Харчові добавки
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Про харчові добавки Класифікація харчових добавок Групи харчових добавок Відмінність харчових добавок від БАД Шкідливі добавки Висновки
ПРО ХАЧОВІ ДОБАВКИ Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально, з технологічних міркувань, додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників. Харчові добавки використовуються з метою: - збереження поживних властивостей харчових продуктів; - надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду; - збільшення терміну зберігання харчових про дуктів; - полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; - здешевлення та скорочення технологічного процесу. Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, досягає 500 найменувань, в США перевищує 1500, в країнах ЄС досягає 1200, в Росії — 415, в ФРГ — 350, в Україні — 221.
Класифікація харчових добавок: Додавання харчових добавок в продукти прискорює процеси їх виготовлення, зберігає зовнішній вигляд та якість продуктів при їх зберіганні. Залежно від свого призначення виділяються чотири великі групи харчових добавок: — речовини, регулюючі смак продукту (ароматизатори, смакові добавки, що підсолоджують речовини, кислоти і регулювальників кислотності); — речовини, поліпшуючі зовнішній вигляд продукту (фарбники, стабілізатори кольору, вибілювачі); — речовини, регулюючі консистенцію, які формують текстуру (загусники, гелеобразователі, стабілізатори, емульгатори); — речовини, що підвищують збереження продуктів та збільшують терміни їх зберігання (консерванти, антиоксиданти і ін.). Кожна харчова добавка має свій цифровий код з індексом Е, який гарантує перевірку на безпеку та може використовуватися з потреби лише у встановлених дозах. Використання харчових добавок повинне обов’язково вказуватися на упаковці.
харчові добавки, групуються таким чином: — Е100-Е182 — барвники; — Е200–Е280 — консерванти; — ЕЗОО–Е391 — антиокислювачі (антиоксиданти); — Е400–Е481 — стабілізатори, емульгатори, загусники; — Е5ОО–Е585 — регулювальники кислотності, розпушувачі; — Е600–Е699 — підсилювачі смаку та аромату; — Е700-Е899 — запасні індекси для іншої можливої інформації; — Е900–Е999 — глазуруючі агенти, підсолоджувачі, піногасники; — Е1000-Е1521 — емульгатори, герметики, ферменти, влагоудержувачі.
Відмінність харчових добавок від БАД До речі, не слід плутати харчові добавки з відомим останніми роками терміном «біологічно активні добавки» (БАД). З ними вони не мають нічого спільного. БАД — це природні біологічно активні речовини (вітаміни, мінерали, амінокислоти, жирні кислоти та ін.), призначені для прийому з їжею або для введення до складу харчових продуктів з метою поліпшення їх харчової цінності та збагачення раціону. На відміну від БАД, введення харчових добавок має під собою технологічні підстави, а не поліпшення харчової цінності продукту. Але деякі харчові добавки є натуральними харчовими речовинами, наприклад, використовуваний як барвник β -каротин є провітаміном А. Також, як антиоксиданти використовується аскорбінова кислота (вітамін С) та вітамін Е.
Шкідливі добавки · Добавки, які викликають появу злоякісних пухлин: E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213-217, E240, E447. · Добавки, які викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: E221-226, E320-322, E338-341, E407, E450, E461-466. · Алергени: E230, E231, E232, E239, E311-131. · E171-173, E320-322 - добавки, які сприяють появі хвороб печінки і нирок. · Крім того, такі добавки, як E121(барвник цитрусовий червоний 2), E123 (червоний амарант), E240 (консервант формальдегід) взагалі заборонені для використання в продуктах харчування в багатьох країнах. Запам’ятайте ці коди!
Які висновки потрібно зробити У наших споживачів сформувалося чітке переконання, що всі харчові добавки — це шкідливі речовини. Не дивлячись на те, що багато харчових добавок мають синтетичне походження, їх використання в харчовій промисловості вирішується лише після тривалих випробувань, в ході яких визначається допустима добова норма та відсутність небезпеки для здоров’я людини при тривалому її вживанні. Отже слід бути уважними, обережними, а головне проінформованими…
Схожі презентації
Категорії