X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Із історії хліба

Завантажити презентацію

Із історії хліба

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Із історії хліба

Слайд 2

Тільки - но з печі - скоринка в золі, Свіжа хлібина лежить на столі. День починається з цієї хлібини... В ній - наш достаток, могутність країни. Наших морів не стривожена синь, Шлях до зірок у космічну глибінь. Кажуть в народі правдиві слова: Хліб - годувальник, всьому голова! Із історії хліба

Слайд 3

Із історії хліба Вперше хліб з’явився на землі 15 тисяч років тому. У пошуках їжі перші люди звернули увагу на злакові рослини - предків сучасних пшениці, жита, вівса. Тривалий час люди вживали свіжі зерна, пізніше навчилися розмелювати їх між каміннями, отримуючи крупу.

Слайд 4

Перший хліб мав вигляд рідкої каші. Зерно мололи, змішували з водою і тому їли як кашу. Ручний млин, ступки були винайдені 6-5 тисяч років тому. Археологи передбача -ють, що одного разу каша випадково витекла і на гарячій плиті перетворилась на рум’яну паляницю. З тих пір хліб почали пекти. Із історії хліба

Слайд 5

Вважають, що в Давньому Єгипті через недогляд раба тісто підкисло. Щоб уникнути кари, раб ризикнув і випік паляницю. Та на диво вона виявилася більш рум’яною, пишнішою, смачнішою, аніж із прісного тіста. З того часу почали пекти хліб з тіста, що перебродило. Із історії хліба

Слайд 6

Мистецтво готувати хліб від давніх єгиптян перейшло до Греції та Риму. Такий хліб вважався делікатесом, був доступний тільки багатіям. Хліб прирівнювався до Сонця і до золота. На його честь складали гімни. Пекарі давніх держав користувалися великою пошаною. Із історії хліба

Слайд 7

Хліб був важливим продуктом харчування ранніх цивілізацій, зокрема в Єгипті, де вже у той час хліб у великих кількостях виготовлявся в пекарнях. У античні часи єгиптяни мали прізвисько хлібоїди. Вже між 2860 і 2840 до Різдва Христового в країні на Нілі було відомо 30 різних сортів хліба. З Єгипту знання про випічку хліба через Грецію і Римську Імперію потрапили в Європу. Із історії хліба

Слайд 8

У своїх творах грецький автор Автенеус описує різні види хліба, пирогів, печива та інших кондитерських виробів, які були доступні в класичний період. Серед хлібів він згадує корж, який пекли на сковорідці, медовий хліб, «грибний» хліб та військовий хліб, який пекли на рожні. Тип та якість борошна, яке використовувалося для приготування хліба, також були дуже різні. Із історії хліба

Слайд 9

Отто Фредеріка Рогведдера вважають батьком нарізного хліба. У 1912 р. він почав роботу над машиною, що нарізає хліб, але пекарні неохоче її використовували, бо боялися, що хліб швидше черствітиме. Це продовжувалося до 1928 р., коли Рогведдер створив машину, яка і нарізає, і упаковує хліб. Це значно збільшило популярність нарізного хліба. Із історії хліба

Слайд 10

Впродовж довгого часу білий хліб вважали хлібом багатих, в той час як бідняки їли темний хліб. Хоча в кінці XX ст. темному хлібу стали віддавати перевагу через більшу харчову цінність, тоді як білий хліб став асоціюватися із неосвіченістю в харчуванні нижчого класу. Із історії хліба

Слайд 11

Інша важлива подія сталася в 1961 році, коли винайшли машину, яка значно автоматизувала роботу із тістом та значно зменшила період ферментації і час виготовлення однієї буханки. Цей спосіб зараз широко використовується у всьому світі. Із історії хліба

Слайд 12

Залежно від виду борошна, яке використовується для приготування тіста, хліб поділяється на житній, пшеничний, житньо-пшеничний і пшенично-житній; від способу випікання - формовий і подовий; від рецептури - простий і поліпшений. Із історії хліба

Слайд 13

Під час розкопок в Україні знайдено зерносховища, печі, зернотерки, глиняний посуд для зерна. Виготовлення хліба вважалося важкою і виснажливою працею аж до середини XIX століття, поки не з'явилися механізми і машини. Із історії хліба

Слайд 14

Хліб люди завжди берегли, цінували, ставилися до нього, як до святині. Про нього створено багато повір’їв, які мали практичний і ритуально-магічний зміст. Пильнували, щоб хліб не падав додолу. А як упаде, слід підняти його, перепросити, поцілувати і з"їсти. Якщо так не зробити, будуть великі збитки. Із історії хліба

Слайд 15

За гріх уважалося надкусити й недоїсти шматок. Хліб, який залишився після поминок, роздавали людям. Не можна було його давати свиням,"бо на тому світі покійному хліба не дістанеться." Не позичали нікому з дому хліб, коли вперше йшли сіяти, бо не вродить. Перший хліб нового врожаю давали потроху собаці чи котові, щоб людям не вадило. Із історії хліба

Слайд 16

Весільний хліб, коровай, шишки треба скоро з"їсти, щоб не засохли, "бо в молодих життя всохне". По випеченому весільному короваю передбачали долю нової сім"ї. Цілушку давали дівчатам, щоб цілували хлопці. Із історії хліба

