Презентація на тему: Біорізноманіття.Причини і наслідки деградації біорізноманіття.природозаповідання як одна з ефективних форм збереження біорізноманіття.основні категорії заповідних обєктів
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Презентація на тему:» Екстракти-концентрати: визначення, характеристика.» Виконав студент 9 групи Яткевич Олег Русланович
Екстракти-концентрати Екстракти-концентрати, або екстракти для го тування настоїв і відварів,—це стандартизовані рідкі і сухі витяжки з лікарської рослинної сировини, призначені для швид кого приготування водних витяжок в аптечній практиці.
Екстракти-концентрати виготовляють на спирті низької концен трації (20-40 %), щоб наблизити ці витяги за складом екстрагованих речовин до аптечних водних витягів. У той же час концентрація спирту в рідких концентратах повинна бути достатньою, щоб запобігти мікроб ному псуванню.
. Розрізняють рідкі концентрати, що готують у співвідношенні 1 : 2і сухі в співвідношенні 1 : 1.Це означає, що з 1частини за масою рослинного матеріалу одержують дві об'ємні частини рід кого концентрату або 1частину за масою сухого концентрату. При одержанні екстрактів як екстрагент використовують етанол низьких концентрацій (від 20до 40 %).Це пояснюється прагнен ням наблизити концентрати за вмістом екстрактивних речовин до аптечних водних витяжок
Сухі консентрати Сухі концентрати відрізняються від звичайних сухих екстрак тів тим, що вміст діючих речовин у них дорівнює вмісту у вихід ній сировині, тобто 1 : 1 (тільки для сухого концентрату конвалії він дорівнює половинній кількості 1 : 2). Отже, для приготування настоїв і відварів із сухих концентратів замість прописаної в ре цепті кількості лікарської сировини беруть однакову за масою кількість сухого концентрату і розчиняють у розрахованому об'ємі води.
Мляасні екстракти, або медичні олії (Oleamedicata), —це витяжки з лікарської рослинної сировини, отри мані з використанням рослинних олій або мінеральних масел
На сьогодні в медичній практиці використовують масляні ек стракти з листя блекоти (олію блекотну), листя дурману (олію дурманну), трави звіробію, олію м'якоті плодів шипшини (ExtractumRosaeoleosum),каротолін (Carotolinum),олію насіння шипшини (OleumRosae),олію обліпихову (OleumHippophaes).
Блекотна олія (OleumHyoscyami)одержують із листя блекоти (Hyoscyamus niger L. Блекотну олію застосовують у формі лініментів як болезаспо кійливий засіб при невралгічних і ревматичних болях
Метод протитечійного екстрагуван ня 3 метою максимального витягу алкалоїдів і їх збереження в не змінному стані застосовують метод протитечійного екстрагуван ня в батареї перколяторів сумішшю 70 %-вого етанолу і 10 %-вого розчину амоніаку. Отримані витяжки фільтрують, змішують із рівною кількістю соняшникової олії та у вакуум-апараті спочатку відганяють основну масу спирту (при нормальному тиску), а по тім при розрідженні 80—87 кПа (600—650 мм рт. ст.) — залиш ки спирту і води. Отриманий масляний концентрат розбавляють до необхідного вмісту алкалоїдів, відстоюють 4—5діб, після чого фільтрують спочатку прозорий верхній шар, а потім осад. Обидві порції екстракту об'єднують, визначають якісні показники і ви хід. Розливають у скляні сулії по 15—18 кг. Зберігають у прохо лодному місці
Зберігання. Зберігають рідкі екстракти-концентрати в добре заку порених флаконах. Сухі екстракти-концентрати герметично закупорю ють у широкогорлі банки малої ємності. Якщо необхідно, зберігають у прохолодному, захищеному від світла місці.
Схожі презентації
Категорії