Органічні сполуки(ліпіди)
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
* Ліпіди — це гідрофобні низькомолекулярні органічні речовини, рослинного або тваринного походження.
* Класифікація: ліпіди Тригліцериди- жири та олії воски терпени стероїди фосфоліпіди гліколіпіди ліпопротеїни
* Жири — це похідні вищих жирних кислот і багатоатомних спиртів або альдегідів О ║ СН2 — О — С — R1 О ║ СН — О — С — R2 О ║ СН2 — О — С — R3, де R1, R2, R3 – залишки жирних кислот
* Тригліцериди Жири Тваринного походження Тверді Мають у складі насичені ж.к. Олії Рослинного походження Рідкі Мають у складі ненасичені ж.к.
* Воски Використовуються в рослин і тварин головним чином як покриття,що відштовхує воду Покривають шкіру, шерсть і пір’я. З воску бджоли будують стільники Захисний шар на кутикулі листя, плодів і насінин
* Фосфоліпіди Ліпопротеїни Гліколіпіди Входять до складу клітинних мембран У формі ліпопротеїнів ліпіди переносяться з кровю та лімфою. Гліколіпіди- в мієліновій оболонці нервових волокон та на поверхні нервових клітин,а також компоненти мембран хлоропластів. фосфоліпіди
* Функції Енергетична повне окиснення 1г жирів дає 38,9 кДж енергії. Будівельна Теплоізоляційна Джерело метаболичної води при розщепленні 1 г жиру виділяється 1,1 г води Захисна Регуляторна входять до складу деяких гормонів
Схожі презентації
Категорії