Слайд 17

Крихти зі столу ніколи не змітали на долівку, ретельно збирали й віддавали курям, а крихти свяченої паски - худобі й птиці. Коли хтось знаходив на дорозі окраєць, не можна було його переступати. Треба підняти його, обтрусити й покласти не видному місці - птахам. Із історії хліба

Слайд 18

Виявляється, що запах хліба - один із найбагатших і складніших за своїм складом. Виникає він при взаємодії більш, ніж шістдесяти ароматичних елементів. З одного зернятка виходить близько двадцяти міліграмів борошна, і це означає, що для випікання одного буханця потрібно борошно від помелу приблизно 10 тисяч зерен. Із історії хліба

Слайд 19

Коли господиня збиралася пекти хліб, вона одягалася в усе чисте. Хліб пекли для кожного члена сім"ї і декілька хлібин "на позику", або гостям у дорогу. Молитва «Отче наш» містить такі рядки: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні». «Хліб» тут мають на увазі як потреби для життя взагалі. Із історії хліба

Слайд 20

Дорогих гостей зустрічають хлібом - сіллю. Приймаючи хліб - сіль на рушнику, його потрібно поцілувати. Люди, які розломили буханець хліба, ставали друзями на все життя, бо хліб - посол дружби між народами. Із хлібом проводжали на фронт, зустрічали тих, хто повертався з війни. Із історії хліба

Слайд 21

Політично вимога хліба завжди мала велике значення: - у Римській імперії правителі зробили висновок, що народ хотів «хліба і видовищ». - з часів французької революції відомо, що населення Парижа вимагало хліба перед замком Версалю, і Марія Антуанетта промовила: «Якщо вони не мають хліба, то повинні їсти пироги». Із історії хліба

Слайд 22

У СРСР Володимир Ленін та інші більшовики обіцяли «Мир, землю і хліб», що пізніше стало головним лозунгом радянської пропаганди. У двадцяті роки ХХ століття, в часи «депресії» вживався виборчий лозунг «роботи і хліба». Із історії хліба

Слайд 23

В Іспанії хліб називають «пан», і ця країна має найбільше видів хліба на землі - 315. У Британії і США найпопулярніший м'який хліб з тонкою скоринкою, який продається нарізаним у пакетах. Цей хліб виготовляють на фабриках, які здатні виробляти до 10 000 буханок за годину. У південній Азії їдять роті та чапаті (різновидності плаского хліба). Їх найчастіше готують із гірчичного борошна. Інший вид - пурі, тонкий плоский хліб, який смажать, а не печуть, і під час смаження дують на нього. Із історії хліба

Слайд 24

Один з найпопулярніших різновидів канапок - «Сендвіч» був названий на честь графа Сендвіча - відомого картяра. Саме він придумав класти м’ясо між двома скибками хліба, щоб не забруднити руки за грою. З перших століть нашої ери в Індії існував закон, за яким злочинців карали тим, що на певний час забороняли їсти хліб. При цьому індійці були впевнені, що той, хто не їсть хліб, матиме погане здоров'я і нещасну долю. І говорили при цьому: "Все є їжа, але хліб є її велика мати". Із історії хліба

Слайд 25

- Коровай (Україна, Росія, Білорусь) - Бейгл (США) - Брецель (Німеччина) - Бріош (Нормандія, Франція) - Наан (Індія) - Тандир-нан (Середня Азія) - Лаваш (Кавказ) - Юха (Азербайджан) Із історії хліба - Маца (Ізраїль) - Піта (Близький Схід) - Піца (Італія) - Тортилья (Мексика) - Фолар (Португалія) - Багет (Франція) - Чапаті (Індія) - Чіабатта (Італія) - Пумпернікель (Німеччина) У кожної країни існують свої національні назви хліба:

Слайд 26

Про хліб народ склав багато прислів’їв і приказок: - Хліб - усьому голова. - Без хліба нема обіду. - Хочеш їсти калачі, не сиди на печі. - Хліба край, так і під ялиною рай. - Без солі не смачно, а без хліба не ситно. - Є хліб, буде і пісня. Хліб - годувальник, святиня людська. Щоб хліб мати, треба добре працювати. Із історії хліба

Слайд 27

- Де хліб та вода, там нема голода. - Без хліба і любов гине. - Паляниця - хлібові сестриця. - Яка пшениця, така й паляниця. - Добрий хліб, коли нема калача. - З полови хліба не спечеш. - З неба хліб не падає. - Клади перед людей хліб на столі, будеш у людей на чолі. Із історії хліба

Слайд 28

- Як є хліба край, то і в хліві рай, а як хліба ні куска, так і в горниці тоска. - Коли хліб, тоді й розум. - Краще сухий хліб з водою, ніж паляниця з бідою. - Краще їсти хліб з водою, ніж жити чужиною. - Найсмачніший хліб од свого мозоля. - Як хліб буде, то і все буде. - Де є хліб, там є життя, де є життя, там є надія. Із історії хліба

Слайд 29

Бережіть хліб!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія