Генетично модифіковані організми
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Генетично модифікований організм (ГМО) — це організм, генотип якого було змінено за допомогою методів генної інженерії. Генетична модифікація відрізняється від природного та штучного мутагенезу саме направленою зміною генотипу. При цьому генетичний матеріал переносять з одного організму в інший, використовуючи технологію рекомбінантних ДНК. Якщо при цьому ДНК, яку переносять, походить з іншого виду, отримані організми називають трансгенними.
Основні етапи створення ГМО: 1. Отримання ізольованого гена. 2. Введення гена у ДНК-вектор. 3. Перенесення вектора з геном в організм, що модифікують (процес трансформації). 4. Експресія генів у трансформованій клітині. 5. Відбір (селекція) трансформованого біологічного матеріалу (клону) від нетрансформованого.
Техніка введення генів у бактерії була розроблена після того, як Фредерік Гріффіт відкрив явище бактеріальної трансформації. В основі цього явища лежить примітивний статевий процес, який у бактерій супроводжується обміном невеликими фрагментами нехромосомної ДНК, плазмідами.
У 1975 році Герберт Бойєр заснував першу компанію, яка використовувала технологію рекомбінантних ДНК — Genentech, і у 1978 компанія оголосила про створення лінії E. coli, яка виробляє людський білок інсулін.
Перенесення потрібних генів у межах вектора можливо здійснити за допомогою декількох методів, таких як: 1. Мікроін'єкція. 2. Електропорація 4. Бомбардування мікрочастинками (метод балістичної трансформації) 5. Використання бактерії Agrobacterium tumefaciens (використання природних форм переносу генів) чи здатність лентивірусів переносити гени в клітини тварин
Використання ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків, генній терапії та у сільському господарстві. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процеси старіння та регенерації. Генну інженерію використовують для створення нових сортів рослин, стійких до несприятливих умов середовища, гербіцидів та шкідників або рослин, що мають покращені ростові та смакові якості.
Застосування : 1. В екології; 2. У сільському господарстві; 3.У наукових цілях ; 4 В медицині .
Трансгенні мікроорганізми Бактерії були першими організмами, генетично модифікованими у лабораторії . На сьогодні їх використовують для різних цілей, з яких надзвичайно важливою є виробництво великої кількості людських білків, які можуть використовуватися у медицині. Наприклад,генетично модифіковані бактерії використовують для виробництва людського інсуліну.Також бактерії використовують для виробництва факторів згортання крові для лікування гемофілії
Трансгенні тварини Один з перших успішних експериментів по створенню трансгенних тварин було проведено на мишах. В геном миші було вбудовано ген, що кодує гормон росту пацюка, з'єднаний з сильним промотором, який стимулювався, якщо в раціоні мишей були наявні важкі метали.
5 методів: введення ДНК у яйцеклітину введення ДНК у стовбурові клітини введення ДНК за допомогою векторів на основі вірусів трансфекцію введення ДНК за допомогою ліпосом
Один з найперспективніших напрямків генної інженерії — «вирощування ліків на фермі» — отримання з молока трансгенних тварин великої кількості рідкісних або дорогих білків, що застосовуються у медицині.
Трансгенні рослини Генетично модифіковані рослини — це рослини, ДНК яких модифіковане шляхом застосування генетично інженерних методів. Основною ціллю створення ГМ рослин є представлення нових сортів із специфічними ознаками, які не притаманні для рослин цього виду.
Наслідки вживання генно-модифікованих продуктів для здоров’я людини Пригнічення імунітету і поява стійкості патогенної мікрофлори людини до антибіотиків. Різні порушення здоров’я, в тому числі алергічні реакції, в результаті безпосередньої дії токсичних для людини продуктів метаболізму. Неконтрольоване скорочення надходження необхідних речовин для правильного функціонування внутрішніх систем організму. Ризик розвитку канцерогенної і мутагенної дії внаслідок здатності трансгенів вбудовуватися в генетичний апарат мікроорганізмів травного тракту людини.
Схожі презентації
Категорії