладусеньки, дитятко, коток. Епіфора Пісня, яку співають тоді, коли заколисують, присипляють дітей. Пестливі слова Однаковий початок рядка, строфи. Колискова пісня Повторення групи слів, рядка або кількох віршованих рядків у строфах. Риторичне звертання Співзвучне закінчення слів у віршованих рядках. Рима Звертання, на яке неможливо відгукнутися.

Слайд 13

Розгадування кросворда По горизонталі: Киці спиться і не спиться, Білий сон приснився киці. Білий, теплий. з пінкою – Вмилась киця слинкою. Що ж то сниться білій киці? Тут не можна помилиться! (Молоко). Одного і однієї матері дитина, а нікому з них не син (дочка). Я мала людина, звуть мене…(дитина). По вертикалі: Найрідніша, наймиліша, Всіх вона нас пестить, тішить. Завжди скрізь буває з нами, Відгадайте, хто це? (Мама).

Слайд 14

Літературні колискові Леся Українка “Колискова” Місяць яснесенький Промінь тихесенький Кинув до нас. Спи ж ти малесенький, Пізній бо час Любо ти спатимеш, Поки не знатимеш, Що то печаль; Хутко прийматимеш Лихо та жаль. Тяжка годинонько! Гірка хвилинонько! Лихо не спить... Леле, дитинонько! Жить - сльози лить. Сором хилитися, Долі коритися! Час твій прийде З долею битися,- Сон пропаде... Місяць яснесенький Промінь тихесенький Кинув до нас... Спи ж ти, малесенький, Поки є час!

Слайд 15

Колискова для Оксаночки вірш: Володимир Івасюк музика: Володимир Івасюк 1966 Вітер вже нахмурив чорні брови, Сад затих до ранку, присмирнів. Під крилом блакитної любові Спи, дитя, в діброві снів. Приспів: Люлі, ластівко, люлі, радосте, Срібний мій дзвіночку. Хай твоя весна і в житті, і в снах Продзвенить струмочком. Всюди спокій, радіо замовкло, Птиці снять про небо у гнізді. Зорі вкрили сяйвом, наче шовком, Золоту твою постіль. Приспів.

Слайд 16

Колискова (Спи, засни, моя дитино, спи, моє маля...) Слова: Андрій Малишко Музика: Роман Свистун Спи, засни, моя дитино, спи, моє маля, Ніч іде в гаї, долини, трави нахиля. Хай тобі ця ні насниться, що в огнях сія. Будеш завтра в світ дивитися, зіронько моя! Перша ніч твоя почата В співах солов'я, Дай же мамі рученята, Зіронько моя. Посміхнись до мене, синку, І зрадію я, Не хвилину і не днину - Я навік твоя. Сплять ліси, поля, криниці, Шепіт ручая. Ти відкрий, відкрий очиці, Юносте моя. Підеш ти по Україні, Де життя буя. Виростай, моя дитино, Зіронько моя!

Слайд 17

Степан Галябарда “Колискова” Спи, моя донечко, спи, моє сонечко, Нічка прийшла і привела за руку сон. Спи, моя лялечко, хай тобі змалечку Щастя й красу в дім принесуть твої ангели. Приспів: Я так люблю тебе, я так люблю тебе, Ти щастя, що у мене є. Я прихилю тобі світи, щоб у добрі зростала ти, Доню - сонечко моє. Личко з рум'янчиком, губоньки бантиком. Швидше рости і будеш ти коханою. І щоб здійснилося все що наснилося Мамі й мені радісні дні ти подаруєш.

Слайд 18

Оцінка проекту Даний проект ознайомив учнів з колисковими піснями, не тільки народними, а й літературними, їх провідними мотивами Розвинув навички виразного та вдумливого читання, вміння коментувати їх зміст, аналізувати художні засоби колискових Прослухавши пісні, у школярів підвищиться зацікавленість до вивчення музичного мистецтва та засад християнської моралі Ознайомившись з авторськими колисковими, учні виявлять бажання займатися не тільки пошуковою роботою, а й створенням інших проектів, написанням власних поезій.

Слайд 19

Бажаємо всім черпати наснаги з таких духовних перлин!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура