Вплив мікродобрив на врожайність зернових та якість продукції
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Національний науковий центр “ Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського” Вплив мікродобрив на врожайність зернових та якість продукції НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ
Критерії оцінки нестачі мікроелементів Елемент Культури, чутливі до нестачі Критичний рівень вмісту рухомих форм, мг/кг ґрунту Zn Кукурудза, рис, гречка, льон, хміль, сорго, бобові, плодові, цукровий буряк, картопля, овочеві 0,2-0,3 Cu Пшениця, ячмінь, овес, просо, рис, кукурудза, цукровий буряк, соняшник, льон, бобові, плодові, овочеві 0,05-0,1 Mn Овес, пшениця, ячмінь, кукурудза, бобові, цукровий буряк, картопля, овочеві, плодові 2-5 Co Бобові, цукровий буряк, ячмінь, жито, льон, гречка, пшениця 0,05-0,1 Mo Бобові, ріпак, гірчиця, цукровий буряк, пшениця, кукурудза, овес, гречка, льон, картопля, помідори 0,15-0,20 B Хрестоцвітні, бобові, цукровий буряк, картопля, кукурудза, соняшник, льон, гречка, овочеві, плодові 0,20-0,60
Середній вміст рухомих форм мікроелементів в орному шарі ґрунтів Мікроелементи Вміст мікроелементів в ґрунтах за зональністю ґрунтового покриву, мг/кг Полісся Лісостеп Степ Донбас Крим Залізо 15,7 4,73 0,96 0,82 1,58 Марганець 39,4 74,8 33,3 60,3 48,4 Цинк 1,7 1,47 0,25 0,64 0,8 Мідь 0,31 0,2 0,33 0,24 0,35 Кобальт 0,35 0,28 0,56 0,61 0,45 Бор 0,32 0,76 0,96 0,88 1,74 Молібден 0,16 0,16 0,23 0,20 0,25
Баланс мікроелементів за тривалого внесення добрив у польовій сівозміні, г/га за рік Варианти досліду Мікроелементи Mn Zn Cu Co B Mo Без добрив -517 -227 -30 -2,1 -55 -2,2 N45P45K45 -604 -320 -27 -2,7 -63 -0,9 N90P90K90 -675 -363 -18 -2,8 -66 +1,8 N135P135K135 -688 -368 -16 -3,8 -66 +2,3 Гній 9 т/га -153 -48 -11 -1,1 -36 0 Гній 13,5 т/га +18 +59 0 -0,5 -22 +1,2 Гній 18 т/га +94 +97 +2 -0,2 -23 +1,6 Гній 9 т/га + N45P67,5K36 -297 -131 +4 -1,4 -41 +3,2
Запаси рухомих форм мікроелементів у основних ґрунтах України (у чисельнику) та їх винос із врожаєм сільськогосподарських культур (у знаменнику), кг/га Зони Мікроелементи Mn Zn Cu Co Mo B Полісся 99-780 0,21 0,15-7,95 0,37 0,66-7,5 0,04 0,36-10,2 0,003 0,24-2,40 - 0,27-2,52 0,06 Лісостеп 108-900 0,68 0,15-4,65 0,36 3-18 0,018 0,9-12,0 0,003 0,06-1,65 0,0018 0,54-8,7 0,066 Степ 153-843 1,19 0,15-2,4 1,02 6,6-26,4 - 3-20,1 - 0,33-1,65 - 0,96-25,7 0,05
Групування грунтів за ступенем забезпеченості рослин мікроелементами (за І.Г.Важеніним) Забезпе-ченість Вміст мікроелементів, мг/кг грунту Mn Cu Zn Co Для культур невисокого виносу мікроелементів Низька < 5 < 0,10 < 1 < 0,07 Середня 5-10 0,10-0,20 1-2 0,07-0,15 Висока > 10 > 0,20 > 2 > 0,15 Для культур підвищеного виносу мікроелементів Низька < 10 < 0,20 < 2 < 0,15 Середня 10-20 0,20-0,50 2-5 0,15-0,30 Висока > 20 > 0,50 > 5 > 0,30 Для культур високого виносу мікроелементів Низька < 20 < 0,50 < 5 < 0,30 Середня 20-40 0,50-1,0 5-10 0,30-0,70 Висока > 40 > 1,0 > 10 > 0,70
Потреба мікродобрив під урожай сільськогосподарських культур, тис. т Культура 2013 рік 2017 рік Зернові, всього 79,5 85,3 Зернобобові 1,9 2,6 Технічні 33,1 35,1 Овочі, картопля 10,2 12,6 Кормові 13,1 14,1 ВСЬОГО 138,0 149,8
Сучасна стратегія управління мікроелементним живленням рослин На початкових етапах онтогенезу рослин наявних у ґрунті концентрацій мікроелементів (МЕ) недостатньо навіть за умови високих рівнів забезпеченості, тому обробка насіннєвого матеріалу має бути обов’язковим агрозаходом високої культури землеробства. Співвідношення окремих елементів повинно відповідати генетично запрограмованому в насінні, а найкращою формою є хелатна, яка зменшує непродуктивну фіксацію МЕ ґрунтом. Максимальна кількість МЕ на насінині обмежується технологією обробки та порогом фізіологічно сприятливих концентрацій. Тому для забезпечення потреб сучасних високопродуктивних сортів та гібридів на ґрунтах, що не відповідають параметрам високої забезпеченості рухомими формами МЕ, доцільним є застосування збагачених на них мінеральних добрив, особливо шляхом створення позиційно доступних локальних осередків. Останнім етапом коригування мікроелементного живлення є позакореневе підживлення, яке має комплексну дію завдяки підвищенню стійкості рослин до абіотичних стресорів і фітопатогенів. За сприятливих погодно-кліматичних умов цей агрозахід позитивно впливає переважно на якість продукції, за несприятливих – добре діє і на врожайність. Доцільне комплексне застосування МЕ із стимуляторами росту та засобами захисту рослин за умови їхньої взаємосумісності.
Вплив мікроелементів на зимостійкість озимої пшениці Форма та дози мікроелементів для обробки насіння Кількість загиблих рослин на 1 м2 Кількість загиблих рослин у % к контролю Контроль, без обробки 20,7 100 Бура, кг/га 4 8 12 20 10,2 10,8 11,5 14,9 49,2 52,2 55,5 72,0 MnSO4, кг/га 5 10 15 20 12,0 8,2 13,7 16,7 58,0 39,6 66,2 80,7 CuSO4, кг/га 5 10 20 7,1 7,5 12 33,9 36,2 58,0 ZnSO4, кг/га 2 5 14,2 16,2 68,6 78,3
Оптимальні строки проведення позакореневого підживлення рослин Озима пшениця: кущіння-початок трубкування, коли відбувається закладання колосу та його диференціація; колосіння-початок цвітіння, для збільшення білка у зерні та покращення якості клейковини. Яра пшениця: на початку наливу зерна на фоні основного удобрення і підживлення азотом у роки з достатньою вологозабезпеченістю Ячмінь: кущіння, для стимулювання ростових процесів. Кукурудза: 2-3 листків, коли диференціюються початочні стебла; 6-7 листків, коли йде закладання початків. Соняшник: 2-5 пар листків, для стимулювання росту і повноцінному закладення корзинки
Вартість продукції на українському ринку мікродобрив (станом на 01.06.2011 р.) Марки мікродобрив Концентрація МЕ, % Вартість гектарної дози, грн. Норма внесення МЕ, г/га Вартість 1 г МЕ, грн. Тенсококтейль 8,1 322 122 2,65 Нутривант зерновий 1,8 119 53 2,26 Аквамікс 8,1 128 81 1,58 Валагро Микс 13,0 75 65 1,15 Кеміра Плюс 4,4 90 88 1,02 Терафлекс Універсал 3,3 48 66 0,73 Фоликер 3,4 55 86 0,64 Эколист зернові 3,5 87 139 0,63 Рексолін АВС 17,0 150 256 0,59 Реаком-Р-Зерно 5,0 130 224 0,58 Акварин 5 2,1 30 54 0,56 Вуксал-Мікроплант 18,8 353 657 0,54 Интермаг зернові 10,3 34 103 0,33 Хелафарм 81,0 195 810 0,24 Басфоліар 36 6,0 72 300 0,24 Цеовіт зерновий 12,5 42 250 0,17 Адоб кукурудза 9,4 46 281 0,16 Брексил Микс 15,3 36 459 0,08
Вплив комплексних мікродобрив „Реаком” на врожай сільськогосподарських культур Науково-дослідні установи НААН Сорти Врожай без мікродобрив, ц/га Приріст урожаю від мікродобрив, ц/га обробка насіння позакореневе підживлення обробка насіння + позакореневе підживлення 1 2 3 4 5 6 Озима пшениця Інститут зернового господарства - 29,0 2,9 4,1 7,0 ННЦ „ІГА імені О.Н. Соколовського” - 20,0 6,3 - - ДДС ННЦ „ІГА імені О.Н. Соколовського” - 50,4 - 6,5 - Миколаївська дослідна станція - 32,8 - 4,4 - Смелянське відділення Черкаського ІАПВ Київська 56,1 - - 5,9 Лузанівка 58,6 - - 5,2 Білоцерківська напівкарликова 56,6 - - 4,4 *Полтавський інститут АПВ Косач 19,9 - 11,3 -
1 2 3 4 5 6 Озиме жито Волинський інститут АПВ 20,3 3,9 Яра пшениця Рівненська дослідна станція - 25,9 4,2 - - Ячмінь ННЦ „ІГА імені О.Н. Соколовського” - 24,9 6,8 - - ННЦ „ІГА імені О.Н. Соколовського” 20,8 5,4 Просо ННЦ „ІГА імені О.Н. Соколовського” - 13,0 2,6 - - Кукурудза (зерно) Інститут зернового господарства - 31,5 11,5 - - Волинський інститут АПВ - 73,2 9,0
Окупність мікродобрив «Реаком» на зернових культурах Культури Приріст урожаю (ц/га) Вартість додаткової продукції, грн. Вартість мікродобрив, грн./га Умовно чистий дохід, грн/га Окупність мікродобрив, грн. (вартість продукції/ вартість мікродобрив) Озима пшениця 5,7 807 130 677 6,2 Ячмінь 6,8 952 130 822 7,3 Кукурудза на зерно 11,5 1725 130 1595 13,3
Вплив мікродобрив на накопичення білка у зерні ячменю на чорноземі типовому Варіант досліду Вміст білку, % N P K Врожайність , ц/га зерно солома Без добрив 10,4 1,52 0,32 0,51 28,4 30,8 N18P60K60 10,2 1,47 0,30 0,54 38,0 40,4 Мікродобрива, 2 обробки за вегетацію 10,5 1,52 0,28 0,53 30,0 32,4 N18P60K60 + мікродобрива 10,4 1,57 0,29 0,50 36,4 41,2
Схожі презентації
Категорії