Пахучі речовини
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Пахучі речовини тваринного походження Амбра – воскоподібна пахуча речовина, що виділяється з кишечника кашалота. Вона плаває в морі або ж прибивається хвилями до азіатських і африканських берегів. Жирна воскоподібна маса сіро-зеленого кольору, що добувається з травного тракту кашалотів і що складається на 80% з холестерину. Амбру знаходять також у вигляді шматків, плаваючих на поверхні моря біля тропіків. У парфюмерії застосовується настій амбри, здатний фіксувати запах. Його різновидом є – амброксид – один із найважливіших компонентів натуральної сірої амбри. Кристалічна маса з сильним амбровим запахом і легким деревним відтінком. Використовується в парфюмерних композиціях і ароматах вищих сортів.
Пахучі речовини тваринного походження Мускус – дуже пахучий продукт виділення спеціальних залоз мускусних тварин. Розрізняють декілька його сортів: тонкінський мускус (китайський або тібетський); савно-мускус (вивозять з Китаю); кабартинський мускус (сибірський). Це зерниста речовина темно-коричневого кольору, яку отримують з висушених залоз внутрішньої секреції мускусного оленя – кабарги.
Цибет, або цибетін – також продукт тваринної секреції, білого або жовтого кольору, мазеподібної густоти, має запах мускусу. Пахучі речовини тваринного походження
Бібергейл (бобровий струмінь) – продукт секреції бобра обох статей, має специфічний дігтярний запах. Пахучі речовини тваринного походження
Пахучі речовини тваринного походження застосовуються в парфумерії у вигляді настоїв. Значення їх дуже важливе: ушляхетнюють і збагачують запахи; збільшують час сприйняття їх; встановлюють гармонію між запахами духів і шкіри людини.
Пахучі речовини рослинного походження Ефірні масла – це легколетучі маслянисті рідини, що добуваються із квітів (троянди, жасміну та ін.), квіткових бруньок (гвоздики), плодів (анісу), шкірки плодів (лимона, апельсина), листя (м’яти), деревини (сандалового дерева) та ін. Ефірні масла отримують зі свіжих або висушених ефіромасляних рослин шляхом перегонки водяними парами (наприклад, рожеве, геранієве, м’ятне та ін.), шляхом вичавлювання їх з шкірки (цитрусове), шляхом екстракції за допомогою летких розчинників.
Пахучі речовини рослинного походження Екстрактні масла вважаються найбільш якісними і застосовуються для виготовлення духів вищого сорта: абсолю, або абсолютне масло – висококонцентрована натуральна пахуча речовина з сильним і стійким квітковим запахом, що отримується з екстрактних ефірних масел, є в’язкою масою жовто-коричневого або зеленуватого кольору. Застосовується в композиціях вищих сортів парфюмерії; азалії масло – ефірне масло з верхівкового суцвіття азалії, званим на Кавказі і в Житомирській області жовтим рододендроном; аіра масло – ефірне масло з сухого коріння лепехи болотяної. В’язка рідина жовто-коричневого кольору зі своєрідним пряним запахом. Використовується в парфюмерних композиціях; акації масло – ефірне масло з квіток дерев. Абсолютне масло акації отримують з конкрету акації. Темно-жовта або коричнева рідина з сильним стійким пряно-трав’янистим запахом.Висока ціна конкрету, і тим більше самого абсолютного масла привела до заміни його в парфюмерії на композиції з недорогих синтетичних запашних речовин; Екстрактні масла
Пахучі речовини рослинного походження альдегід анісовий, або обепин, пара-метоксибензальдегід – рідина з приємним запахом мімози, глоду (ягода). Міститься в анісовому, фенхельному і багатьох інших ефірних маслах. Використовується в багатьох парфюмерних композиціях і ароматах при дозуванні до 5%; альдегід децил, або деканаль рідина з сильним альдегідним запахом, при розбавленні виявляються ноти апельсинової кірки. Міститься в цитрусових, хвойних і багатьох квіткових ефірних маслах. Використовується в малих дозах (до 2%) в парфюмерних композиціях і ароматах різного призначення; ацетат спирту листя, або цис-3-гексенилацетат – рідина з дуже сильним запахом свіжоскошеної трави, листя, недостиглих фруктів. пара-ацетиланизол, або пара-метоксиацетофенон – кетон, продукт взаємодії оцтової кислоти і анізолу. Кристалічна маса з сильним стіким запахом сіна і квітковими нотами мімози, глоду. Компонент ефірних масел. Використовується в парфюмерних композиціях. Екстрактні масла
Пахучі речовини рослинного походження Смоли Смолисті речовини – бензойна смола (з дерев сімейства стираксових), ладан (з віток чагарника цистус), стиракс (з надрізаного молодого дерева – ликвидамбра) та інші являють собою виділення з надрізів деяких дерев, що ростуть в районах з жарким кліматом. Бальзами – це напіврідкі речовини – розчини деревних смол в ефірних маслах. Найбільше вживання має толуанський бальзам, що має ванільний запах. Смоли і бальзами коштовні не лише тим, що мають свій власний запах, але і тим, що є відмінними фіксаторами, що підвищує стійкість запаху духів. Бальзами
Пахучі речовини рослинного походження Суха рослинна сировина для настоїв Суха рослинна сировина – це висушені пахучі частини рослин (насіння, кора та ін.), вживані у вигляді спиртних настоїв. Вони є коштовною складовою частиною духів, оскільки володіють повним і стійким запахом.
Синтетичні пахучі речовини Це| продукти хімічної переробки нафти, кам'яного вугілля, деревини і ефірних масел, з яких виділяють окремі складові частини і переробляють в пахучі речовини. Синтетичні пахучі речовини можуть мати не лише запахи, відповідні запаху квітів або свіжіше за зелень, але і такі, які не зустрічаються в природі, завдяки чому можливе створення духів з різними фантазійними запахами.
Схожі презентації
Категорії