Портфоліо Вуглеводів
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Загальний план. Історична довідка. Назва речовини. Молекулярна, структурна формула. Фізичні властивості. Способи добування. Характерні хімічні властивості. Значення для людини. Цікаві факти.
Історія ГЛЮКОЗИ ЇЇ винайшли вчені хіміки і назвали виноградним цукром хімічна формула глюкози С6Н12О6
Фізичні властивості. Глюкоза – білий порошок або безбарвні кристали. Сполука добре розчинна у воді, має солодкий смак. Глюкоза менш солодка, ніж цукор.
Х і м і ч н і в л а ст и в о ст і Як альдегід окисляється аміачним розчином оксиду срібла H2СOH-(CHOH)4-COH+Ag2O H2C-(CHOH)4-COOH+2Ag Гідроксидом міді: H2СOH-(CHOH)4-COH + 2Cu(OH)2 H2COH-(CHOH)4-COOH+2Cu2O+2H2O
Деякі цікаві факти. Деякі жаби знайшли застосування глюкозі у своєму організмі - цікаве,хоча й набагато менш важливе. У зимові час іноді можна знайти жаб,умерзлих у крижані брили, але після відтавання земноводні оживають. Як же вони не змерзнуть до смерті? Виявляється, з настанням холодів в крові жаби в 60 разів збільшується кількість глюкози. Це заважає утворенню усередині організму кристаликів льоду. Учень 9-В класу С.Вадім.
Фізичні властивості Фруктоза утворить безводні кристали у вигляді голок, температура плавлення 102-105 С. Молекулярна вага - 180,16; питома вага 1,6 г; калорійна цінність приблизно та ж, що й у інших цукрів, 4 ккал на 1р. Фруктозі властива деяка гігроскопічності. Концентровані сполуки фруктози зберігають вологу. Фруктоза легко розчинна у воді й спирті. В'язкість розчинів фруктози нижче в'язкості розчинів глюкози й сахарози.
Хімічні властивості Фруктоза (фруктовий цукор) З6Н12ПРО6 — моносахарид, зустрічається в багатьох фруктах і плодах (яблука, помідори), у бджолиному меді, є складовою частиною сахарози. Відомі дві форми Фруктози:
Добування Фруктоза зустрічається в багатьох фруктах і плодах (яблука, груші, томати), входить до складу бджолиного меду.
З а с т о с у в а н н я Ф р у к т о з и Викорис-товується в їжі У вироб-ництві цукерок В медици-ні
Цікаві факти про фруктозу і її вплив на здоров'я організму Як би заманливо не звучало вираження «фруктовий цукор», варто знати: у сучасному світі більша частина вступник в організм фруктози вже ніяк не пов'язана із фруктами. Вона добувається нами із промислової продукції - тих самих насолод, на впакуванні яких значиться слівце «фруктоза». Дуже важливо розуміти, що між натуральною фруктозою, що входить до складу овочів і фруктів, і харчів, котра штучно додається в різні продукти. Натуральна фруктоза - цілком нешкідлива речовина. Воно не сприяє підвищенню рівня жирів у крові - за умови, що споживається в помірній кількості. До того ж не можна забувати, що з дійсних фруктів разом із фруктозою ми одержуємо вітаміни, антиоксиданти, мікроелементи й харчові волокна. А от оброблена, харчова фруктоза сприймається організмом як звичайний білий цукор. Подібно йому, вона швидко підвищує цукор у крові, її надлишки перетворюються в жир і накопичуються в жировій тканині. Результат - зовсім не солодкий: збільшення ваги, ріст рівня жирів у крові, розвиток діабету, підвищення кров'яного тиску.
Фізичні властивості. Сахароза – біла кристалічна речовина, солодка на смак, яка дуже добре розчинна у воді. Сахароза - С12Н22О11
Х і м і ч н і в л а ст и в о ст і . Сахароза за певних умов взаємодіє з водою, а також вступає у реакції: Гідролізу; Дегідратація; Окиснення .
Застосування Сахарози Є складовою кондитерських виробів. З неї виготовляють варення, джем, цукерки. Сахароза є сировиною для добування спирту, деяких інших органічних сполук.
Фізичні властивості Крохмаль – біла зерниста речовина, яка не має запаху і смаку, розчиняється лише в теплій воді. Густий розчин крохмалю використовують як клей. Картопляний крохмаль зовні схожий на пшеничне борошно. КРОХМАЛЮ
Фізичні властивості целюлози Чиста целюлоза – тверда волокниста речовина білого кольору, нерозчинна у воді. Целюлоза, на відміну від крохмалю, не змінює забарвлення розчину йоду.
Х і м і ч н і в л а ст и в о с т і Найважливіша хімічна властивість крохмалю — його гідроліз, кінцевим продуктом якого є глюкоза. Сумарне рівняння можна виразити так: (С6Н10О5)n+nН2О = nС6Н12О6 Звідси можна зробити висновок, що макромолекула крохмалю побудована із залишків молекул глюкози.
Хімічні властивості целюлози Целюлоза — тверда волокниста речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках. Склад целюлози, як і крохмалю, зображують формулою (С6Н10О5)n. Величина n у деяких видах целюлози досягає 40000, а молекулярна маса становить кілька мільйонів Молекули її мають лінійну будову, тому целюлоза легко утворює волокна. Крохмаль — продукт харчування, целюлоза для цієї мети не придатна.
Добування Крохмаль Крохмаль добувають у промисловості переважно з картоплі й кукурудзи. Сировину подрібнюють, оброблюють холодною водою, яка вилучає зерна крохмалю. Їх виділяють центрифугуванням.
Добування целюлози Для виробництва целюлози використовують деревину, деякі рослини. Сировину подрібнюють, оброблюють при нагріванні й великому тиску розчинами різних реагентів для вилучення домішок. Залишок, що являє собою чисту целюлозу, висушують.
Застосування Целюлози З целюлози виготовляють папір, картон, різноманітні штучні волокна а також плівки, пластмаси та лаки. Природні та штучні волокна з целюлози широко використовуються в текстильній промисловості. Похідні целюлози застосовують як загусники друкарських фарб, шліфуючі та апретуючі препарати, стабілізатори суспензій при виготовленні бездимного пороху . Мікрокристалічну целюлозу використовують як наповнювач при виготовленні лікарських препаратів, як сорбент в аналітичній хроматографії.
Застосування крохмалю Застосування крохмалю різноманітне. Він є основним вуглеводом продуктів харчування людини: хліба, крупів, картоплі ковбасі. Значні кількості його переробляють на декстрини, патоку і глюкозу, які використовують у кондитерському виробництві.
Цікаві факти про целюлозу і папір Папір – один із найвживаніших предметів побуту, на який ми рідко коли звертаємо свою увагу. Ми сприймаємо його як щось звичайне, адже використовуємо його кожен день: пишемо на ньому, користуємося паперовими пакетами, складаємо речі в паперові ящики, читаємо друковану пресу, отримуємо паперові листівки тощо. Він присутній скрізь і в усьому. В цій публікації представлені деякі цікаві факти про папір. Папір була винайдений в 105 році н.е. китайцем, якого звали Цай Лунь. Він виготовив його з тутового дерева. Найбільша кількість паперу виробляється в США, Канаді, Японії, Фінляндії та Швеції. Близько 25% всього сміття на планеті становлять паперові відходи та паперова продукція. Якщо б США зменшили споживання паперу на 10%, це скоротило б викид парникових газів на 1,6 мільйона тонн. Такий же ефект дало б зменшення автомобільного парку на 280 тисяч автомобілів. 15 років тому ринок туалетного паперу був оцінений майже в 3,5 мільярда доларів. Громадяни Америки щороку отримують поштою близько 4 мільйонів тонн макулатури. Це виходить приблизно по 10 кг на кожного американця. Якщо би всі спамери перейшли на електронні листи, це дало б можливість вберігати 150 тисяч дерев щорічно. Дослідження показують, що паперова промисловість знаходиться на 4 місці з виділення газів, що викликають глобальне потепління. Середньостатистичний австралієць щороку використовує близько 130 кг паперу, а європеєць – 250. Вторинна переробка тонни паперу могла б заощадити 26 000 літрів води, 3 м³ плодоносної землі, 17 дорослих дерев, 4 МВт електрики. Для повторної переробки паперу потрібно майже в 2 рази менше електроенергії, ніж для його виробництва, при цьому викиди шкідливих речовин зменшуються на 70%. Сам процес виробництва паперу – дуже складний і складається з 8-ми технологічних операцій. Кожен рік середня британська родина викидає в сміття кількість паперу, для виготовлення якого вирубали 16 дерев. Мільйон тонн паперу може вміститися в 14 000 залізничних вагонів. За останні 20 років попит на папір збільшився з 92 до 208 мільйонів тонн на рік. Навіть широке розповсюдження комп’ютерів та іншої електронної техніки не зуміла хоча б сповільнити зростання попиту. Найбільшу кількість паперу використовують фінансисти, юристи та чиновники. Виявляється, енергетична цінність паперу така ж, як у картоплі. Адже він містить 85% целюлози – складного вуглеводу, а також у ньому міститься глюкоза. Це означає, що папір можна вживати в їжу. В Україні з макулатури повторно виготовляється лише 0,1% паперу, в той час, як у Європі – 50%, а в Японії – 65%.
Схожі презентації
Категорії