Тіла навколо нас
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Мета: Поглибити і розширити знання учнів про ліпіди як важливі органічні сполуки живих організмів; сформувати знання про особливості будови , функції молекул ліпідів; сформувати вміння виявляти органічні молекули жирів та полісахаридів, досліджувати їні властивості .
Девіз уроку. Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу, я пам’ятаю. Те, що я роблю я розумію. Конфуцій
ПРОПУСКНА 1.До органогенних елементів належить:С ,H O N.? 2. Гідрофобні речовини- це речовини, які розчиняються у воді? 3. Гідрофільними є: мінеральні солі,спирти, амінокислоти? 4Сумарна частка органогенних елементів у живому організмі становить 98% 5.До мікроелементів належить Zn, Mo, Mn,Cu.? 6.Вміст води у більшості живих організмах становить 60-70 %.? 7. Мікроелементом є сульфур.? 8.Вода , що формує водну оболонку навколо деяких сполук-структурна? 9. Кисле середовище у шлунку хребетних створює сульфатна кислота? 10.Молекула води- неполярна?
Ліпіди становлять близько 10-20% маси тіла людини. В тілі дорослої людини міститься їх 10-12 кг, з яких 2-3 кг структурних, а решта – резервні. Близько 98% резервних ліпідів зосереджені в жировій тканині. В різних органах і тканинах вміст ліпідів неоднаковий. Особливо багато їх у нервовій тканині, серці, печінці, нирках, крові, насінні й плодах деяких рослин. В біологічних мембранах клітини ліпідів близько 40% сухої маси.
Маршрутний лист: 1) Станція Історична 2) Систематична 3) Хімічна 4) Біохімічна 5) Фізіологічна 6) Технологічна 7) Гігієнічна 8) Ключова
Інша група ліпідів - стероїди. Вони є важливими компонентами вітаміну D, деяких статевих гормонів, гормонів кори надниркових залоз. Стероїдну природу мають і жовчні кислоти - важливі компоненти жовчі. СТЕРОЇДИ
Станція Фізіологічна 1) Енергетична (у разі повного окислення 1 г. жирів до вуглекислого газу і води виділяється 38,9 кДж енергії). 2) Будівельна (складова) - основна складова клітинних мембран. 3) Захисна - механічний захист від ударів, тепло- і гідроізоляція. 4) Запасаюча - підшкірний жир у ссавців, “жирове тіло” у комах. 5) Джерело ендогенної води (100 г - 105 г води).
Найпоширеніші серед ліпідів жири. Вміст жирів у клітинах становить від 5 до 15% сухої речовини, а у клітинах жирової тканини (наприклад, у жировому тілі комах) - до 90%. Підвищений вміст жирів характерний для нервової тканини, підшкірної клітковини, сальника, молока ссавців тощо. Багато жирів міститься у клітинах плодів та насіння певних видів рослин (соняшника, волоського горіха, маслини та ін.). ЖИРИ
Ліпіди - один із основних класів органічних сполук. Це жири й жироподібні речовини. Ліпіди - органічні сполуки, нерозчинні у воді (тобто гідрофобні), їх можна виділити з клітин за допомогою неполярних розчинників (ефіру, хлороформу, ацетону тощо). Ліпіди здатні утворювати складні сполуки з білками, вуглеводами, залишками фосфатної кислоти тощо. Схема будови молекули ліпідів: жирні кислоти (1), Оксиген (2), гліцерин (3)
У складі ліпідів є полярні й неполярні групи. Завдяки взаємодії полярних ділянок з водою ліпіди легко утворюють емульсії. Для переведення неполярних ліпідів в емульсію необхідно зв’язати їх з якимись полярними молекулами. Саме це й відбувається в травному каналі людини та інших хребетних тварин при емульгації ліпідів жовчними кислотами.
Нерозчинні у воді, але добре розчинні в органічних розчинниках (бензині, бензолі, хлороформі та ін.) Їх одиницями можуть бути або прості вуглеводневі ланцюги або замінники складних циклічних молекул. Залежно від хімічної природи, ліпіди поділяють на жири і ліпоїди (жироподібні речовини). Властивості:
За фізіологічним значенням ліпіди поділяються на резервні та структурні. Резервні ліпіди використовуються для енергетичних потреб організму. Структурні ліпіди беруть участь у побудові біологічних мембран, захисних покривів рослин, комах і шкіри хребетних.
За хімічною будовою ліпіди досить різноманітні. До їх складу входять вищі жирні кислоти, спирти, альдегіди азотисті основи, амінокислоти, аміноспирти, вуглеводи, фосфорна кислота та ін. Між цими сполуками можуть утворюватися зв’язки: ефірні, складноефірні, глікозидні, амідні, фосфоефірні тощо. Класифікація ліпідів через складність будови їх молекул та різноманітність дуже складна.
Найпоширеніші серед ліпідів жири. Вміст жирів у клітинах становить від 5 до 15% сухої речовини, а у клітинах жирової тканини (наприклад, у жировому тілі комах) - до 90%. Підвищений вміст жирів характерний для нервової тканини, підшкірної клітковини, сальника, молока ссавців тощо. Багато жирів міститься у клітинах плодів та насіння певних видів рослин (соняшника, волоського горіха, маслини та ін.). ЖИРИ
До ліпідів належать воски, що здійснюють переважно захисну функцію. У ссавців воски, які виділяють сальні залози, змащують поверхню шкіри, надаючи їй еластичності та зменшуючи зношення волосяного покриву. У птахів воски секретує куприкова залоза. Вони надають пір'яному покриву водовідштовхувальних властивостей. Восковий шар вкриває листки наземних рослин і поверхню зовнішнього скелета членистоногих - мешканців суходолу, запобігаючи надлишковому випаровуванню води організмами. ВОСКИ
Інша група ліпідів - стероїди. Вони є важливими компонентами вітаміну D, деяких статевих гормонів, гормонів кори надниркових залоз. Стероїдну природу мають і жовчні кислоти - важливі компоненти жовчі. СТЕРОЇДИ
Найбільша частина ліпідів, які входять до складу мембран. Якщо ліпіди становлять близько 40% сухої маси мембран, то з них 80% припадає на фосфоліпіди. Саме за допомогою цих ліпідів здійснюються основіні функції мембран. ФОСФОЛІПІДИ
1) Енергетична (у разі повного окислення 1 г. жирів до вуглекислого газу і води виділяється 38,9 кДж енергії). 2) Будівельна (складова) - основна складова клітинних мембран. 3) Захисна - механічний захист від ударів, тепло- і гідроізоляція. 4) Запасаюча - підшкірний жир у ссавців, “жирове тіло” у комах. 5) Джерело ендогенної води (100 г - 105 г води). ФУНКЦІЇ ЛІПІДІВ:
Схожі презентації
Категорії