X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Основні напрями сучасної біотехнології

Завантажити презентацію

Основні напрями сучасної біотехнології

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Основні напрями сучасної біотехнології Виконували учні 11-А класу СЗШ №286 м. Києва Гречана Катерина Опанасюк Анна Семененко Настя Ткаченко Марія Скоропаденко Анастасія Біотехнологія — це дуже широкий набір інструментів, а не обмежений набір продуктів. (Дж.Льюїс) У той час як розвинені (і не тільки) країни світу вже давно зробили свій вибір — майбутнє за біотехнологією, що відкриває воістину фантастичні можливості в сільськогосподарському виробництві, медицині й інших сферах діяльності, Україна, на жаль, залишається поки що на узбіччі прогресу. Тому ми, зараз поговоримо про біотехнологію

Слайд 2

Зміст Біотехнологія Історія розвитку Сучасна біотехнологія В Україні Науковці про біотехнологію Продукти харчування, вироблені за допомогою сучасної біотехнології Запитання до презентації

Слайд 3

Біотехнологія Біотехноло гія (Βιοτεχνολογία, від грец. bios — життя, techne — мистецтво, майстерність і logos — слово, навчання) — використання живих організмів і біологічних процесів у виробництві. Біотехноло гія (Βιοτεχνολογία, від грец. bios — життя, techne — мистецтво, майстерність і logos — слово, навчання) — використання живих організмів і біологічних процесів у виробництві. Біотехнологія — міждисциплінарна галузь, що виникла на стику біологічних, хімічних і технічних наук. З розвитком біотехнології пов'язують вирішення глобальних проблем людства — ліквідацію недостачі продовольства, енергії, мінеральних ресурсів, поліпшення стану охорони здоров'я і якості навколишнього середовища. Біотехнологія (як наука) — це комплекс фундаментальних і прикладних наук, технічних засобів, спрямованих на одержання і використання клітин мікроорганізмів, тварин і рослин, а також продуктів їх життєдіяльності: ферментів, амінокислот, вітамінів, антибіотиків та ін. Біотехнологія, яка включає промислову мікробіологію, базується на використанні знань і методів біохімії, мікробіології, генетики і хімічної технології, що дає змогу діставати користь у технологічних процесах із властивостей мікроорганізмів та клітинних культур. Що стосується сучасніших біотехнологічних процесів, то вони базуються на методах рекомбінантних ДНК, а також на використанні іммобілізованих ферментів, клітин і клітинних органел. Основні напрямки досліджень: Розроблення наукових основ створення нових біотехнологій за допомогою методів молекулярної біології, генетичної та клітинної інженерії. Одержання й використання біомаси мікроорганізмів і продуктів мікробіологічного синтезу. Вивчення фізико*хімічних та біохімічних основ біотехнологічних процесів. Використання вірусів для створення нових біотехнологій.

Слайд 4

Історія розвитку Луї Пастер Історія біотехнології З найдавніших часів людина використовувала біотехнологічні процеси при хлібопеченні, готуванні кисломолочних продуктів, у виноробстві тощо, але лише завдяки роботам Луї Пастера в середині 19 століття, що довели зв'язок процесів шумування з діяльністю мікроорганізмів, традиційна біотехнологія одержала наукову основу. У 40-50-ті роки 20 ст., коли був здійснений біосинтез пеніцилінів методами ферментації, почалася ера антибіотиків, що дала поштовх розвитку мікробіологічного синтезу і створенню мікробіологічної промисловості. У 60-70-ті р. 20 ст. почала бурхливо розвиватися клітинна інженерія. Зі створенням у 1972 групою П. Берга в США першої гібридної молекули ДНК in vitro формально пов'язане народження генетичної інженерії, що відкрила шлях до свідомої зміни генетичної структури організмів таким чином, щоб ці організми могли робити необхідні людині продукти і здійснювати необхідні процеси. Ці два напрямки визначили образ нової біотехнології, що має мало загального з тією примітивною біотехнологією, що людина використовувала протягом тисячоріч. Показово, що в 1970-ті рр. одержав поширення і самий термін біотехнологія. З цього часу біотехнологія нерозривно пов'язана з молекулярною і клітинною біологією, молекулярною генетикою, біохімією і біоорганічною хімією. За стислий період свого розвитку (25-30 років) сучасна біотехнологія не тільки домоглася істотних успіхів, але і продемонструвала необмежені можливості використання організмів і біологічних процесів у різноманітних галузях виробництва і народного господарства.

Слайд 5

Сучасна біотехнологія Сучасні біотехнології все більше використовують метод генних модифікацій.Такі методи в співробітництві з сільським господарством вже дали свої результати.Однак,як і було прогнозовано,головним рушієм технології є фінансовий. Одним із основних аргументів вчених проти поспішного впровадження ГМО продукції на конвеєр є неможливість визначення довготривалої дії на організм людини. Наведемо Вам пару прикладів стрімкого розвитку біотехнології в нашому житті: 1, Широкого розвитку набуває індустрія максимально можливого подовження життя, молодості —, косметична генотерапія, задоволення особистісних бажань (зміна, виправлення обличчя, фігури, статі, пасивна гімнастика, пасивні методики навчання). 2, Нові технології пропонують вирішення багатьох соціальних проблем (здоров'я, харчування, регулювання народжуваності, безпліддя, визначення батьківства, ідентифікації особи, наркоманії, алкоголізму, утримання інвалідів, психічно хворих людей, усунення наслідків забруднення природного середовища, техногенних аварій, природних катастроф, реальної загрози використаня біологічної, хімічної зброї тощо).

Слайд 6

В Україні В Україні біологічний захист рослин застосовується проти паразитичної безхлорофільної рослини вовчка, яка уражує понад 120 видів культурних рослин (найбільше соняшник). Серед організмів, які зменшують чисельність вовчка, найактивнішою є муха-фітоміза. Нині великого значення набуває боротьба з амброзією полинолистою, яка поширюється в Україні на орних землях, пасовищах, луках, узбіччях доріг. В 1978 р. проти неї був використаний інтродукований із Північної Америки амброзієвий листоїд

Слайд 7

Науковці про біотехнологію Біотехнологія, прикладна біологія — прямий результат такого більш зрілого етапу в розвитку біології.(Ю.Глєба) Біотехнологія стане одним із найважливіших засобів для прогодувати зростаюче населення Землі. (П.Дей) біотехнологія могла б стати таким самим трампліном у світ багатства й добробуту, яким стали для багатьох азіатських країн електроніка і комп’ютерна технологія. (Ю.Глєба) Біотехнологія — це дуже широкий набір інструментів, а не обмежений набір продуктів. (Дж.Льюїс) 1 2 біотехнологія, швидше, розроблятиме підходи, які доповнюють традиційні методи селекції, а не призводитиме до настільки різких генетичних змін, як це описується в газетних статтях. Традиційна агрономія змінила обличчя планети, внісши величезні зміни й у довкілля. Знищення тропічних лісів «вогнем і сокирою» — лише один з аспектів крайності. Біотехнологія стане одним із найважливіших засобів для впровадження стійкого збалансованого виробництва у XXI столітті, що знадобиться в новому столітті для того, аби прогодувати зростаюче населення Землі. 3 4 Біотехнологія — це дуже широкий набір інструментів, а не обмежений набір продуктів. Біотехнологія інтегруватиметься у нашу систему сільського господарства в міру того, як ми прагнутимемо задовольнити зростання потреби в продуктах харчування і водночас зменшити вплив сільського господарства на довкілля.

Слайд 8

Продукти харчування, вироблені за допомогою сучасної біотехнології Складаєтьсяз життєздатних організмів Виділяють ГМО містятьокреміінгредієнтиабодобавки обробленісинтезуютьсяГММ ферментами Продукти харчування, вироблені за допомогою сучасної біотехнології, можна віднести до наступних категорій: 1. Продукти харчування, що складаються з живих / життєздатних організмів або містять їх, наприклад, кукурудза. 2. Продукти харчування, що виділяються з ГМО, або містять інгредієнти, що виділяються з ГМО, наприклад, борошно, харчові білки чи масло, що отримується з ГМ сої. 3. Продукти харчування, що містять окремі інгредієнти або добавки, синтезовані ГМ мікроорганізмами (ГММ), наприклад, барвники, вітаміни та незамінні амінокислоти. 4. Продукти харчування, що містять інгредієнти, оброблені синтезуються ГММ ферментами, наприклад, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, що виготовляється з крохмалю за допомогою ферменту глюкозоізомерази.

Слайд 9

Запитання до презентації Що таке біотехнологія? використання живих організмів і біологічних процесів у виробництві Продукти харчування, що складаються з живих / життєздатних організмів або містять їх, назвіть приклад Кукурудза

Слайд 10

Джерела інформації http://referat.repetitor.ua/Біотехнології_Історія_та_перспективи_розвитку http://ua-referat.com/Етапи_розвитку_біотехнології http://uk.wikipedia.org/wiki/Біотехнологія http://www.uintei.kiev.ua/viewpage.php?page_id=300 http://www.monsanto.kiev.ua http://www.undpsust.kiev.ua http://www.consumer.kiev.ua/dialog/monsanto.htm Поява біотехнології дає змогу вирішити багато глобальних проблем людства — ліквідацію нестачі продовольства, енергії, мінеральних ресурсів, поліпшення охорони здоров’я, стану навколишнього середовища тощо. Такими текстами переповнений весь інтернет. Але чи це насправід так? На це питання науковці змовжуть відповісти через 50 років. Адже через цей час вони побачуть всі наслідки.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія