Швидкість хімічної реакції, залежність швидкості реакції від різних чинників
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
ВОДНЕВИЙ ПОКАЗНИК Білоцерківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 ім. Т.Г.Шевченка вчитель хімії Горбаневич В.Л.
МЕТА УРОКУ: дати теоретичне поняття «водневий показник», навчити розрізняти рН лужного, кислого та нейтрального середовища; виявляти в розчині гідроксид-іонів та йонів Гідрогену; використовувати значення рН для характеристики кислотного чи лужного середовища; оцінювати важливість рН розчинів для визначення якості харчової, косметичної продукції.
Самостійна робота Варіант Назва речовини Формула речовини Рівняння дисоціації 1 1.Нітратнакислота 1 2.Барійсульфат 1 3.Калійгідроксид 2 1.Силікатнакислота 2 2.Барійгідроксид 2 3.Натрійкарбонат
Варіант Назваречовини Формуларечовини Рівняннядисоціації 1 1.Нітратна кислота HNO3 HNO3=H++ NO3- 1 2. Барій сульфат BaSO4 BaSO4=не дисоціює 1 3.Калій гідроксид KOH KOH = K++OH- 2 1.Силікатна кислота H2SiO3 H2SiO3=не дисоціює 2 2.Барій гідроксид Ba(NO3)2 Ba(NO3)2=Ba2++2NO3- 2 3.Натрій карбонат Na2CO3 Na2CO3= 2Na++ CO32-
Це поняття було введено в 1909 році датським хіміком Серенсеном. Показник називається pH, за першими літерами латинських слів potentia hydrogeni - сила водню, або pondus hydrogenii - вага водню.
Залежність середовища розчинів від концентрації йонів Н+ и ОН- Середовище КонцентраціяйонівГідрогена[Н+], моль/л Концентраціягідроксид-йонов [ОН-], моль/л рН середовища Нейтральне 10-7 10-7 7 Кисле >10-7
ЛАБОРАТОРНИЙ ДОСЛІД 3 ТЕМА: Дослідження рН харчової і косметичної продукції. МЕТА: навчитися визначати рН розчинів харчової і косметичної продукції ОБЛАДНАННЯ ТА РЕАКТИВИ: шампунь, рідке мило, розчин соди, лимонний сік, рідкий мийний засіб для посуду, засіб для чищення скла ЗАВДАННЯ: Дослідити розчини харчової і косметичної продукції універсальним індикатором.
рН деяких рідин Розчин рН Розчин рН Томатний сік 4,1 Чорна кава 5,0 Вода 7,0 Сльози 7,0 Кров 7,4 Шлунковий сік 1,4 Розчин соди (1%- ний) 11,6 Сікщавлю 3,7 Нашатирний спирт 11,9 Яблучний сік «Антонівка» 2,5 Вапняна вода 12,9 Розчин натрій гідроксиду 15,0
ВИСНОВОК: 1. Кислотно - основні властивості мають велике значення практично у всіх областях народного господарства. 2. Від кислотності або основності води дуже сильно залежить розкладання хімічних забруднювачів в стічних водах, швидкість корозії металевих предметів, що знаходяться у воді, а також придатність водного середовища до проживання в ній риб і рослин. 3. pH крові людини в нормі 7,34 - 7,44 зменшення цієї величини нижче 6,8 і збільшення їх до 8,0 призводить до загибелі організму.
Домашнє завдання. Опрацювати параграф, відповісти на запитання. Творче завдання: Підготувати повідомлення «Вплив рН на організм людини»
Схожі презентації
Категорії