X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Посуд із скла

Завантажити презентацію

Посуд із скла

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Скляний посуд

Слайд 2

Історична довідка У Західній Європі перший скляний посуд з’явився в Італії у м. Венеції. Це скло виготовлялося за особливою технологією, від чого воно отримало назву «венеціанського». Багато століть венеціанські майстри тримали в таємниці секрет його виготовлення. За технологією виготовлення скло можна поділити на гутне, пресоване та видувне. Гутне скло (гута — це піч, в якій варять скло) отримують ручним способом. Майстер при допомозі довгої трубки набирає на її кінець трохи розплавленого скла і видуває виріб (келих, вазу, тощо). Але цей спосіб малопродуктивний, тому ним зараз користуються лише тоді, коли виготовляють дорогі або художні вироби зі скла. Механізація процесу видування скла дозволила налагодити масовий випуск, доступного за ціною, скляного посуду різних форм та об’ємів. Ще дешевший скляний посуд отримують методом пресування. Такий посуд масивніший, більш простих форм, і витриваліший до механічних ударів.

Слайд 3

Класифікація посуду За складом скляної маси посуд буває кольоровий, безколірний та з кришталю. У ресторанах використовують скляний посуд з безколірного скла та кришталю. Використання кольорового скла небажане, оскільки воно змінює природний колір напоїв у гіршу сторону, до того ж офіціант не бачить, чи випив гість напій. Для урочистих прийомів та банкетів використовують кришталевий посуд, він відрізняється високою прозорістю, грою світла, що відбивається в гранях і дзвоном.

Слайд 4

Форма скляного посуду Скляний посуд випускають в широкому асортименті. Він служить для подачі різних видів солодких страв та напоїв. Ємність келихів та чарок залежить від типу напою – чим він міцніший, тим меншою має бути ємність чарки; У залежності від конфігурації скляний посуд може мати такі основні чотири форми: чашеподібну (ніжка з основою і висока чаша); шале (ніжка з основою і плитка широка чаша); бокали (без ніжки і основи, але на плиткому міцному денці); бокали на ніжках (чаша переходить в міцну ніжку).

Слайд 5

В залежності від призначення склянки і бокали поділяються на: розливні, столові і настольні (сервірувальні). Розливний посуд (посуд для подавання напоїв) належить до посуду масового виготовлення, він у більшості випадків товстостінний і відповідає стандартним розмірам (з пресованого скла). Столовий посуд (посуд для сервірування) призначений для попереднього сервірування столів та подавання напоїв при повсякденному обслуговуванні. Це посуд для води і бокали для білого і червоного вина, міцних вин і шампанського, пива тощо. За якістю вони кращі ніж попередні, більш прозорі та естетичні. Настольний (святковий посуд) виготовлений з свинцево-кристалічної маси, різноманітний висотою ніжки тонких і вишуканих форм. Бокали для шведського стола також використовуються з високоякісного скла. Класифікація посуду

Слайд 6

Скляний посуд для сервірування столів 1. Чарка коньячно-лікерна — об’єм 25—35 мл (для коньяку та лікеру). 2. Чарка горілчана — об’єм 50 мл (для горілки та гірких настоянок). 3. Чарка мадерна — об’єм 75 мл (для міцних вин). 4. Чарка рейнвейна — об’єм 100 мл (для білих столових вин). 5. Чарка лафітна — об’єм 125 мл (для червоних столових вин). 6. Келих для шампанського — об’єм 125 мл (для ігристих вин). 7. Креманка на високій ніжці — об’єм 125 мл (для ігристих вин). 8. Фужер для води — об’єм 150 мл (для прохолоджувальних напоїв).

Слайд 7

Чарка лікерна Для подачі лікеру Об"єм 25 мл Лікерною чаркою стіл попередньо не сервірують

Слайд 8

Чарка лікерна Лікерна чарка може мати форму креманки на високій ніжці

Слайд 9

Чарка горілчана Для подачі горілки та міцних настоянок, наливок Має об"єм 35-50 мл Може мати різну форму чаші і висоту ніжки

Слайд 10

Інгалятор-тюльпан Чарка для подачі коньяку в барах, за кавовим столом, на прийомах Може мати об"єм до 425 мл Має форму тюльпана, розширена донизу і звужена зверху В неї наливають не більше 25 мл

Слайд 11

Чарка коньячна Має тюльпаноподібну форму або форму діжечки Об"єм 25 мл Коньячною чаркою стіл попередньо не сервірують

Слайд 12

Чарка мадерна Для подачі кріплених та десертних вин (портвейну, мадери, хересу, мускату, кагору та інших) Ємкість 75 мл

