X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
білки

Завантажити презентацію

білки

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Принципи здорового харчування Підготувала учениця 9 класу Кореновська Соломія

Слайд 2

Харчування і здоров'я Їжа є одним з найважливіших чинників довкілля, що впливає на стан здоров'я, працездатність, розумовий і фізичний розвиток, а також на тривалість життя людини. Стабільний настрій, висока розумова і фізична працездатність, повноцінний сон, гармонійна фігура і хороша шкіра - результат правильного харчування! Зв'язок харчування і здоров'я був помічений ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко стомлюються, погано працюють і гинуть. На користь правильного харчування красномовно свідчать деякі історичні факти:

Слайд 3

< Цікаві історичні факти > В XVII столітті адмірал англійського флоту в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного солдата, а від цинги, що спалахнула на кораблях, у нього загинуло 800 чоловік з 1 000. Відсутність вітамінів в їжі виявилася небезпечніше ворогів. Після завезення цукру, борошна і консервів на Алеутські острови в 1912 році, у дітей поширився карієс зубів і вже у 1924 році майже усе молоде населення Алеут, яке вживало завезену їжу, страждало від карієсу.

Слайд 4

Дванадцять принципів здорового харчування Раціони харчування повинні складатися із різноманітних продуктів переважно рослинного, а не тваринного походження. Споживайте хліб, зернові продукти, макаронні вироби, рис або картоплю декілька разів на день. Вживайте не менше 400 г на добу різноманітних овочів та фруктів, бажано свіжих та вирощених в місцевих умовах екологічно чистих зон. Підтримуйте масу тіла в рекомендованих межах (значення індексу маси тіла від 20 до 25 кг/м2) за допомогою нормокалорійної дієти і щоденних помірних фізичних навантажень. Контролюйте вживання жирів, питома вага яких не повинна перевищувати 30% добової калорійності; заміняйте більшість насичених жирів ненасиченими рослинними оліями або м'якими маргаринами. Заміняйте жирне м'ясо та м'ясопродукти квасолею, бобами, рибою, птицею або нежирним м'ясом. Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, сир) з низьким вмістом жиру і солі. Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте частоту вживання рафінованого цукру, солодких напоїв та солодощів. Віддавайте перевагу продуктам з низьким вмістом солі, загальна кількість якої не повинна перевищувати однієї чайної ложки (6 г) на добу, включаючи сіль, що знаходиться в готових продуктах. В ендемічних зонах необхідно вживати йодовану сіль. Обмежуйте вживання алкоголю до 20 мл етанолу або еквівалентних алкогольних напоїв на добу. Приготування їжі на пару, її варка, тушкування, випікання або обробка в мікрохвильовій печі допомагає зменшити кількість доданого жиру. Пропагуйте годування дітей перших 6 місяців життя виключно материнським молоком

Слайд 5

Здорове харчування — один із фундаментальних факторів, що підтримують здоров’я і настрій людини протягом усього життя. За даними вітчизняних фізіологів здоров’я на 40–45% залежить від харчування. Правильне здорове харчування сприяє росту і розвитку організму, забезпечує нормальний фізичний і психічний розвиток дітей, підвищує імунітет і захищає від несприятливої екологічної ситуації, що оточує нас сьогодні. На теперішній час загальний рівень знань про здорове харчування не такий високий. Додає масла у вогонь реклама і пропаганда з усіх боків харчових продуктів і закладів швидкого обслуговування (так званих фаст-фудів), які не мають нічого спільного з раціональним харчуванням. Здорове харчування передбачає гармонійне споживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів — основних речовин, які містяться в харчових продуктах. Довідкові таблиці фізіологічних норм харчування містять рекомендації для людей різного віку та видів діяльності, в якій кількості слід споживати кожну з цих речовин.

Слайд 6

Здорове харчування для підлітка Дитина після десяти років стає підлітком. Це час для нього відрізняється посиленим ростом організму, а також перебудовою всіх внутрішніх органів і систем. Підліток поступово перетворюється на дорослу людину і його харчування теж змінюється. Збільшується не тільки кількість вживаної їжі, але і потребу в деяких речовинах, таких як магній, залізо, селен, йод, різні вітаміни та мінерали.

Слайд 7

Три ступені розвитку підлітка 10 – 13 років. Цей етап відрізняється бурхливим ростом організму.Для розвитку хребта та кісток включайте в меню якомога більше продуктів, що містять кальцій. Це вся молочна продукція, бобові рослини, деякі горіхи. Будівельним матеріалом для м’язів служить білок тваринного походження. Він міститься в ікрі риби, а також у всіх видах м’яса, особливо яловичини. 14-16 років. Особливістю цього етапу є посилене розвиток залоз внутрішньої секреції. З-за цього на обличчі й тілі з’являються вугри та прищі. Щоб допомогти дитині впоратися з проблемою, обмежте кількість жирної їжі в його раціон. Замість неї слід вживати продукти, багаті клітковиною. Вона є в вівсяних пластівцях, чорному і отрубном хлібі, у всіх фруктах і овочах. 17 – 18 років. В цьому віці закінчується формування організму і тінейджерів потрібно навчити принципам збалансованого харчування. Покажіть їм на власному прикладі, як включити в раціон страви, багаті жирами, білками і складними вуглеводами. Слідкуйте за тим, щоб щодня приймалися вітаміни і мінеральні елементи. Щоб їжа краще засвоїлася, розбийте її прийом на чотири рази. Сніданок і вечеря повинен становити 25% від добового об’єму їжі, обід – 40% і полуденок – 10%.

Слайд 8

У підлітковому віці дівчатка часто не задоволені своєю зовнішністю. Наслідуючи худорлявим актрисам або моделей, вони намагаються сісти на дієту або морять себе голодом. Не можна залишати ці дії без уваги. Не забороняйте дитині змінювати свій зовнішній вигляд, а краще допоможіть правильними порадами. 1. Не можна харчуватися фаст-фудом. Поясніть дитині, що зустрічаючись з друзями в піцерії або в іншому закладі швидкого харчування, вони замовляють дуже шкідливі, жирні вироби. Одна порція картоплі фрі, гамбургери або піци може містити більше калорій, ніж весь домашній обід. 2. Менше пийте газовані напої. Для деяких дітей лимонади і солодкі напої повністю замінили воду і молоко. Однак напитися ними неможливо, до того ж, вони можуть викликати алергічну реакцію і сприяють вимиванню кальцію з зубів і кісток. А калорій вони містять стільки, що можуть зрівнятися з десертом. 3. Потрібно стежити за кількістю їжі. Діти часто приходять зі школи, коли батьки на роботі. Покажіть їм, якого розміру повинна бути порція їжі. Щоб уникнути переїдання, привчайте дитину їсти повільно, і не дозволяйте їсти перед телевізором. Поясніть, що неможливо схуднути, пропускаючи прийоми їжі. Дотримуючись цих правил, ваші діти зможуть правильно розвиватися і збережуть своє здоров’я у дорослому житті.

Слайд 9

Дякую за увагу

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія