X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Банкомати

Завантажити презентацію

Банкомати

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Банкомат

Слайд 2

План Визначення Складові частини Історія виникнення Принцип дії Поширення у світі Банкоматне шахрайство Способи шахрайства Поширеність Правила безпеки при роботі з банкоматом Обслуговування банкоматів в Україні Правила використання депозитного банкомату Відмінності операцій внесення та отримання готівки

Слайд 3

Визначення Банкома т — електронний програмно-технічний комплекс з вмонтованою спеціалізованою ЕОМ, призначений для здійснення автоматизованих операцій прийому-видачі наявних грошових коштів, зокрема з використанням платіжних карт, передачі розпоряджень банку про перерахування грошових коштів з банківського рахунку клієнта та виконання інших операцій: оплати товарів, послуг; для автоматизованого складання документів, що підтверджують відповідні операції (видача паперових касових чеків).

Слайд 4

Складові частини

Слайд 5

Історія виникнення Прототип першого банкомату був винайдений Лютером Джорджем Сімджяном (англ. Luther George Simjian) ще в 1939 році. Пристрій видавав готівку, але при цьому не могло списати їх з рахунку: апарат не був пов'язаний з банком. Симджана запропонував випробувати винахід City Bank of New York, але через півроку банкіри повернули машину, повідомивши, що не бачать в ній необхідності. Винахід Симджана було майже на 30 років забуто і допрацьовано тільки в кінці 1960-х. Перший банкомат з видачі готівки був встановлений 27 червня 1967 в районі Енфілд на півночі Лондона (Великобританія) у відділенні британського банку Barclays . Винахідником його був шотландець Джон Шепард-Баррон, працював за замовленням компанії De La Rue - британського виробника паперу для грошових знаків більш ніж 150 країн світу. У 2000-х роках при виробництві банкоматів почали застосовувати технологію Cash Recycling, що полягає в тому, що готівкові гроші, внесені одним клієнтом в банкомат, можуть бути отримані на руки іншим клієнтом.

Слайд 6

Революція банкоматів

Слайд 7

Принцип дії Після завантаження карти в карт-рідер банкомату утримувачеві карти пропонується ввести секретний код (ПІН-код) для авторизації карткодержателя. Далі пропонується вибір доступних операцій (при виборі операції також може запитуватися ПІН-код; це залежить від конкретних налаштувань конкретного банкомату). Після вибору операції банкомат шифрує отриману інформацію (вміст магнітної смуги / чіпа, введений ПІН-код, запитану операцію) і передає дані в процесинговий центр банку-еквайєра (банку, що обслуговує банкомат). Банк-еквайєр відправляє в платіжну систему запит на проведення операції. Платіжна система маршрутизує запит у банк-емітент (банк, що видав картку) і, отримавши згоду або відмову (код авторизації), передає банкомату команди на виконання або відхилення запиту. При цьому всі дії по відправці запиту, обробці відповіді на запит, видачі / прийому грошей з касет фіксуються, що дозволяє провести розслідування у разі, якщо операція оскаржена. Так як ПІН-код відомий тільки власнику картки, операції, підтверджені ПІН-кодом, вважаються виконаними безпосередньо власником картки.

Слайд 8

Поширення у світі Точна статистика по числу використовуваних в світі банкоматів відсутня. Однак, за оцінками Асоціації виробників банкоматів (англ. ATM Industry Association), у світі встановлено понад 2,3 мільйона банкоматів (станом на листопад 2011 року). Компанії Diebold та NCR є основними постачальниками банкоматів в США, повідомляє Картік Мехта, аналітик дослідницької компанії «Northcoast Research» з Клівленда. Diebold з Норз Кентон, штат Огайо, контролює 46% частки ринку. Частка NCR з Дулут, штат Джорджія, трохи менше - 43%. Інші виробники банкоматів, в першу чергу Wincor Nixdorf з Остіна, штат Техас (дочірня компанія Wincor Nixdorf AG з Падерборне, Німеччина), контролюють залишилися 11%.

Слайд 9

Банкоматне шахрайство(Способи) Використання вкраденої картки та ПІН-коду, розголошеного тримачем (у тому числі випадки, коли ПІН-код зберігається поряд з картою або записується на ній). «Дружнє шахрайство». Використання картки шляхом вільного доступу членами сім'ї, близькими друзями, колегами по роботі. Також припускає розголошення ПІН-коду. Підглядання ПІН-коду за плеча з наступною крадіжкою карти - найпростіший, але широко поширений метод. Помилковий ПІН-ПАД (пристрій для вводу ПІН-коду в платіжних терміналах), або додатковий елемент на електронному замку в приміщення з банкоматом, що відкривається за допомогою карти. Установка поруч з банкоматом мініатюрних телекамер для злодійства ПІН-кодів. Така камера може бути замаскована встановленим поряд або прикріпленим до банкомату або стіні поруч із ним предметом.

Слайд 10

Поширенність шахрайства Масштаби банкоматного шахрайства в світі вже зараз дуже великі, втрати від нього в США склали 2790000000 доларів за рік на кінець травня 2005 року (Gartner), у Великобританії за 2006 рік - 61,9 млн.ф.ст. У країнах Латинської Америки кількість злочинів, пов'язаних з банкоматами, з 2001 по 2005 р. зросла на 15% [11]. У Східній Європі та колишньому СРСР проблема стоїть менш гостро через менший обсяг використання електронних платіжних засобів, але, тим не менш, рівень пов'язаних з електронними картами злочинів також зростає. За офіційними даними, втрати від шахрайства на Україні складають до 0,06% річного обороту за картками (90 млн гривень у 2006). За неофіційними оцінками фахівців Національного банку України в реальності ця величина складає до одного відсотка всього обороту по картах, тобто фактичний обсяг крадіжок за 2006 рік склав близько мільярда гривень.

Слайд 11

Правила безпеки при роботі з банкоматом Якщо ви звикли знімати гроші в одному і тому ж банкоматі, запам'ятайте його зовнішній вигляд. При зміні зовнішнього вигляду щілини для картки краще її навіть не вставляти. Прикривайте клавіатуру руками при наборі ПІН-коду. Різні предмети біля екрану - це, швидше за все, маскування для прихованої камери. Найбільш захищені банкомати, що знаходяться на території банку, так як вони регулярно оглядаються співробітниками банку. Однак цей захист не абсолютна.

Слайд 12

Обслуговування банкоматів в Україні Станом на липень 2008 року в Україні налічувалось 20 239 одиниць банкоматів. Кількість банкоматів у найбільших емітентів карток представлена таблицею: Депозитний банкомат — програмно-технічний комплекс, що надає можливість держателю платіжної картки вносити кошти в готівковій формі для зарахування на відповідний рахунок та виконувати інші операції, зокрема одержувати кошти в готівковій формі, одержувати інформацію щодо стану рахунку, сплачувати товари та послуги, роздруковувати документи про підтвердження виконання таких операцій. Кількістьбанкоматівупосіданніукр.банків(жовтень, 2006) Банк Кількістьбанкоматів «ПриватБанк» 6 935 (вересень2009 р) «Аваль» 1 703 «Промінвестбанк» 1 054 «Надра» 690 «Укрсоцбанк» 636 «УкрСиббанк» 1 681 (травень2012 р.)

Слайд 13

Правила використання депозитного банкомату Після ідентифікації карткодержателя з використанням ПІН-коду та вибору операції поповнення рахунку, лоток для внесення готівки автоматично відкривається та картко держателю пропонується внести готівку. Внесені банкноти автоматично розпізнаються. Нерозпізнані банкноти (інша валюта, старі купюри, невідповідні номінали, підроблені банкноти) повертаються карткодержателю. Сума розпізнаних грошей відображається карткодержателю для підтвердження операції. У разі підтвердження операції, баланс рахунку поповняється на підтверджену суму та банкноти переміщуються в сейф банкомата. У разі скасування операції, банкноти повертаються. Зазвичай, банк спільно з процесинговим центром встановлюють правила на внесення готівки, зокрема — дозволені номінали банкнот та валюту. Таким чином, малі номінали банкнот (1, 2, 5 грн.) не розпізнаються.

Слайд 14

Відмінності операцій внесення та отримання готівки Правила внесення готівки відрізняються від правил отримання готівки. Наприклад, готівку можна отримати з будь-яких банкоматів, що підтримають відповідну платіжну систему (Visa, Mastercard, American Express, НСМЕП тощо). Внесення готівки можна виконати лише в депозитному банкоматі, встановленому банком, якому належить картка карткотримача. Наприклад, тримач картки Банку Аваль не може внести готівку засобами банкомату, встановленому Приватбанком.

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Економіка