Слайд 13

Чарка рейнвейна Для білих столових вин (сухих і напівсухих) Може бути зеленого або жовтого кольору, або мати зелену ніжку Ємкість 100 мл

Слайд 14

Чарка лафітна Служить для подачі червоних столових вин(мукузані, сапераві, бордо та інших) Об"єм 125 мл

Слайд 15

Келих для шампанського Має конусоподібну форму Ємкість 100-150 мл Для подачі шампанського та ігристих вин

Слайд 16

Фужер Об“єм 200-250 мл Застосовують для подачі безалкогольних напоїв(фруктових та мінеральних вод)

Слайд 17

Келих флюте Для подачі шампанського Ємкість 100-125 мл Має форму тюльпана на високій ніжці

Слайд 18

Склянки і бокали, що призначені для безалкогольних напоїв Склянки і гальби для пива; Бокали і фужери для вина; Бокали для червоного і білого вина; Бокали для ігристих вин; Фужери і бокали для барів; Карафи і глечики.

Слайд 19

Посуд для безалкогольних напоїв Склянки і бокали, що призначені для безалкогольних напоїв поділяються на склянки і бокали для води і молока. Використовують для подавання питної, газованої, джерельної і мінеральної води, а також інших видів безалкогольних напоїв. Бувають двох основних форм — у вигляді чаші і склянок з ручкою. Асортимент: проста склянка для води, фужер для води на ніжці,склянка для молока (свіжого і кислого), склянка для лимонаду.

Слайд 20

Склянки Склянки циліндричні з потовщеним дном Об"єм 250-300 мл Використовують для подачі коктейлів, кави-глясе

Слайд 21

Склянка Склянки конічні з потовщеним дном Об"єм 200 мл Служать для подачі напоїв з льодом , мінеральної води, соків

Слайд 22

Склянка Звичайна склянка для подачі чаю Об"єм 200-250 мл

Слайд 23

Склянки Різного об"єму та висоти Використовують для подачі різних видів напоїв Стопки об"ємом 125 мл використовують для подачі соків-фреш

Слайд 24

Склянки Для подачі холодних напоїв

Слайд 25

Мірна склянка Мірна склянка з нанесеним градуюванням Може мати об"єм від 200 до 1000 мл Використовується для відмірювання рідин

Слайд 26

Мензурка Може мати об"єм від 5 до 200 мл

Слайд 27

Мірна склянка і мензурка Мірні склянки можуть мати об"єм 200, 250, 500, 750, 1000 мл. Мензурки мають об"єм до 200 мл.

Слайд 28

Фужер Об"єм 200-250 мл Застосовують для подачі безалкогольних напоїв

Слайд 29

Глечик Може мати об"єм 250, 500, 750 та 1000 мл Для подачі вин

Слайд 30

Кувшин Об"єм до 2 л Використовують для подачі води, квасу, соків

Слайд 31

Склянки

Слайд 32

Склянки і гальби для пива Використовують для розливного, баночного та пляшкового пива, а також для сервірування шведського стола. Існує багато форм склянок, бокалів і гальб для пива: у вигляді чашок, циліндрів, кубків, тюльпанів, звужених до верху коньячних чарок, конічних бокалів розширених до верху, шале (берлінська пивна гальба) і чашок з ручками, а також пивні кухлі з кераміки та скла.

Слайд 33

Асортимент посуду для пива: пивний кухоль з ручкою (шале) для розливного пива; пивний кухоль циліндричний для розливного пива; пивний бокал конусоподібної форми — для розливного і пляшкового пива; пивний кухоль кухоль об’ємом 1 л. — для розливного пива у пивних; пивний бокал 0,3 л. — для розливного в пляшкового пива; пивний бокал — тюльпан — для пляшкового пива; пивний бокал типу «наполеон» — для розливного і пляшкового пива; високий пивний бокал, що розходиться доверху — для розливного і пляшкового пива; бокал 0,5л. — для світлого пива; пивний кухоль-шале для світлого пива. Для вибору бокалу або кухля існує одне незаперечне правило «Чим тонший смак пива, тим топкішою має бути стінка бокала».

Слайд 34

Кухоль для пива Можуть мати об"єм від 500 мл до 1000 мл Для розливного пива

Слайд 35

Кухоль для пива Мають різну форму та об"єм Для розливного пива

Слайд 36

Кухоль для пива Об"єм 500-1000 мл Кухоль-шале для світлого пива

Слайд 37

Склянка для пива Об"єм склянок може бути 300, 400, 500 мл

Слайд 38

Склянка для пива Склянка конусоподібної форми для розливного і пляшкового пива

Слайд 39

Склянка для пива Висока пивна склянка, що розходиться доверху призначена для розливного і пляшкового пива

Слайд 40

Склянка для пива Мають різну форму та об"єм

Слайд 41

Келих для пива Високий пивний келих для розливного і пляшкового пива

Слайд 42

Келих для пива Келих о.5 л для світлого пива

Слайд 43

Бокали і чарки для вина поділяються на два типи: Для розливного вина і пляшкового. Вони мають, як правило, дві форми: римську і кубкову. Римські бокали мають довгу або коротку зелену або коричневу ніжку. Кубкові бокали виготовляються з міцного скла на приземистій короткій ніжці. В даний час їж використовують, як правило, для розливного вина.

Слайд 44

Асортимент посуду для вин Склянка для вина 125 мл. — для розливного вина (білого, рожевого, червоного); Склянка для вина видовжена (250 мл.) — для розливного вина (білого, рожевого, червоного); Горнятко для молодого вина (125 і 250 мл.) для молодого розливного білого, рожевого, червоного вина; Римський бокал для вина (125 і 250 мл.) для розливного і білого вина найвищої якості (марочні), а також особливих марок білого вина. Бокал для білого бордоського вина (з Грава, Сотерна, Антре-де-Мер) ; Бокал для червоного бордоського вина (з Медока, Сент-Емільйона, Помероля, а також інших червоних вин) ; Бокал для білого бургундського вина — для білих бургундських вин (Шаблі, Мерсо) ; Бокал для червоного бургундського вина ; Бокали для ельзаських вин (мають світло-зелену ніжку); Бокали для анжуйського білого вина — для вин з долини р. Луари, має високу ніжку.

Слайд 45

Чарка Бордо Для білого бордоського вина

Слайд 46

Чарка Порто Для червоних вин Портвейн, Мадера. Ємкість 75-250 мл. Має невисоку ніжку і чашу у формі тюльпана.

Слайд 47

Чарка Рислінг Для білих вин Ємкість 380 мл Назва отримана при дегустації білих вин сорта Рислінг Форма чарки гарно розкриває смакаві властивості і аромат вина

Слайд 48

Чарка Шардоне Для білих вин Ємкість 350 мл Форма підкреслює ніжний фруктовий смак вин Шардоне, Совиньйон, Піно, Бордо

Слайд 49

Чарка Бургонь Для червоних бургундських вин Ємкість 500 мл

Слайд 50

Чарка Ельзас Для білих вин Ємкість 230 мл Має високу ніжку зеленого кольору

Слайд 51

Чарка Колада Для червоних вин. Ємкість 1050мл.

Слайд 52

Чарка Шеррі Для подачі Хереса Ємкість 75-190 мл Має витянуту форму чаші на високій ніжці

Слайд 53

Чарка Рейнгау Для білих вин Ємкість 230 мл Має високу ніжку зеленого кольору

Слайд 54

Чарка Божоле Для червоних вин Ємкість 190 мл

Слайд 55

Бокали для білих і червоних вин Бокал для прованського вина — для вин з провінції Прованс, мають легку вільну форму; Бокал для барольських вин — (червоних вин з Італії) має форму яблука; Бокал для рейнського вина — для білих столових вин з долини р. Рейн та французьких. Має форму яблука з подовженою коричневою або оливково-зеленою ніжкою; Бокал для мозельського вина — кольоровий, зеленого скла, в формі яблука на ніжці середніх розмірів. Подається до світлих столових вин .

Слайд 56

Посуд для напоїв Для обслуговування банкетів і прийомів виготовляють звичайні бокали на ніжках єдиного дизайну різних об’ємів з врахуванням вище приведених форм. Для буденної роботи ресторани використовують чарки та бокали на середній та низькій ніжці. Для обслуговування бенкетів та в ресторанах категорії «люкс» і «вища» слід використовувати склянні чарки та бокали на парадних високих ніжках. Це спричиняє більші витрати, але категорія цих закладів це виправдовує. Для забезпечення якісного обслуговування важливо, щоб ресторан був забезпечений скляним посудом у кількості, передбаченій нормативами оснащення та у відповідному категорії закладу асортименті .

Слайд 57

Бокали для ігристисх вин Можуть мати форму чотирьох видів: тюльпана, флейти, високого тонкого конуса, широкої чаші (шале). Бокали у формі тюльпана підкреслюють запах і пінистість, їх використовують для сухих видів шампанського, бокал наповнюють на 1/3 об’єму, при цьому виникає «букет простору». Наливають шампанське врожаю одного року, брют, рожеве. Бокали-флейти мають пологий конус і вузьке завершення. Це дає можливість шампанському виділяти більше мінеральних солей і утворювати піну. Бокали у вигляді тонкого конуса мають ідеальну форму для шампанського брют та коктейлів з шампанським. Форма бокалів шале сприяє швидкому розм’якшенню вугільної кислоти і сприяє розповсюдженню аромату, підкреслює кислотність ігристого вина. Використовується для напівсухих видів шампанського, а також коктейлів-аперитивів.

Слайд 58

Келих для шампанського Має конусоподібну форму Ємкість 100-150 мл

Слайд 59

Келих для шампанського Класичний келих Має циліндричну форму Використовується для подачі сухого шампанського і брют на прийомах, банкетах, при індивідуальному замовленні

Слайд 60

Келих флюте Високий келих для шампанського Має конічну форму на низькій ніжці Забезпечує довгу і красиву гру вуглекислого газу в шампанському

Слайд 61

Келих туліп Для подачі шампанського Має грушоподібну форму Ємкість 100-150 мл

Слайд 62

Келих флюте Для подачі шампанського Ємкість 100-125 мл Має форму тюльпана на високій ніжці

Слайд 63

Скляний посуд для подавання страв та напоїв Полумиски для фруктів та натуральних овочів. Тарелі округлі для подавання тортів, тістечок, натуральних овочів. Менажниці різні — для подавання салатів, овочів, соленого печива, горішків. Салатниці (1, 3, 6, 12 порцій) — для подавання салатів, маринадів, солінь, різних десертів, горішків і т. д. Цукерниці різні — для подавання цукерок, дрібного печива. Цукерниці — для подавання цукру. Набори для подавання варення, джему, меду і т. д. Вази глибокі — для подавання фруктів. Вази багатоярусні — для подавання фруктів, печива, тістечок. Вази крюшонні — для приготування та подавання крюшонів. Глечики скляні (500, 1000, 1500 мл) — для подавання соків, крюшонів, морсів, квасів і т. д. Карафи різні (100, 250, 500, 1000 мл) — для подавання лікерів, наливок, настоянок, старих вин. Креманки на низьких та середніх ніжках — для подавання солодких страв. Десертниці різні — для подавання десертів та солодких страв. Креманки-бокали — для подавання фірмових солодких страв.

Слайд 64

Тарілка Столова мілка

Слайд 65

Блюдо Для подачі фруктів

Слайд 66

Блюдо-мінажниця Для подачі фруктів, овочів, салатів, соленого печива, горішків

Слайд 67

Ваза - плато Для подачі тортів, тістечок

Слайд 68

Ваза Для подачі фруктів та овочів на низькій ніжці

Слайд 69

Ваза для фруктів Ваза для фруктів на низькій ніжці

Слайд 70

Ваза Ваза на високій ніжці для подачі фруктів на банкетах

Слайд 71

Вазочка Для подачі вареня

Слайд 72

Етажерка Для подачі фруктів, десертів

Слайд 73

Ваза для фруктів Для подачі фруктів

Слайд 74

Ваза для фруктів Для подачі фруктів, салатів, овочів

Слайд 75

Менажниця Для подачі фруктів

Слайд 76

Банана спліт Посуд для подачі бананів

Слайд 77

Ікорниця Для подачі ікри

Слайд 78

Ікорниця Для подачі ікри Має вставну скляну розетку На дно ікорниці кладуть лід, зверху ставлять розетку з ікрою

Слайд 79

Розетки Для подачі джему, вареня, повидла, цукрової пудри, меду

Слайд 80

Ваза для фруктів

Слайд 81

Ваза для цукерок Кришталева, з кришкою

Слайд 82

Бульйонна чашка Для подачі бульйонів

Слайд 83

Бульйонна чашка Для подачі бульйонів

Слайд 84

Бульйонна чашка З однією ручкою Об"єм 300 мл

Слайд 85

Бульйонниця З двома ручками Для подачі бульйонів

Слайд 86

Чашка для бльйона Для подачі бульйонів Об"єм 300 мл

Слайд 87

Салатники Для подачі салатів Можуть бути різної форми та об"єму

Слайд 88

Салатник Для подачі салатів Можуть бути різної форми та об"єму

Слайд 89

Салатник Для подачі салатів Можуть бути різної форми та об"єму

Слайд 90

Салатник Для подачі салатів Можуть бути різної форми та об"єму

Слайд 91

Салатник Для подачі салатів

Слайд 92

Креманка Для подачі солоких страв, десертів, салатів-коктейлів

Слайд 93

Креманка Для подачі солоких страв, десертів

Слайд 94

Креманка Для подачі солоких страв, десертів

Слайд 95

Креманка Для подачі солоких страв, десертів

Слайд 96

Креманка Для подачі солоких страв, десертів

Слайд 97

Креманка Для подачі солоких страв, десертів

Слайд 98

Креманка Для подачі солоких страв, десертів

Слайд 99

Графини Різної форми та об"єму для подачі горілки та вина

Слайд 100

Графин Для подачі горілки

Слайд 101

Графин Для подачі вин

Слайд 102

Креманка Для крабового коктейлю та інших салатів-коктейлів, солодких страв

Слайд 103

Глечик Для подачі безалкогольних напоїв

Слайд 104

Глечик Для подачі вин Можуть мати об"єм 250, 500, 750, 1000 мл

Слайд 105

Кувшин З кришкою Для подачі безалкогольних напоїв

Слайд 106

Кувшин Може мати кришку Має ручку і носик Використовують для подачі квасів, морсів, соків, води

Слайд 107

Кувшин З решіткою Для подачі безалкогольних напоїв

Слайд 108

Кувшин Для подачі води, соків, морсів, квасів

Слайд 109

Графин Для подачі вина

Слайд 110

Графин Для подачі вина

Слайд 111

Графин Для подачі горілки

Слайд 112

Крюшонниця Для подачі крюшонів

Слайд 113

Крюшонниці Для подачі крюшонів Набір містить крюшонницю, чашки, розливну ложку, може мати піддон

Слайд 114

Соусник Для подачі холодних соусів

Слайд 115

Соусники Для подачі холодних соусів

Слайд 116

Вершківник Для подачі вершків

Слайд 117

Айріш-кава Склянка для подачі кави, какао

Слайд 118

Соусник Для подачі холодних соусів

Слайд 119

Чайник Чайник заварний

Слайд 120

Чашка чайна Чашка з блюдцем для чаю, крюшонів, грогів, глинтвейнів

Слайд 121

Чашки чайні Для подачі чаю, кави з молоком, какао

Слайд 122

Ваза Для подачі цукерок, печива

Слайд 123

Ваза Ваза-ладья для подачі фруктів, овочів, салатів

Слайд 124

Ваза для фруктів Для подачі фруктів на банкетах

Слайд 125

Цукерниця Для подачі цукерок, печива

Слайд 126

Фруктовниця Для подачі фруктів

Слайд 127

Цукровниця Для подачі цукру

Слайд 128

Склянки з підстаканниками,френч-прес Для приготування та подачі кави та чаю

Слайд 129

Відерце для льоду Для подачі льоду

Слайд 130

Салатник з приборами Одно- та багатопорційні

Слайд 131

Марміт для перших страв Для подачі перших страв у стіл з гелевою свічкою

Слайд 132

Мірний посуд Склянки об"ємом до 1000 мл Мензурки об"ємом до 200 мл

Слайд 133

Предмети для попереднього сервірування стола Вази для квітів. Вази та серветкотримачі для паперових серветок. Набори для спецій (3, 4, 5, 6 предметів). Попільнички різні. Свічники різні.

Слайд 134

Посуд для оцту Пляшечки можуть мати різну форму та об"єм

Слайд 135

Пляшечки для олії та оцту Різної форми та об"єму Використовують при сервіровці столів

Слайд 136

Набори для спецій Для солі та перцю Посуд для солі заповнюють на 1/2 об"єму Посуд для перцю заповнюють на 1/2 об"єму

Слайд 137

Набори для спецій Для солі, перцю та зубочисток

Слайд 138

Набір для спецій Можуть мати різну форму

Слайд 139

Посуд для спецій Різні пляшечки для оцту, олії, солі, перцю

Слайд 140

Попільничка Бувають різної форми

Слайд 141

Цукровниця Для подачі цукру в барах та кафе

Слайд 142

Ваза Для квітів

Слайд 143

Вази Різної форми та розміру для квітів

Слайд 144

Серветниця Для паперових серветок

Слайд 145

Серветниці Для паперових серветок

Слайд 146

Свічники Використовують для сервіровки столів

Слайд 147

Свічники Використовують для сервіровки столів

Слайд 148

Пляшечки для спецій Використовують для подачі оцту, олії, солі, перцю, гірчиці

Слайд 149

Дозатори для цукру Використовують для сервіровки столів в барах

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Різне