"Організація раціонального харчування"
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Правила здорового харчування 1. Вживати якомога більше фруктів і овочів. На сайтах з приготування їжі можна знайти величезну кількість рецептів. Вашій увазі пропонуються різні блюда з овочів свіжих, а також приготованих на пару, варених, смажених, і навіть печених.
2. Повна або хоча б часткова відмова від легкозасвоюваних вуглеводів. Сюди відносяться різні булочки і кекси, тістечка і взагалі все солодке. Якщо ви ласун, зупиніть свій вибір на меді або гіркому чорному шоколаді, адже це єдині корисні солодощі.
3. Харчуйтеся дрібно, 5–6 разів на день. Обов’язково готуйте на сніданок щось ситне (кращий варіант — каша), і ні в якому разі не пропускайте сніданок. Інакше на обід ви з’їсте у два рази більше.
4. Пийте більше води. Вона не тільки збагатить ваш організм необхідними мікроелементами, але також позбавить вас від почуття голоду, додасть нових сил, наповнить енергією, поліпшить роботу травної системи.
5. Включіть в свій раціон ці 15 продуктів, які допоможуть вам завжди залишатися гарними й здоровими. 1. Томати — містять величезну кількість антиоксидантів — лікопенів і вітаміну С. 2. Апельсини — багаті вітаміном С і пектином. 3. Ківі — джерело вітамінів, А, С, Е і Омега-3. 4. Брокколі — вітаміни С, РР, К, U і бета-каротин. 5. Часник — стабілізує кров’яний тиск. 6. Авокадо — вітаміни, А, В2, Д, Е, РР. 7. Морква — покращує зір. 8. Яблука — виводять токсини з організму. 9. Оливкова олія — живить шкіру, волосся, нігті. 10. Гарбуз — багатий калієм, магнієм, залізом. 11. Зелень — джерело клітковини. 12. Яйця — джерело білка. 13. Сир — багатий кальцієм, зміцнює зуби, нігті, кістки. 14. Гречка — джерело кальцію і заліза. 15. Горіхи — джерело вітамінів, білка і кальцію. Допомагають роботі мозку, а також необхідні для нормального функціонування щитовидної залози.
Раціональне харчування Раціона льне харчува ння — достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до: харчового раціону; режиму харчування; умов прийому їжі.
Що їсти, скільки та як? У першій половині дня рекомендуються продукти, багаті білком і жирами, оскільки вони поліпшують обмін речовин, довше затримуються в шлунку, довше підтримують відчуття ситості, збуджують нервову систему (м’ясо, риба, яйця, сир, каші, страви з бобових).
Вечеря повинна включати молочні та овочеві страви, які не викликають перезбудження нервової системи перед сном. На ніч не можна переїдати, але й не можна лягати спати голодним. Рекомендується випивати склянку кефіру. Порушення режиму харчування - одна з поширених причин розладу шлунка і дванадцяти палої кишки, хронічних гастритів та інших захворювань органів травлення.
Уникайте шкідливих звичок у харчуванні. Не зловживайте солодощами. Зайва кількість цукру веде до посиленого виділення інсуліну - гормону підшлункової залози, що збільшує ризик виникнення цукрового діабету, може призвести до порушення ліпідного (жирового) обмін, а потім і до ожиріння.
Не нехтуйте нормою солі, не випивайте багато рідини, кави. В добовому раціоні повинно міститися не більше 6 -10 г солі, до 2,5л рідини (вільної і в складі різних продуктів і страв).
Роздільне харчування Роздільне харчування останнім часом увійшло в моду. Багато зірок та знаменитостей притримуються цієї системи. Насправді ця система харчування не лише модна і актуальна, але й може бути корисною. Якщо ви хочете спробувати роздільно харчуватися, потрібно як слід розібратися в системі.
В основі роздільного харчування полягає сумісність та несумісність продуктів різних категорій. Перша група об’єднує білкові продукти, які перетравлюються в основному із застосуванням кислоти. Сюди належать: риба, м’ясо, яйця, гриби, баклажани, бобові, горіхи, насіння соняшника.
Друга група – це рослинні продукти, які містять в собі одночасно і поживні речовини, і ферменти для їх розщеплення. Сюди входять: фрукти, сухофрукти, овочі (окрім картоплі), зелень, свіжі соки, ягоди, масла, жири.
Третя група - це вуглеводи, різні види цукру і крохмалю, які перетравлюються переважно лугами, які виділяються слинними залозами. Сюди відносяться: вироби з борошна, хліб, цукор, цукерки, вареня, чай, крупи, картопля, мед.
Приблизний денний раціон Сніданок. Вибирайте легкі продукти, щоб організму не довелося витрачати найціннішу ранкову енергію на переробку і засвоєння їжі. Сир твердий чи кисломолочний, сметана, бутерброд з вершковим маслом, фруктовий салат, несолодкі фрукти.
Обід. Повинен бути збагачений білками. Вживаючи м’ясні страви, не варто їх змішувати з макаронами або картоплею. На перше їжте овочеві супи і бульйони, на десерт фрукти, бажано несолодкі. Запивайте соками з натуральних фруктів.
Вечеря. На ніч краще харчуватися продуктами, багатими вуглеводами, адже вони досить швидко засвоюються організмом. Макарони з сиром, морквяна або картопляна запіканка, солодкі фрукти. В якості напоїв підійдуть натуральні соки.
Схожі презентації
Категорії