X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Луї Пастер

Завантажити презентацію

Луї Пастер

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Луї Пастер - французький хімік і мікробіолог, член Французької академії. Показавши мікробіологічнусуть бродіння і багатьох хвороб людини, став одним із засновників мікробіології та імунології. Його роботи в області будови кристалів і явища поляризації лягли в основу стереохімії.  Пастер поставив крапку в багатовіковій суперечці про самозародження деяких форм життя в даний час, досвідченим шляхом довівши неможливість цього.  Його ім'я широко відоме завдяки створеній ним і названою пізніше в його честь технологію пастеризації.

Слайд 3

Вища нормальна школа Парижа Луї Пастер народився у французькій Юрі в 1822 році. Його батько Жан Пастер був шкіряником і ветераном Наполеонівських воєн.  Луї вчився в коледжі Арбуа, потім Безансона. Там вчителіпорадили йому вступити у Вищу нормальну школу в Парижі, що йому і вдалося в 1843 році, яку закінчив в 1847 році.

Слайд 4

Пастер виявив себе талановитим художником, його ім'я значилося в довідниках портретистів XIX століття. Ці портрети матері та батька Луї Пастер написав, коли йому було 15 років.

Слайд 5

Першу наукову роботу Пастер виконав у 1848 році. Вивчаючи фізичні властивості винної кислоти, він виявив, що кислота, отримана при бродінні, володіє оптичною активністю здатністю обертати площину поляризації світла, в той час як хімічно синтезована виноградна кислота цією властивістю не володіє. 

Слайд 6

Вивчаючи кристали під мікроскопом, він виділив два їх типи, що є ніби дзеркальним відображенням один одного. Пастер прийшов до висновку, що кристали складаються з молекул різної структури. Хімічні реакції створюють обидваїх типи з однаковою ймовірністю, проте живі організми використовують лише один з них. Таким чином, вперше була показана хіральність молекул.

Слайд 7

Після даної роботи Пастер був призначений ад'юнкт-професором фізики в Діжонський ліцей, але черезтри місяці вже в травні 1849 року перейшов ад'юнкт-професором хімії в університет Страсбурга. Діжон

Слайд 8

Вивченням бродіння Пастер зайнявся з 1857 року. У той час панувала теорія, що цей процес має хімічну природу. Пастер показав, що утворення спирту, гліцерину і янтарної кислоти при бродінні може відбуватися тільки в присутності мікроорганізмів,часто специфічних.

Слайд 9

Луї Пастер у своїй лабораторії.

Слайд 10

Луї Пастер довів, що бродіння є процес, тісно пов'язаний з життєдіяльністю дріжджових грибків, які живляться і розмножуються за рахунок рідини, що бродить.  Особливо переконливі були досліди Пастера, пророблені з рідиною, що містить чистий цукор, різні мінеральні солі, що служили поживою бродильним грибкам, а аміачна сіль, доставляє грибку необхідний азот.  Грибок розвивався, збільшуючись у вазі; аміачна сіль витрачалася.

Слайд 11

В цей же час Луї Пастер відкрив, що існують організми, які можуть жити без кисню. Для них кисень не тільки не потрібний, але і шкідливий. Такі організми називають анаеробними. Представники їх - мікроби, що викликають маслянокисле бродіння. Отже, бродіння виявилося анаеробним процесом, тобто  життям без дихання, тому, що на нього негативно впливав кисень - (ефект Пастера). Розмноження таких мікробів  викликає згірклість вина і пива.  У той же час організми, здатні як до бродіння, так і до дихання, у присутності кисню росли активніше, але споживали менше органічної речовини з середовища. Так було показано, що анаеробне життя менш ефективне.

Слайд 12

У 1860-1862 роках Пастер вивчав само- зародження мікроорганізмів. Він провів досвід, взявши термічно стерилізоване живильне середовище і, помістивши його у відкриту посудину з загнутою вниз довгою шийкою. Скільки б посудина не стояла на повітрі, ніяких ознак життя в ній не спостерігалося, оскільки бактерії, які містяться в повітрі, осідали на вигинах горлечка. Але варто було відламати його, як незабаром на середовищі виростали колонії мікроорганізмів.  У 1862 році Паризька Академія присудила Пастеру премію за вирішення питання про самозародження життя.

Слайд 13

У 1864 році до Пастера звертаються французькі винороби з проханням допомогти їм у розробці засобів і методів боротьби з хворобами вина. Результатом його досліджень стала монографія, в якій Пастер показав, що хвороби вина викликаються різними мікроорганізмами, причому кожна хвороба має особливого збудника. Для знищення шкідливих «організованих ферментів”, він запропонував прогрівати вино при  температурі 50-60 градусів. Цей метод, що отримав назву пастеризації, знайшов широке застосування і в лабораторіях, і в  харчовій промисловості. Луї Пастер

Слайд 14

Після публікації в 1876 році роботи Роберта Коха “Етіологія сибірської виразки”, Пастер присвятив себе імунології, остаточно встановивши специфічність збудників сибірської виразки, пологової гарячки, холери, сказу, курячої холери та ін хвороб, розвинув уявлення про штучний імунітет, запропонував метод запобіжних щеплень. Перше щеплення проти сказу було зроблено 6 липня 1885 9-річному Йозефу Майстера на прохання його матері. Лікування  закінчилося успішно, симптоми сказу у хлопчика не з'явилися.

Слайд 15

Пастер все життя займався біологією і лікував людей, не отримавши, ні медичної, ні біологічної освіти. У 1868 році (у віці 46 років у Пастера стався крововилив у мозок. Він залишився інвалідом: ліва рука не діяла, ліва нога волочилася по землі. Він ледь не загинув, але в кінці кінців поправився. Більше того, він зробив після цього найзначніші відкриття: створив  вакцину проти сибірської виразки і щеплення проти сказу. Коли вчений помер, виявилося, що  величезна частина мозку була у нього зруйнована. Пастер Роберт Луї (1822-1895).

Слайд 16

Іменем Луї Пастера названі більше 2000 вулиць у багатьох містах світу. У Росії ім'я Луї Пастера носить НДІ епідеміології і мікробіології, заснований в 1923 році, що знаходиться в Санкт-Петербурзі. Пастер був нагороджений орденами майже всіх країн світу. Всього у нього було близько 200 нагород. Луї Пастер (1822-1895).

Слайд 17

Інститут мікробіології (згодом названий ім'ям ученого) заснований в 1888 році  в Парижі на кошти, зібрані по міжнародній підписці. 

Слайд 18

Скульптурна група біля підніжжя пам'ятника Луї Пастера, Париж, Place de Breteuil

Слайд 19

Луї Пастер у філателії.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія