Вода та здоров’я. Значення води в житті людини. Гігієнічні вимоги до якості питної води
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
ЛЕКЦІЯ на тему: Вода та здоров’я. Значення води в житті людини. Гігієнічні вимоги до якості питної води
Вода є одним з найважливіших елементів біосфери. Без води неможливе життя людей, тварин і рослин. Людина без води може прожити не більше 5-6 діб.
План лекції 1. Вступ. 2. Фізіологічне значення води. 3. Гігієнічне значення води. 4. Господарсько-технічне значення води. 5. Епідеміологічне значення води. 6. Вимоги до якості питної води. 6.1.Епідеміологічна безпека 6.2. Нешкідливість хімічного складу питної води. 6.3. Радіаційна безпека питної води. 6.4. Органолептичні властивості питної води. 7. Показники хімічного забруднення питної води 8. Висновок.
Організм дорослої людини складається в середньому на 65 % з води. З віком її кількість зменшується. Так, зародок людини містить 97 % води, організм новонароджених - 77 %, у 50 річному віці кількість води в організмі складає лише 60 %. Основна маса води (70 %) зосереджена в середині клітин, а 30 % - це позаклітинна вода.
У різних органах і тканинах вміст води не однаковий: скелет містить 20 %, м’язова тканина – 76%, сполучна тканина – 80%, плазма крові – 92%, скловидне тіло - 99 % води.
ФІЗІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ВОДИ Всі біохімічні реакції, що пов’язані з процесами травлення і засвоєння поживних речовин, протікають у водному середовищі. Разом з солями вода приймає участь в підтримці найважливішої фізіологічної константи організму - величини осмотичного тиску. За рахунок малої в’язкості, а також здатності розчиняти різні хімічні речовини і вступати з ними в не міцні зв’язки вода, що є основною частиною крові, грає роль транспортного засобу. Вона є основою кислотно-лужної рівноваги в організмі, оскільки проявляє властивості як кислот, так і основ. Всі процеси засвоєння і виділення в організмі також протікають у водному середовищі.
ЕКЗОГЕННА ВОДА Добова потреба людини у воді складає 2,5-3,0 л. Вода в організм людини надходить з питвом і харчовими продуктами. З питною водою поступає багато солей, в тому числі макро- і мікроелементи, такі як кальцій, магній, натрій, калій, йод, фтор та ін.
ЕНДОГЕННА ВОДА При повному окисненні 100 г : жирів утворюється 107 г води, вуглеводів - 55,5 г води, білків - 41 г води.
ВИДІЛЕННЯ ВОДИ З ОРГАНІЗМУ У стані спокою з організму людини виводиться води через нирки - 1,5 л/добу, через легені - приблизно 0,4 л, через кишки - близько 0,2 л. Ще 0,6 л води виділяється через пори шкіри, в процесі терморегуляції організму. Щодоби з організму людини в стані спокою виводиться біля 3 л води. При роботі, в гарячих цехах, літом в полі, патологічних станах тощо виведення води може збільшуватися до 8-10 л.
Симптоми зневоднення організму людини (Є.Адольф, 1952) При зменшенні води в організмі (в % від маси тіла) спостерігається: 1-5 % -- спрага, нездужання, економія рухів, втрата апетиту, почервоніння шкіри, подразливість, сонливість, підвищення температури тіла. 6-10 % -- запаморочення, задишка, відчуття повзання “мурашок” в кінцівках, зменшення об’єму крові, зупинка слиновиділення, ціаноз, нечітка мова, важкість ходьби. 11-15 % -- марення, розпухання язика, утруднення ковтання, глухота, послаблення зору, в’ялість і оніміння шкіри, болюче сечовиділення, анурія. 15-20 % від маси тіла за температури повітря понад 30 0С є смертельною. 25 % - є смертельною при любій температурі.
Гігієнічне значення води Використання води для: видалення нечистот через каналізаційну мережу – 41 %, підтримки чистоти тіла- 37 %, приготування їжі і миття посуду – 6 %, для пиття – 5 %, прання білизни – 4 %, прибирання житла і громадських приміщень- 3 %, поливу вулиць і зелених насаджень- 3 %, для миття автомобіля – 1 %,
Епідеміологічне значення води Забруднена вода може бути причиною виникнення ряду гострих шлунково-кишкових інфекцій, як то холера, черевний тиф, паратифи, бактерійна й амебна дизентерія, гострі ентерити інфекційного характеру тощо. Це в значному ступені залежить від умов водопостачання, санітарної очистки населених місць, рівня санітарної культури і освіти населення.
Доброякісна питна вода повинна бути: 1. Безпечною в епідемічному відношенні. Вода не повинна містити патогенних мікробів, вірусів та інших біологічних включень, небезпечних для здоров’я споживачів. 2. Придатною за хімічним складом (найсприятливіший з фізіологічної точки зору). Шкідливі речовини не повинні наносити шкоду споживачеві, обмежувати використання води в побуті. 3. Безпечною в радіаційному відношенні. 4. Мати добрі органолептичні властивості (бути прозорою, без кольору, не мати будь-якого присмаку або запаху).
Виживання патогенних мікроорганізмів у воді Мікроорганізми Виживання (в днях) у воді Колодязя Річковій Кишкова паличка 21 21-183 Збудники черевного тифу 71,5-107 4-183 Бактерії дезинтерії - 12-92 Холерний вібріон 1-92 0,5-92 Лептоспіри 7-75 до 150 Збудники тулярмії 12-60 7-32 Бруцели 4-45 -
Мікробіологічні показники безпеки питної води № Найменування показників Одиниці виміру Нормативи 1 Число бактерій в 1 см3 води, що досліджується (ЗМЧ) Колоніїутворюючі одиниці (мікроорганізми)/см3 КУО/см3 не більше 100* 2 Число бактерій групи кишкових паличок (коліформних мікроорганізмів) в 1 дм3 води, що досліджується (індекс БГКП) Колоніїутворюючі одиниці (мікроорганізми) дм3 не більше 3** 3 Число термостабільних кишкових паличок (фекальних каліформ - індекс ФК) в 100 см3 води, що досліджується Колоніїутворюючі одиниці (мікроорганізми)/100 см3 КУО/100 см3 відсутність *** 4 Число патогенних мікроорганізмів в 1 дм3 води, що досліджується Колоніїутворюючі одиниці (мікроорганізми)/дм3 КУО/дм3 відсутність *** 5 Число каліфагів у 1 дм3 води, що досліджується Бляшкоутворюючі одиниці/дм3 БУО/дм3 відсутність ***
Токсикологічні показники нешкідливості хімічного складу питної води № Найменування показників Одиниці виміру Нормативи (не більше) Клас небезпеки Неорганічні компоненти 1 Алюміній мг/дм3 0,2 (0,5)* 2 2 Барій мг/дм3 0,1 2 3 Миш’як мг/дм3 0,01 2 4 Селен мг/дм3 0,01 2 5 Свинець мг/дм3 0,01 2 6 Нікель мг/дм3 0,1 3 7 Нітрати мг/дм3 45,0 3 8 Фтор мг/дм3 1,5 3
Примітки:* - величина, зазначена в дужках, допускається при обробці води реагентами, що містять алюміній; ** - перелік контрольних пестицидів встановлюють з урахуванням конкретної ситуації. Органічні компоненти 1 Тригалометани (ТГМ, сума) мг/дм3 0,1 2 хлороформ мг/дм3 0,06 2 дибромхлорметпн мг/дм3 0,01 2 тетрахлорвуглець мг/дм3 0,002 2 2 Пестициди (сума) мг/дм3 0,0001 ** Інтегральні показники 1 Окислювальність (КМnO4) мг/дм3 4,0 - 2 Загальний органічний вуглець мг/дм3 3,0 -
При вживанні води з підвищеною концентрацією нітратів можливе виникнення метгемоглобінемії, яка супроводжується токсичним ціанозом Частіше всього токсичним ціанозом хворіють діти, яким молочні суміші готують на воді, в якій вміст нітратів перевищує 45 мг/дм3. Нітрати в травному каналі дітей з допомогою мікрофлори відновлюються до нітритів. Останні, всмоктуючись в кров і сполучаючись з гемоглобіном крові, утворюють метгемоглобін, не здатний переносити кисень.
Нормальний вміст фтору у воді -- від 0,7 до 1,5 мг/дм3 сприяє нормальному розвитку і мінералізації кісток і зубів. Підвищений вміст фтору -- понад 1,5 мг/дм3 викликає флюороз, який проявляється ураженням емалі зубів у вигляді пігментованих жовтих і коричневих плям. Вміст фтору у воді більше 5 мг/дм3 --викликає ураження не тільки зубів але і кістково-суглобового апарату. Недостатня кількість фтору у воді -- менше 0,7 мг/дм3 призводить до розвитку карієсу зубів (гнилі зуби). З метою профілактики карієсу зубів на головних спорудах водогонів проводять збагачування води фтором. Фторування води проводять фторидом чи кремнефторидом натрію.
Радіаційна безпека питної води визначається в Бк/дм3 за гранично допустимими рівнями сумарної активності альфа- та бета- випромінювачів. Загальна об’ємна активність альфа-випромінювачів не повинна перевищувати 0,1 Бк/дм3, бета-випромінювачів - 1,0 Бк/дм3.
Органолептичні показники якості питної води № Найменування показників Одиниці виміру Нормативи (не більше) Клас небезпеки 1 Запах ПР* 2 - 2 Каламутність НОК** 0,5 (1,5)*** - 3 Кольоровість град 20 (35) - 4 Присмак ПР* 2 - 5 Водневий показник, рН, в діапазоні одиниці 6,5-8,6 - 6 Мінералізація загальна (сухий залишок) мг/дм3 1000 (1500) - 7 Жорсткість загальна мг-екв/дм3 7 (10) - 8 Сульфати мг/дм3 250 (500) 4 9 Хлориди мг/дм3 250 (350) 4 10 Мідь мг/дм3 1,0 3 11 Марганець мг/дм3 0,1 3 12 Залізо мг/дм3 0,3 3 13 Хлорфеноли мг/дм3 0,0003 4
Загальна твердість води переважно зумовлюється присутністю в ній карбонатів, бікарбонатів, хлоридів, сульфатів та інших сполук кальцію і магнію. Вона поділяється на карбонатну (усувну) і постійну (неусувну). Кальцій багатьох харчових продуктів засвоюється лише на 30 %, тоді як кальцій питної води - на 90 %.
Хлориди (хлор-іон). Прісні води переважно містять до 30-50 мг/дм3 хлоридів. Якщо їх кількість перевищує 350-500 мг/дм3, такі води мають солонуватий присмак і несприятливо впливають на шлункову секрецію. Вміст хлоридів у водогінній питній воді не повинен перевищувати 250 мг/дм3, в окремих випадках допускається до 350 мг/дм3.
Сульфати (сульфат-іон) в кількостях понад 500 мг/дм3 надають воді гіркувато-солонуватого присмаку, несприятливо впливають на шлункову секрецію і можуть спричинювати диспепсичні явища (особливо при одночасному великому вмісті магнію у воді) у осіб, які не звикли до води такого складу. Згідно стандарту кількість сульфатів у питній воді не повинна перевищувати 250 (350) мг/дм3.
Солі заліза (більше 0,3 мг/дм3) і марганцю (більше 0,1 мг/дм3) надають воді в’яжучого присмаку. Значно погіршується і смак чаю, приготованого на такій воді. Така вода непридатна для деяких процесів в харчовій промисловості надає маслу, сиру та іншим харчовим продуктам неприємного присмаку, в побуті (забарвлює білизну під час прання тощо).
Хімічні показники забруднення джерела води. До них належать речовини, які містяться у сечі і фекаліях людей і тварин, або продукти їх розпаду (органічні сполуки, аміак, нітрити, нітрати, хлориди та ін.). Ці сполуки самі по собі в тих кількостях, в яких вони трапляються у прісній воді, нешкідливі для здоров’я людини і лише, вказують на забруднення ґрунту і води. Але поряд із ними вода може містити і патогенні мікроорганізми.
Схожі презентації
Категорії