X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Система державного контролю молочної продукції в Україні

Завантажити презентацію

Система державного контролю молочної продукції в Україні

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Система державного контролю молочної продукції в Україні Семенович В.К. Укрметртестстандарт, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Київ, 2007

Слайд 2

Перехід України від планової до ринкової економіки сприяв появі значної кількості нових підприємств, у т.ч. підприємств малого та середнього бізнесу в сфері виробництва молочної продукції. Одночасно став розширюватися асортимент молочної продукції. Зокрема з’явилися нові види молока тривалого зберігання, сирів, йогуртів та інших молочних продуктів. Значення молочної продукції в харчуванні людини важко переоцінити. Молоко та молочні продукти незамінні для дітей, людей похилого віку, хворих. Вони необхідні і для здорових людей. Включення їх в харчовий раціон підвищує його повноцінність та сприяє кращому засвоєнню всіх компонентів. Тому розвиток ринку молока і молочних продуктів вимагає від підприємств і органів державного нагляду посилення уваги до питань безпеки і якості продукції, удосконалення системи технічного регулювання в Україні. В Європейському Союзі питання якості і безпеки продукції регулюються Директивами, які є Законом для всіх держав-членів Європейського Союзу. Після прийняття будь-якої Директиви, всі держави-учасниці Європейського Союзу корегують національні закони і стандарти так, щоб вони не суперечили Європейським Директивам і стандартам.

Слайд 3

Питання, що регулюють правові та організаційні основи забезпеченя якості та безпеки молока і молочних продуктів для життя та здоров’я населення і довкілля під час їх виробництва, транспортування, переробки, зберігання, реалізації, ввезення на митну територію та вивезення з митної території України регламентуються наступними законами України та нормативно- правовими актами: Закон України “Про молоко та молочні продукти” від 24 червня 2004 року №1870-IV Закон України “Про безпечність та якість харчових продуктів” від 6 вересня 2005 року №2809-IV Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24 лютого 1994 року № 4004- ХІІ Закон України “Про ветеринарну медицину” від 25 червня 19926 року № 2498- ХІІ Закон України “Про захист прав споживачів” від 01 грудня 2005 року № 3161- IV Закон України “Про державне регулювання імпорту сільскогосподарської продукції” від 17 липня 1997 року № 468/97- ВР Закон України “Про дитяче харчування” від 14 вересня 2006 року №142-IV МВ 5.08.07/1232-96 Методичні вказівки “Порядок та періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки ДСП 4.4.4 011-98 Державні санітарні правила для молокопереробних підприємств

Слайд 4

Перелік молочної продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні: суміші на основі сухого молока, призначені для дитячого та дієтичного харчування; продукти молочні сухі (крім продуктів для дитячого харчування; продукти молочні згущені, у т.ч. з добавками (крім варених); сири сичужні тверді; масло вершкове, вершково-рослинне.

Слайд 5

Нормативні документи, що регламентують вимоги до продукції: ДСТУ 4399:2005 “Масло вершкове. Технічні умови” ДСТУ 4445:2005 “Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови” ДСТУ 3662-97 “Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі” ДСТУ 4273:2003 “Молоко та вершки сухі. Загальні технічні умови” ДСТУ 4274:2003 “Консерви молочні. Молоко незбиране згущене з цукром. Технічні умови” ДСТУ 4343:2004 “Йогурти. Загальні технічні умови” ДСТУ 4417:2005 “Кефір. Технічні умови” ДСТУ 4418:2005 “Сметана. Технічні умови” ДСТУ 4421:2005 “Сири тверді (український асортимент). Технічні умови” ДСТУ 4395:2005 “Сири м’які. Загальні технічні умови” ДСТУ 4554:2006 “Сир кисломолочний. Технічні умови” ДСТУ 4503:2005 “Вироби сиркові. Загальні технічні умови”

Слайд 6

Показники якості та безпеки, що контролюються в молоці та молочних продуктах: Органолептичні показники Фізико-хімічні показники (густина, група чистоти, титрована кислотність, активна кислотність, волога, сухі речовини, сахароза, лактоза, білок, фосфор, нітрати, нітрити, кисла фосфатаза, хлориди) Токсичні елементи (свинець, кадмій, миш’як, ртуть, мідь, цинк, олово) Микотоксини (афлатоксин В1, афлатоксин М1) Антибіотики (антибіотики тетрациклинової групи, пеніцилин, стрептоміцин) Гормональні препарати (диетилстиль-бестрол, естрадіол-17 ) Пестициди (хлорорганічні, фосфорорганічні, ртутьвмістні) Мікробіологічні показники (БГКП, патогенні мікроорганічні, в т.ч. сальмонели, плісняві гриби, дріжджі, Staphylococcus aureus, молочнокислі та біфідобактерії) Радіологічні показники (питома активність цезію-137, стронцію-90) Харчові добавки (консерванти, барвники, антиоксиданти, стабілізатори)

Слайд 7

Нормативні документи на методи контролю: ДСТУ ISO 1211:2002 “Молоко. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру. (Контрольний метод) ДСТУ ISO 1737:2002 “Молоко згущене без цукру та молоко згущене з цукром. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру. (Контрольний метод) ДСТУ ISO 1735:2005 “Сир і плавлений сир. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру. (Контрольний метод) ДСТУ ISO 3976:2001 “Жир молочний зневоднений. Визначення пероксидного числа (контрольний метод) ДСТУ ISO 5534:2005 “Сир і плавлений сир. Визначення загального вмісту сухих речовин (контрольний метод) ДСТУ ISO 2962:2005 “Сири та плавлені сири. Визначення вмісту загального фосфору методом спектрометричної молекулярної абсорбції ДСТУ ISO 6799-2002. Жири та олії тваринні. Визначання складу стеринової фракції. Газохроматографічний метод ISO 12078:2006. Anhydrous milk fat. Determination of sterol composition by gas-liquid chromatography (Reference method) Зневоднений молочний жир. Визначення стеринового складу методом газо-рідинної хрматографії ISO/DIS 17678:2006 Milk fat – Detection of foreign fat by gas chromatographic analyses of triglycerides (reference method) Молочний жир. Визначення чужорідних жирів методом газохроматографічного аналізу тригліцеридів

Слайд 8

Молочні продукти, що найбільш часто фальсифікуються: Масло вершкове Молоко згущене Вершки молочні Сметана Молоко сухе

Слайд 9

Зразок сметани (жирність 20 %) містить жири рослинного походження. Вміст рослинного жиру у зразку становить 40%. Зразок сметани (жирність 15 %) містить лише молочний жир

Слайд 10

Газовий хроматограф HP 6890 (Agilent Technologies) Газовий хроматограф CP 3890 (Varian) Обладнання, що використовується для визначення стеринового та тригліцеридного складу

Слайд 11

Хроматограма стеринової фракції зразка сметани (жирність 15 %) Хроматограма стеринової фракції зразка сметани (жирність 20 %)

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Різне