X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Сибірка

Завантажити презентацію

Сибірка

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Харчування при цукровому діабеті 1 тип Харчування при цукровому діабеті 2 тип Харчування при цукровому діабеті

Слайд 2

Харчування З їжею ми отримуємо вуглеводи, жири та білки. Вуглеводи є основним джерелом енергії в організмі людини. Для їх засвоювання необхіден інсулін у кількості, що відповідає кількості спожитих вуглеводів.

Слайд 3

Харчування при цукровому діабеті повинне забезпечувати: Досягнення і підтримання цільових показників глюкози в крові, нормального рівня ліпопротеїдів, нормальних показників артеріального тиску; Попереджувати розвиток і зменшувати прогресування ускладнень захворювання; Забезпечувати безпеку фізичних навантажень і нормальне зростання і розвиток дитини (при цукровому діабеті 1 типу); Підтримувати нормальну масу тіла. Принципи харчування при цукровому діабеті *При цукровому діабеті 2 типу необхідно враховувати не тільки вуглеводи, але й калорійність їжі

Слайд 4

Харчування при цукровому діабеті І типу Обов’язково при цукровому діабеті І типу проводиться замісна терапія інсуліном. Традиційні схеми інсулінотерапії передбачають введення практично фіксованих доз інсулінів різної тривалості дії. Введений інсулін має свій профіль дії, тому хворому необхідно постійно «підлаштовувати» режим свого харчування в залежності від активності інсуліну. На сьогоднішній день найбільш ефективною схемою лікування є інтенсивна інсулінотерапія. Такою схемою інсулінотерапії базову концентрацію інсуліну забезпечують препарати подовженої дії, а для нормалізації рівня цукру після прийому їжі вводиться інсулін ультракороткої дії або короткої дії – перед основними прийомами їжі. У здорової людини інсулін виділяється «автоматично» в залежності від рівня глюкози в крові.

Слайд 5

Добова потреба їжі визначається кількістю енергії, що потрібна людині для повсякденної діяльності і підтримки оптимальної ваги. Енергетична потреба індивідуальна і коливається від 20 до 60 ккал на 1 кг ідеальної ваги тіла (ідеальною вагою називається, та яку людина даного зросту, статі та віку повинна мати в нормі) . Приблизна ідеальна вага для чоловіків (зріст в см -100) -10% Приблизна ідеальна вага для жінок (зріст в см -100) -15% Енергетична потреба

Слайд 6

Індекс маси тіла (ІМТ) - це формула, за допомогою якої фахівці у всьому світі оцінюють відношення маси тіла дорослої людини до його росту.  ІМТ - інформативний і доступний спосіб визначення ідеальної маси. Індекс маси тіла дорівнює вазі в кілограмах, поділеній на квадрат росту в метрах: ІМТ = Маса (кг) / Ріст (м)2 Наприклад: Маса = 75 кг і ріст = 1 м 75 см, тоді ІМТ = 75 / 1.752 = 24. 49 Індекс маси тіла (ІМТ) 

Слайд 7

1. гіпотрофіків - < 18,5 кг/м2 (енергетична цінність дієти на рівні 2400‑2700 ккал з вмістом білка на рівні 90-100 г, вуглеводів на рівні 400-450 г); 2. нормотрофіків - 18,5 – 25 кг/м2 (енергетична цінність дієти 2200‑2400 ккал з вмістом білка на рівні 80-90 г, вуглеводів на рівні 350 г); 3. гіпертрофіків - > 25 кг/м2 (низькокалорійна дієта, калорійність якої знижена за рахунок вуглеводів. Енергетична цінність становить 1800-2000 ккал, при достатньому вмісті білків на рівні 80-90 г). При суворому постільному режимі енерговитрати пацієнтів не перевищують 2000 ккал.  Умовні позначки для призначення лікувального стола: ІІІ - для хворих з гіпотрофією, ІІ - для хворих з нормотрофією, І - для хворих з гіпертрофією.                             За індексом маси тіла усі пацієнти поділяються на:

Слайд 8

Харчування має бути повноцінним і різноманітним для забезпечення організму енергією, за рахунок вуглеводів (50%), жирів (30%) і білків (20%), а також мінералами, мікроелементами, вітамінами. Цукор крові підвищується в основному за рахунок вуглеводів, тому необхідно підраховувати їхню кількість, саме в продуктах, що їх містять. Харчування має бути повноцінним

Слайд 9

Cистема лікувального харчування № з/п Енергетичнацінністьраціону, нутрієнтнийсклад Гіпотрофія (висококалорійнатависокобілковадієта) Нормотрофія Гіпертрофія(низькокало-рійнадієта) 1 Потреба венергії на день, ккал/кг 35-40 30-35 25-30 2 Енергетична цінність, ккал 2400-2700 2200-2400 1900-2000 Insert subtitle

Слайд 10

Слайд 11

1 «Хлібна одиниця» відповідає приблизно 12,0 грамів вуглеводів = 50 ккал Назва «Хлібна одиниця» виникло тому що таку кількість вуглеводів (12,0 грамів) міститься в звичайному шматочку хліба вагою 25,0 грамів (товщина 1 см). 1 Одиниця інсуліну під їжу покриває 1-1,5 ХО* Продукти що обов'язково підраховуються по ХО: молочні продукти; злакові продукти; фрукти; овочі (тільки картопля . Що таке хлібна одиниця * В залежності від віку, часу доби і фізичної активності

Слайд 12

Пацієнт Вік 25 років Зріст 180 см Вага 78 кг ІМТ= 25 кг/м2 Ідеальна вага 180-100=80 кг - 10% = 72 кг Отже, добовий калораж пацієнта П. складає: 72 х 30 ккал ≈2200 ккал 2200 ккал, з яких 50% складають вуглеводи  ≈ 1100ккал, або1100: 50 = 22 ХО. Поділимо добові ХО на 3 основні прийоми їжі, та необхідні додаткові прийми їжі по 2 ХО об 11:00 (ІІ сніданок) та 20:30 (ІІ вечеря). : Потім за табл. 10 доберемо продуктів на 6 ХО для сніданку, 6 ХО — для обіду, 6 ХО — для вечері. Необхідні додаткові прийми їжі по 2 ХО об 11:00 (ІІ сніданок) та 20:30 (ІІ вечеря).   Приклад розрахунку добового калоражу

Слайд 13

Для хворого на інсулінотерапії необхідний індивідуальний режим харчування. Сніданок (30% від добової калорійності їжі), і в тому числі 30% від добової кількості ХО ІІ сніданок (10% від добової калорійності їжі), і в тому числі 10% від добової кількості ХО Обід (30% від добової калорійності їжі), і в тому числі 30% від добової кількості ХО Вечеря (20% від добової калорійності їжі), і в тому числі 20% від добової кількості ХО ІІ вечеря (10% від добової калорійності їжі), і в тому числі 10% від добової кількості ХО

Слайд 14

Різні види харчових продуктів, що вміщують вуглеводи, неоднаково впливають на рівень цукру в крові, оскільки глюкоза з них всмоктується з різною швидкістю. Здатність харчового продукту підвищувати концентрацію глюкози в крові визначається як глікемічний індекс. Глікемічний індекс відображає ступінь підвищення цукру в крові після прийому їжі певним продуктом в порівнянні з глюкозою. За 100% прийнятий індекс цукру. Вживання продуктів з глікемічним індексом 90–100% необхідно максимально обмежити, оскільки вони призводять до швидкого підвищення рівня цукру в крові. Глікемічний індекс.

Слайд 15

Глікемічний індекс. Високий глікемічним індекс мають картопляне пюре, смажена картопля – 85, білий хліб – 76, кукурудзяні пластівці – 81, рис пропарений, булочки, манка, макаронні вироби, желе, кекси, креми масляні, мармелад, пироги, морозиво, торти, тістечка, цукерки, цукор, молоко, варений горох, варена квасоля – 74. «Шкідливі напої»: всі соки, крім томатного, вина солодкі, напівсолодкі, лікери, лимонади, молоко згущене з цукром, солодкі води на цукрозамінниках (їх називають «рідкі цукерки»), пиво. Низький глікемічний індекс, менше 40, мають овочі: капуста, кабачки, салат, морква, баклажани, перець, огірки, помідори, ревінь, редька, спаржа, хрін, цибуля, часник, щавель; зелень: кріп, петрушка, салат, шпинат; гриби білі, лисички, маслюки, шампіньйони; крупи: гречана, вівсяна, перлова, ячмінна, макарони з твердих сортів пшениці. Рекомендуємо замінити продукти з високим глікемічним індексом на продукти з низьким для покращення контролю глюкози в крові. Presentation title Date

Слайд 16

Таблиця продуктів за об’ємом, хлібними одиницями (ХО), глікемічним індексом Назва продукту Об’єм Вага 100 гр ХО Глікемічнийіндекс продукту Ананас 1 шмат. 90гр 1 80 Крупи (відварені): вівсяна, ячмінна, пшоняна 2 ст. л. 30гр 1 45 Кефір (кисле молоко), ряжанка 1 стакан 250 гр 1 65 Хліб: - чорний - білий 1 шмат. 1 шмат. 25 гр 20 гр 1 1 45 76 Картопля: - смажена - пюре - печена в «мундирах» 2 ст. л. 2 ст. л. 1 печена 30 гр 30 гр 70 гр 1 1 1 85 85 70

Слайд 17

Харчування при цукровому діабеті 2 типу

Слайд 18

Особливістю харчування при цукровому діабеті 2 типу, який у пацієнтів супроводжується ожирінням, є необхідність низькокалорійної їжі, підрахунок і контроль калорійності їжі. Харчування спрямоване на те, щоб людина зменшила вагу. При цукровому діабеті 2 типу клітини розтягнуті жиром, тому інсулін не може допомогти цукру потрапити в клітину. Хворому необхідно схуднути, тоді клітини звільняться від зайвого жиру і відновлять чутливість до інсуліну. Харчування при цукровому діабеті 2 тип

Слайд 19

Енергетична цінність гіпертрофіків - > 25 кг/м2 (низькокалорійна дієта, калорійність якої знижена за рахунок вуглеводів. Енергетична цінність становить 1800-2000 ккал, при достатньому вмісті білків на рівні 80-90 г). Presentation title Date Харчова речовина Енергетична цінність Вміст в добовому раціоні харчування Вуглеводи (1гр) 4 ккал 50-60 % Білки (1гр) 4 ккал 20 % Жири (1гр) 9 ккал 30-20 %

Слайд 20

Вироби зі здобного тіста, шоколад, вершкове морозиво, кремові торти. Міцні жирні бульйони, жарені, гострі, солоні, пряні та копчені страви. Жирні сорти м’яса , птиці, сосиски, сардельки, ковбаси, солена риба. Виноград, банани, родзинки, цукор, варення, цукерки, мед, лимонад. М’ясні та кулінарні жири, майонез, вершкове масло, маргарин. Сири, вершки, жирна сметана, бринза, солодкі творожні сирки. Рис, манна крупа, макаронні вироби. Небажана їжа:

Слайд 21

Приймати їжу при цукровому діабеті типу 2 необхідно часто, малими порціями, не пропускати заплановані та додаткові прийоми їжі, в один і той же час. Їжа повинна бути багата вітамінами, мікро- та макроелементами. Останній прийом їжі робити не пізніше 18-ої години. На ніч нічого не їсти. Намагайтесь максимально урізноманітнити свою їжу, тому що список продуктів при цукровому діабеті чималенький. Пам’ятайте!

Слайд 22

Продукти без обмежень ПРИНЦИПИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ Огірки, помідори Всі види капусти Кабачки, баклажани Перець Всі види салату, зелень,квасець Цибуля, часник Морква Редиска, редька Стручкова квасоля Гриби Чай, кава без цукру Мінеральна вода Insert subtitle

Слайд 23

Продукти з обмеженим вживанням Presentation title Date Кисломолочні продукти із вмістом жиру

Слайд 24

Продукти з дуже обмеженим вживанням Масло вершкове, олія, сало Майонез, сметана,вершки Сир >30 % жирності Різні молочні продукти >1,5% Жирне м’ясо, субпродукти, ковбаса, сосиски, сардельки Жирна риба Паштети, консерви й олії Горіхи, зернята Мед, цукор, варення,джеми,солодкі напої Цукерки, шоколад, морозиво Тістечка, торти, печиво, здобна випічка Алкогольні напої

Слайд 25

Їмо часто Якщо Ви хворієте на цукровий діабет, їжте від 4 до 6 раз на добу. Такий перерозподіл їжі допоможе підтримувати більш рівний цукор у крові. Худнемо повільно На дієті Ви можете втратити біля 300-400 г за тиждень. Втрата ваги тіла більше 1 кг за тиждень небажана. При великому темпі схуднення відбувається розпад білків. ВАЖЛИВО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРИНЦИПІВ:

Слайд 26

Вміст холестерину в різних продуктах харчування Назва продукту Вміст холестерину (мг.) в100 гпродукта Мізки(чемпіон із холестерину) 2000 Нирки 1126 Печінка тріски 746 Печінка теляча 438 Червона та чорна ікра 300 Олія 240 Яйце (1 шт.) 202

Слайд 27

Вміст холестерину в різних продуктах харчування Назвапродукту Вміст холестерину (мг.) в100 гпродукта Жир 80-100 Курячі нутрощі 200 Ковбаса копчена 100-90 Ковбаса варена 60 Гусяче м’ясо 90 Куряче м’ясо 90-80 Яловичина 94 Свинина без жиру 88

Слайд 28

Вміст холестерину в різних продуктах харчування Назва продукту Вміст холестерину (мг.) в100 гпродукта Баранина 100 Язик 90 Риба 80-65 Сосиски 30 Сметана 30% 91 Сир свіжий 30-50 Сир твердий 60-100

Слайд 29

Здоров'я і Щастя рідко падають водопадом.. Звичайно їх збирають по краплинам і дбайливо зберігають. Принцип Позитивнїй Психотерапії

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Природознавство