X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Монополія Рокфеллера

Завантажити презентацію

Монополія Рокфеллера

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Монополія Рокфеллера Стати засновником династії - краща річ, яку може спробувати зробити чоловік.

Слайд 2

З чого усе починалось? Джон Девісон Рокфеллер народився в штаті Нью-Йорк, в місті Річфорд в сім'ї дрібного торговця. Оскільки батько рідко бував удома, все господарство вела мати Рокфеллера. Вже тоді майбутній магнат намагався заробляти, продаючи вирощених індичок і підробляючи у сусідів фермерів. Результати своєї діяльності він записував в маленьку книжечку, втім, з неї видно, що ця діяльність була збитковою.

Слайд 3

Після закінчення школи Рокфеллер записується на тримісячні бухгалтерські курси, а потім влаштовується на роботу в компанію "Хьют Таттл" помічником бухгалтера. Через декілька років Джону пропонують посада головного бухгалтера із зарплатою в 600 доларів, замість 2000, які отримував його попередник. Уражений такий несправедливістю, Рокфеллер покинув компанію і більш ніколи не працював по найму.

Слайд 4

Незабаром Рокфеллер знаходить компаньйона - Моріса Кларка, з яким вони відкривають спільну справу. Зібравши в цілому $4000, в 1857 р. компаньйони заснували невелику фірму і починають торгувати продуктами - в основному м'ясом і борошном, роблячи на цьому непогані гроші.

Слайд 5

Торгівля продуктами приносила прибуток, але через деякий час Рокфеллер задумався над тим, що щоночі всюди: від халуп бідняків, до будинків багачів, увечері спалахують гасові лампи. Гас - ось на чому можна заробити дійсно великі гроші. Але звідки він береться? Так Рокфеллер, Кларк і запрошений ними хімік Ендрюс починають займатися видобутком нафти.

Слайд 6

Нафта У той час в країні існувало більше 200 незалежних нафтових компаній. Почавши займатися нафтою, Рокфеллер зрозумів, що ключовим моментом є не видобуток нафти, а транспортування і подальша її переробка. Він продумав стратегію, щоб використати конкуренцію залізничників один з одним і з річковим транспортом, забезпечивши для себе кращі умови транспортування нафти, чим в інших нафтодобувачів. Крім того, він одним з перших починає застосовувати трубопроводи, як альтернативний спосіб транспортування. Підприємство зростає і Рокфеллер починає скуповувати невеликі нафтові компанії, а також викупляє у Кларка його долю, замість своєї частини в їх торгівельному підприємстві. У 1870 році Рокфеллер заснував акціонерне суспільство Standard Oil Company з капіталом в 1 мільйон доларів.

Слайд 7

Нафта Вона наносить Рокфеллеру у відповідь удар, починаючи скуповувати нафтопереробні заводи і трубопроводи. Standard Oil негайно вплутується в цінову війну, яка дуже негативно позначається на платежах компанії і вантажних перевезеннях Пансильванськой залізниці, а також викликає хвилювання робітників з обох сторін. Зрештою Рокфеллер виходить переможцем і залізнична компанія продає Standard Oil всі свої нафтові активи. У 1877 р. Standard Oil зіткнулася з першим серйозним випробуванням. Пансильванськая залізниця, стурбована будівництвом рокфеллеровських нафтопроводів, порахувала це вторгненням в систему транспортування нафти, що склалася.

Слайд 8

Монополія Ця перемога зробила Рокфеллера одним з головних гравців на нафтовому ринку. Він починає ще активніше скуповувати нафтодобувачів, приєднуючи до Standard Oil інколи по декілька дрібних компаній за день. Якщо хтось відмовлявся від щедрої пропозиції, Рокфеллер вступав в змову із залізничниками і ті напружували ціни на перевезення. Коли ж група незалежних нафтодобувачів побудувала з величезними витратами свій нафтопровід, Рокфеллер проклав в тому ж напрямі чотири і стягував за їх використання символічну плату. Конкурентам нічого було протиставити і вони розорялися.

Слайд 9

Монополія Саме дії Рокфеллера як монополіста, принесли йому славу нещадної людини. При цьому потрібно відмітити, що він завжди пропонував конкурентам справедливу ціну за їх бізнес - грошима або акціями Standard Oil, і багато хто з тих, хто приєднався до нього, згодом став дуже багатими людьми.

Слайд 10

Рокфеллери сьогодні Сьогодні Рокфеллерам належать долі в самих різних компаніях - від важкої металургії до високих технологій, нафтова компанія Exxon, яка вважається прямим спадкоємцем Standard Oil, а також частина фінансової групи J. P. Morgan Chase and Co, що утворилася в результаті злиття в 2001 році банків J. P. Morgan and Co і Chase Manhattan Bank.

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Економіка