Жири, їхній склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Жири — естери гліцерину й вищих карбонових кислот. Крім основного складу, жир містить близько 4 % нежирних речовин, пігменти, вітаміни А, D, Е, К і низькомолекулярні кислоти. Загальна формула жирів:
За консистенцією: тверді (утворені насиченими вищими карбоновими кислотами); рідкі (утворені ненасиченими вищими карбоновими кислотами).
До складу природних жирів входять вищі карбонові кислоти з парним числом атомів Карбону: пальмітинова C15H31COOH; стеаринова C17H35COOH; олеїнова C17H33COOH; лінолева C17H31COOH; ліноленова C17H29COOH.
Керована практика Завдання 1. Обчисліть, яку масу натрій гідроксиду й жиру (тригліцериду стеаринової кислоти) необхідно взяти для одержання 100 кг натрієвого мила. Втрати у виробництві становлять 20 %.
Керована практика Завдання 2. Обчисліть, який об’єм водню (у перерахуванні на н. у.) знадобиться на перетворення 1 т рослинної олії (умовно прийняти триолеїн) на твердий жир.
Схожі презентації
Категорії