X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Бароко в українській архітектурі

Завантажити презентацію

Бароко в українській архітектурі

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Бароко в українській архітектурі

Слайд 2

Бароко в перекладі з італійської означає химерний, чудернацький. Так називають мистецький стиль, який панував у Європі від кінця XVI майже до кінця XVIII ст. Найяскравіше він утілювався в архітектурі: бароковим спорудам притаманні нагромадження розкішних оздоб, підкреслена декоративність, грандіозність.

Слайд 3

Золотоверхий Михайлівський собор

Слайд 4

Слайд 5

Михайлівський Золотоверхий монастир — споруджений у 1108—1113 роках онуком Ярослава Мудрого київським князем Святополком Ізяславичем на базі Михайлівського Золотоверхого собору. Хрестово-купольний шестистовпний храм з трьома нефами та одним позолоченим куполом. Під час монгольськоії навали в 1240-х роках монастир зазнав відчутних втрат. Монголи пошкодили собор та зняли його позолочені бані. В 1496 році монастир було відроджено. Після числених відбудов та розширень впродовж XVI ст. монастир став одним з найбільших та найбагатших монастирів України. В 1620 році Іов Борецький зробив його резиденцією відновленої православної Київської митрополії.

Слайд 6

Софіївський собор

Слайд 7

Слайд 8

Собор святої Софії - Премудрості Божої, Софія Київська або Софійський Собор — християнський собор в центрі Києва, пам'ятка української архітектури і монументального живопису 11 — 18 століть, одна з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі. Одна з найголовніших християнських святинь Східної Європи, історичний центр Київської митрополії. Знаходиться на території Софійського монастиря i є складовою Національнoгo заповідника «Софія Київська». Малюнок (1651) голландського художника

Слайд 9

Успенський собор Києво-Печерської лаври

Слайд 10

Успе нський собо р — головний соборний храм Успенської Києво-Печерської Лаври. Побудований у 1073—1078 роках заходами Теодосія Печерського , коштом князя Святослава II Ярославича. Наприкінці XI століття до собору здійснено ряд прибудов — зокрема малої церковці св. Івана. У XVII столітті надбудовано додаткові бані, а також здійснено декорування в стилі українського бароко. Внутрішня центральна частина була оздоблена мозаїками, решта стін мали фресковий розпис. За Києво-Печерським Патериком, одним з авторів мозаїк мав бути чернець Аліпій Печерський. Після багатьох перебудов ці твори не збереглися.

Слайд 11

Іллінська церква

Слайд 12

Слайд 13

Іллінська церква — церква в селі Суботів Чигиринського району Черкаської області збудована у 1653 (за іншими даними — у 1656) році за наказом гетьмана Богдана Хмельницького як родова церква-усипальниця. Церква збудована в стилі раннього українського бароко, має оборонні риси (товщина стін — до 2 м, бійниці). Складена з каміння і цегли. У 1869 році поруч із церквою збудована дзвіниця і галерея, яка з'єднувала її з церквою.

Слайд 14

Почаївська лавра

Слайд 15

Свято-Успенська Почаївська лавра — православний чоловічий монастир у Почаєві (Тернопільська область) зі статусом лаври. Найбільша православна святиня Волині й друга, після Києво-Печерської лаври, в Україні. За легендою, монастир заснували ченці Києво-Печерського монастиря, які втекли від нападу татар в 1240 році. Вперше згадується в документах в 1527 році.

Слайд 16

Андріївська церква

Слайд 17

Андрі ївська церква — збудована в 1744—1767 роках (1749—1754) за проектом архітектора Бартоломео Растреллі на Андріївській горі в пам'ять відвідин Києва імператрицею Єлизаветою Петрівною, на місці Хрестовоздвиженської церкви. Крім цієї роботи, в Україні є ще одна споруда авторства Б. Растреллі — Маріїнський палац. Входить до складу Національнoгo заповідника «Софія Київська». Навколо церкви — балюстрада, з якої відкривається мальовнича панорама Подолу й Дніпра.

Слайд 18

Собор святого Юра

Слайд 19

Собо р Свято го Ю ра у Львові — греко-католицький собор Галицької митрополії. Вважається головною святинею українських греко-католиків. Розташований на Святоюріївській горі. Висота над рівнем моря — 321 метр. З 1998 року Собор разом із Ансамблем історичного центру Львова належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Власне собор є частиною комплексу: бароковий собору з дзвіницею, будинків капітули, тераси з двораменними сходами, ажурної огорожі довкола соборового подвір'я з двома брамами в подвір‘ї та мурів, що обводять капітульні будинки і владичий сад.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура