X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Держава без території

Завантажити презентацію

Держава без території

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

«Держава без території» Саме так, очевидно, слід назвати тих, хто під впливом політичних, економічних, ідеологічних чинників залишили Україну і знайшли своє нове помешкання у низці країн Євро-Азіатського, Американського, Австралійського та Африканського континентів.

Слайд 2

Перші згадки про українців у Франції Перші згадки про українців у цій державі мають глибоке історичне коріння. 1051 року французький король Генріх I  одружується з дочкою київського князя Ярослава Мудрого – Анною.

Слайд 3

Полтавська битва 1709 року та поразка козаків у ній спричинила до того, що останні масово виїздять за кордон. Невелика їх частина осідає у Франції. Власне, “осідання” у Франції козаків вважають першою хвилею еміграції. Другу пов’язують з революцією 1905 року в Росії.

Слайд 4

Третя хвиля охоплює міжвоєнний період, а її соціальний склад репрезентують: службовці українських дипломатичних місій УНР та ЗУНР; колишні вояки і старшини УНР; визначні політичні діячі УНР (С.Петлюра, В.Прокопович, О.Шульгин).

Слайд 5

Четверта хвиля переміщення осіб українського походження до Франції припадає на 1939-1945 роки та повоєнний період. Зокрема: під час війни українські полонені були вивезені німцями до Франції на примусові роботи; частина радянських партизанів (у тому числі українців), які допомагали в очищенні території “дружньої” країни від загарбників, осіла тут;

Слайд 6

На професійному рівні українська мова викладається в Паризькому університеті – Сорбонні. При університеті функціонує Інститут східних мов і цивілізацій (ІНАЛКО), де з ініціативи проф. І.Борщака та О.Шульгіна 1939 року було відкрито кафедру українознавства з предметами: мова, література, історія, географія України. 

Слайд 7

Для вшанування пам’яті великого Кобзаря

Слайд 8

Слайд 9

Українці Франції виявили свою активність і в утворенні організацій, об’єднань, товариств, з-посеред яких слід виділити три основні масиви: 1. 1908 рік – “Гурток українців у Парижі”, лідери якого В.Винниченко, Л.Бачин-ський, Я.Федорук. 1946 – Українське академічне товариство. 1949 – Об’єднання українців у Франції. Нині діють Українське товариство імені Т.Г.Шевченка, Товариство імені М.Шашкевича, Український центральний громадський комітет у Франції.

Слайд 10

2. 1929 рік – час виникнення Спілки українських інженерів 1945 рік – Культурно-професійне об’єднання робітників у Франції 1949 рік – Спілка української молоді. 1956 рік – Організація української молоді у Франції. 1947 рік – обрання головою українців у Франції Я.Мусіяновича (один з лідерів ОУН (М))

Слайд 11

Бібліотека імені Симона Петлюри

Слайд 12

На Ейфелевій вежі викарбовано напис: до Києва – 2485 км., подібний вказівник знаходиться на п’єдесталі пам’ятника архистратигу Михаїлу у Києві

Слайд 13

І хоча чимала відстань відділяє українців Франції від землі їхніх пращурів, але головною, на мою думку, є не територіальна, а духовна присутність у Батьківщині.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Політика