Травлення в рот порож
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Ротова порожнина Ротова порожнина – початок травної системи. Її утворюють зуби, язик, внутрішні поверхні щік, піднебіння. Їжа в ній аналізується на смак, змочується слиною, зазнає механічної та хімічної обробки, тут формується харчова грудка для подальшого просування по травній системі.
Ротова порожнина є початковим відділом травного тракту, де здійснюється: подрібнення та змочування їжі слиною, аналіз смакових властивостей речовин і розподіл їх на харчові та ті, що відкидаються та захист травного тракту від попадання неякісних харчових речовин і екзогенної мікрофлори. У ротовій порожнині здійснюється початкове перетравлення вуглеводів. Ротова порожнина
У ротовій порожнині здійснюється початковий гідроліз вуглеводів та формування харчової грудки; подразнення механо-, хемо-, терморецепторів, що викликають збудження діяльності не тільки власних, але й травних залоз шлунка, підшлункової залози, печінки, дванадцятипалої кишки, всмоктування деяких речовин. Ротова порожнина
Ротова порожнина виконує роль зовнішнього бар’єру в захисті організму від патогенної мікрофлори, завдяки наявності в слині бактеріцидної речовини лізоциму (муромідаза), антивірусній дії нуклеази слини, здатності імуноглобуліну A слини зв’язувати екзотоксини, фагоцитозу лейкоцитів (4000 в 1 см3 слини), пригніченню патогенної мікрофлори власною сапрофітною мікрофлорою ротової порожнини. Ротова порожнина
Їжа знаходиться в ротовій порожнині 16-18 секунд і за цей час слина, що виділяється в ротову порожнину розчиняє розчинні і обволікає тверді, змочує сухі речовини, нейтралізує подразнюючі рідини чи зменшує їх концентрацію, полегшує видалення неїстівних речовин, що відкидаються шляхом змивання їх з слизової оболонки порожнини рота. Ротова порожнина
При скороченні м'язів форма язика змінюється. Язик бере участь у процесі жування, чіткого мовлення, смакового сприйняття. Язик – орган живих істот, розміщений у ротовій порожнині Ротова порожнина
У комірках верхньої та нижньої щелеп розташовані зуби. Вони подрібнюють і перетирають їжу до кашоподібного стану. У дорослої людини 32 зуби. За формою і функціями зуби поділяють на різці, ікла, малі і великі кутні. На кожній щелепі по 4 різці, 2 ікла, 4 малих кутніх і 6 великих кутніх зубів. Ротова порожнина
У кожному зубі розрізняють коронку, шийку і корінь. Коронку зуба вкриває емаль. Це найтвердіша тканина в організмі людини, за твердістю наближається до кварцу. Під емаллю розташований дентин. Він утворює більшу частину коронки, шийки і зануреного у ясна кореня. Ротова порожнина
Шийку і корінь зуба вкриває цемент. Порожнину зуба заповнює сполучна тканина - пульпа. У пульпу через канал кореня входять кровоносні та лімфатичні судини, нерви. За рахунок пульпи зуб живиться та росте. Ротова порожнина
Найпоширеніша хвороба зубів – карієс - руйнування твердих тканин зуба з утворенням порожнини у його стінці. Розвиток цього захворювання прискорює також нестача вітамінів (особливо групи В), солей кальцію, фосфору, фтору. Ротова порожнина
У людини є три пари великих слинних залоз: привушні, підщелепні і під'язикові Слинні залози. Слина
Окрім них в слизовій оболонці рота є численні дрібні залози, які за розміщенням називаються: губними, щічними, піднебінними та язиковими. B ділянці язика розташовані: передня слинна залоза на нижній поверхні кінчика язика, на корені язика – залози, протоки яких впадають у проміжки між листовидними та жолобовидними пипками. Вивідні протоки губних, щічних залоз відкриваються у пристінок рота, а підщелепних, під’язикових, піднебінних та язикових – у власне ротову порожнину. За характером секрету залози поділяються на білкові, слизові та змішані. Слинні залози. Слина
Слинні залози виділяють слину, яка призначена природою для хімічної обробки їжі в ротовій порожнині. Кількість слини залежить від якості вжитої їжі. За добу слинні залози виробляють 0,5-2 л слини. Консистенція слини в’язка та клейка. Слинні залози. Слина
Слина – це суміш секретів трьох великих і множини малих слинних залоз. До секрету, що виділяється в ротовій порожнині, домішуються епітеліальні клітини, частинки їжі, слинні тільця (нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, слиз, мікроорганізми). Слинні залози. Слина
До складу секрету слинних залоз входить 98-99% води, а все інше – твердий залишок, в який входять мінеральні аніони хлоридів, фосфатів, бікарбонатів, йодидів, бромідів, фторидів, сульфатів. У слині є катіони натрію, калію, кальцію, магнію і мікроелементи – залізо, мідь, нікель, літій та інші. Концентрація таких речовин, як йод, калій, стронцій набагато більше, ніж у крові. Слинні залози. Слина
Привушні залози секретують рідку слину з вмістом великої кількості хлоридів калію і натрію, ферменти – каталазу(здійснює гідроліз перекису водню до води і кисню) і амілазу. Підщелепні залози секретують продукт, який містить велику кількість органічних речовин (муцин, амілаза) і невелику кількість калію. 3 мінеральних речовин переважають солі: хлориди натрію, хлориди кальцію, фосфат кальцію, фосфат магнію. Амілази значно менше, ніж у секреті привушної залози. Під’язикові залози виділяють слину, багату на муцин і мають сильну лужну реакцію. Слинні залози. Слина
Захисна функція слини полягає в тому, що вона захищає слизову оболонку і зуби від висихання, фізичних та хімічних пошкоджень їжею, вирівнює температуру їжі, зв’язує як амфотерний буфер кислоти та основи, відмиває наліт з зубів, сприяє самоочищенню порожнини рота і зубів; наявність лізоциму – ферментоподібного білку, який має бактеріоцидні властивості, надають їй можливості приймати участь у захисних реакціях організму та в процесах регенерації епітелію при пошкодженнях слизової оболонки рота. Слинні залози. Слина
Виділення слини є складним рефлекторним актом, що здійснюється не тільки внаслідок подразнення рецепторів ротової порожнини їжею або іншими речовинами (безумовно-рефлекторні подразники), але при одночасному подразненні зорових, нюхових, слухових рецепторів видом, запахом їжі, подіями і обстановкою, в якій відбувається споживання їжі (умовно-рефлекторні подразнення). Слинні залози. Слина
Схожі презентації
Категорії