X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Все про Діда Мороза та Новий рік

Завантажити презентацію

Все про Діда Мороза та Новий рік

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Все про Діда Мороза та Новий рік Розпочати

Слайд 2

ТИБЕТ Печуть пиріжки і роздають їх перехожим - чим більше роздаси, тим багатшим будеш. Новорічні традиції за кордоном ЯПОНІЯ З першими сонячними променями 1 січня японці вітають один одного з наступаючим роком і обмінюються подарунками. З настанням Нового року прийнято сміятися. В‘ЄТНАМ З настанням сутінок в'єтнамці розводять багаття в парках, садах чи на вулицях, біля вогнищ збираються кілька родин. На вугіллі готуються особливі ласощі з рису. У цю ніч забуваються всі сварки, прощаються всі образи. МОНГОЛІЯ Новий рік у цій країні збігається зі святом скотарства, тому для нього характерні спортивні змагання, перевірки на спритність і сміливість. Монголи зустрічають Новий рік біля ялинки, до них теж приходить Дід Мороз, але в одязі скотаря.

Слайд 3

Новорічні традиції в Україні Раніше в ту пору було інше свято - Святки. Веселі карнавали, витівки ряжених, катання на санях, опівнічні ворожіння і хороводи навколо ялинки - добре вписалися в ритуал зустрічі Нового року. Сучасне свято супроводжується різноманітними естрадними заходами, застіллям, народними гуляннями та яскравим феєрверком. До Нового року всі готують подарунки. Подарунки прийнято залишати під ялинкою або ж передавати їх через Діда Мороза.

Слайд 4

Історія Нового року Новий рік - це найдавніший з усіх існуючих свят. Жителі Давнього Єгипту святкували початок Нового року приблизно в кінці вересня, під час розливу ріки Ніл. Згідно з традицією, протягом місяця статуї бога Амона, його дружини і сина ставили в човен. Човен плавав по Нілу, а єгиптяни супроводжували її танцями та співом. Жителі Давнього Риму та Вавилона відзначали Новий рік на початку березня. Під час свята цар на кілька днів залишав місто, а народ веселився і робив усе, що хотів. Проте, коли цар повертався назад у місто, народ приступав до роботи. Так кожен рік люди починали життя «з чистого аркуша». У це свято люди робили подарунки не тільки своїм рідним і близьким, а й посадовим особам. У Стародавній Греції Новий рік наступав у день літнього сонцестояння (22 червня). Святкування відкривалося ходом на честь бога виноробства Діоніса. Сатири (пізніше їх замінили жерці) співали гімни на честь Діоніса. У Древній Вірменії, як і в Стародавній Індії, Новий рік починався 21 березня, в день весняного рівнодення. У перший день весни вони загадували бажання і закріплювали їх, прив'язавши до гілки дерева стрічку, або повісивши на нього свою прикрасу. далі

Слайд 5

Новий рік на Русі Наступну поправку до календаря внесли більшовики в 1917 році. Вони не тільки підробили його під європейський, а й Новий рік відмінили, як непотрібний. Але скоро передумали і в 1930 році в Кремлі влаштували найбільшу ялинку країни. З того часу в Україні святкують два Нових роки - за новим і старим стилем. У стародавній Русі новий рік починався в березні. Його зустрічали як свято весни, сонця, тепла, очікування нового врожаю. C Х століття, коли на Русі прийняли християнство, новий рік стали зустрічати за візантійським календарем - 1 вересня. У 1699 році російський цар Петро 1 видав указ святкувати Новий рік за європейським звичаєм - 1 січня. Тим самим він змінив календар відповідно до західноєвропейським календарем. Новий рік стали святкувати 1 січня, проте з відставанням на 14 днів від григоріанського календаря.

Слайд 6

Дід Мороз Санта Клаус Є персонажем слов'янського фольклору. Створений народом. Старше Санта Клауса Створений американським літератур-ратором Клементом Кларком Муром на початку 19 століття. І, нарешті, Дід Мороз при собі завжди тримає посох, у нього незмінно є супутниця - онука Снігуронька. Борода довга. Борода коротка. Носить шубу червоного або синьго кольору, кушак, шапку без помпонів та валянки. Носить куртку традиційного відтінку компанії Coca-Cola, ремінь, шапку с помпонами та сапоги. Має добрий зір, не курить. Часто носить окуляри та курить трубку. Живе в Україні. Живе в Лапландії.

Слайд 7

Снігуронька - внучка Діда Мороза. Образ Снігуроньки - символ застиглих вод. Це дівчина одягнена лише в білий одяг. Ніякий інший колір у традиційній символіці не допускається. Її головний убір - восьмипроменеву вінець, шитий сріблом і перлами. Сучасний костюм Снігуроньки найчастіше відповідає історичному опису. Порушенняи колірної гами зустрічаються вкрай рідко і, як правило, виправдовуються відсутністю можливості виготовити «правильний» костюм. Снігуронька завжди молода, надзвичайно красива, трохи сумна ... Але при цьому вона - наймиліший персонаж новорічних свят.

Слайд 8

Про Діда Мороза Про Новий рік Автор Важко знайти людину, яка не любила б Новий рік. З раннього дитинства Новий рік є найулюбленішим домашнім і теплим святом для кожного з нас.

Слайд 9

Англо-Саксонський колега носить ім'я «Father Christmas». Він носить мантію, прикрашену плющем і гостролист, тримає в руках хлист і мішок з іграшками. Для того, щоб отримати від нього подарунок, недостатньо весь рік бути слухняною дівчинкою. Необхідно також написати йому листа з перерахуванням бажаного і кинути у вогонь. Дим з труби доставить список прямо за призначенням. А подарунки діти знаходять в різдвяний ранок у своїх панчішках, завбачливо надісланих з вечора біля каміна. У Данії два Дідів Морозов: Юлеманден і Юленіссе. Живуть дідуся в Гренландії серед вічної мерзлоти. У Юлеманден - великого діда - є свої помічники - ельфи. А Юленіссе - молодший Дід Мороз - це маленький дідок, який живе в лісі і їздить на візку, запряженому лисицями. Цілий рік він живе в хатинці і майструє різдвяні подарунки, а в грудні перебирається ближче до людей і поселяється в хліві (допомагає господині у святкових клопотах, стежить за тваринами і дітьми). Одягнений Юленіссе в дерев'яні черевички, штанці до колін, блуза, жилет, гольфи і незмінний ковпак. далі

Слайд 10

У Норвегії Юлебукк. Крім нього в цій країні дуже шанують різдвяну козу, яка супроводжує Юлебукк і допомагає йому розподіляти подарунки, закликаючи на дому благословення. Для неї готують спеціальні святкові пригощання - сухі колосся вівса, які кладуть у дитяче взуття. За цей Коза залишає в черевиках і туфельках новорічні гостинці. У Голландії Sinter Klaas («Синтер Клаас», «Сандеркласс») припливає на пароплаві у супроводі чорношкірих слуг. Дарує подарунки. В Італії Баббо Натале залишає свої сани на даху і через пічну трубу проникає в будинок, де для нього залишають трохи молока і солодощів «для підкріплення». В Іспанії Діда Мороза звуть Олентцеро, який одягнений у національний домотканий одяг і носить із собою фляжку доброго іспанського вина, щоб довга робоча ніч була не такою важкою. Олентцеро - романтик, тому залишає свої дари на балконі. далі

Слайд 11

Чеський колега - Мікулаш - зовні нагадує російського Діда Мороза, тільки от подарунки він носить не в мішку, а в заплічному коробі з лямками. Мікулаш подорожує в суспільстві ангела в білосніжному одязі і кудлатого чортеня. «Хорошим» дітям він дарує солодощі, а хуліганам підкидає в «різдвяний чобіт» всяку неїстівну нісенітницю, на зразок шматків вугілля. У Мікулаша є донька на ім'я Сніжинка, яка в новорічних мандрах батька участі не приймає: їй належить сидіти вдома і в'язати для землі сніговий покрив. Ежишек - словацький Дід Мороз, по праву вважається самим скромним різдвяним духом. Виконуючи свою дідморозівської роботу, він намагається залишитися непоміченим. Василь - Кіпр. Діти на Кіпрі пишуть своєму чарівникові: «Святий Василь, приходь, щастя подаруй, виконай всі мої бажання». Новорічне свято на Кубі називається День Королів - магів, що приносять подарунки дітям, Бальтасар, Гаспар і Мельчор. далі

Слайд 12

Santa Claus (Санта Клаус) - колега з США. Сиве волосся, охайна борода і вуса. Червоні куртка, штани і шапка-ковпак. Темний шкіряний пояс обтягує товсте черевце. По суті це ельф-життєлюб. Найчастіше на носі у нього окуляри. Їздить в оленячої упряжці і підкидає подарунки в черевики й панчохи, залишені біля каміна. Ім'я «Санта Клаус» вперше з'явилося в пресі в 1773 році. За основу взято образу Святий Миколай Мерликийский. Перший літературний опис образу належить Вільяму Джиллі, який опублікував в 1821 році вірш «Santeclaus». Роком пізніше з'явився цілий віршований звіт про візит Санта Клауса, який вийшов з-під пера Климента Кларка Мура. Існуючий нині зовнішній вигляд Санта Клауса належить пензлю Хандона Сандблома - американського художника, який намалював в 1931 році серію малюнків для реклами кока-коли.

Слайд 13

Давньоперсидською новорічне свято Навруз («новий день») відзначався на весняне рівнодення з 21 на 22 березня і означав початок весни і посівного періоду. Напередодні свята всі мирилися, наповнювали глечики зерном, ключовою водою або молоком - в надії на щедрий урожай, благодатні дощі і багаті надої. У ранок Навруза потрібно було завершити приготування їжі, прибирання, прикраса будинку гранатовими і яблуневими гілками і викинути сміття. Традиція святкувати Новий рік загальним радістю прийшла із Стародавньої Месопотамії понад 2,5 тис. років тому. Тут щороку в день весняного рівнодення починала прибувати вода в річках. Тому всі землеробські роботи починалися в цьому місяці. Мешканці Месопотамії зустрічали цей день барвистими ходами, карнавалами, маскарадами, піснями і танцями. У кельтів, жителів Галлії (території сучасної Франції й частини Англії) Новий рік починався в кінці жовтня. Свято називалося Samhain (кінець літа). У це свято кельти прикрашали житло омелою, щоб вигнати примар. Крім того, кельти, як і римляни, дарували один одному і посадовим особам подарунки. Наші предки, східні слов'яни, відзначали прихід Нового року точно так само, як і інші народи, навесні - спочатку березня.

Слайд 14

АРГЕНТИНА У Новий рік люди позбавляються від застарілих паперів - календарів, відомостей, бланків, циркулярів, наказів. Вулиці в центрі Буенос-Айреса покриваються товстим шаром паперу. БИРМА Новий рік настає в самий жаркий час року, тому його прихід відзначається «фестивалем води». На вулицях міст і сіл люди при зустрічі поливають один одного водою з різною посуду. АВСТРАЛіЯ На Новий рік Дід Мороз і Снігуронька розносять подарунки в купальних костюмах. ЛАОС Напередодні Нового року цілий тиждень люди обливають один одного водою. КУБА Перед Новим роком люди наповнюють келихи водою, а коли годинник проб'є дванадцять, вихлюпують її через відкрите вікно на вулицю на знак того, що старий рік щасливо закінчився і змилися гріхи.

Слайд 15

ІТАЛІЯ Італійці у новорічну ніч викидають з вікон старі речі - летять з вікон на бруківку квіткові горщики, старі стільці, чоботи ... Чим більше викинеш речей, вважають вони, тим більше багатства принесе Новий рік. КАНАДА Канадці від малого до великого надягають купальні костюми і стрибають в крижану воду. АНГЛІЯ У англійців дуже важливою персоною вважається «перша нога» у Новому році: хто перший прийде до хати. Переважно темноволосий чоловік з шматочком вугілля та гілками сосни і омели в руках. ІСПАНІЯ, ПОРТУГАЛІЯ Іспанці і португальці з кожним ударом курантів з'їдають по виноградині і загадують бажання. І весь наступний рік спокійно чекають їх виконання. ШОТЛАНДІЯ У день проводів старого і зустрічі Нового року відкриті двері всіх будинків: кожен може зайти в гості у будь-яку сім'ю, несучи з собою шматочок вугілля як побажання, щоб не гасло вогнище цього будинку.

Слайд 16

БОЛГАРІЯ Коли люди збираються біля святкового столу, у всіх будинках на три хвилини гаситься світло. Ці хвилини називають хвилинами новорічних поцілунків, таємницю яких зберігає темрява. РУМУНІЯ У новорічні пироги прийнято запікати різні маленькі сюрпризи - дрібні гроші, фарфорові фігурки, каблучки, стручки гіркого перцю... Якщо знайдеш в пирозі кільце, то, за старовинним повір'ям, це означає, що новий рік принесе тобі багато щастя. А якщо перець - все тільки посміються. ШВЕЦІЯ Спалюють багатометрового солом'яного козла і б'ють посуд об двері будинків своїх друзів. ГРЕЦІЯ Глава будинку виходить на вулицю і розбиває об стіну плід граната - якщо зерна розлетілися по двору, значить, буде родині щастя в новому році. АВСТРІЯ Австрійці ніколи не ставлять на новорічний стіл дичину - адже вони вірять не тільки в Діда Мороза, але і в Птицю Щастя.

Слайд 17

Слайд 18

Історія Нового року

Слайд 19

Слайд 20

Новий рік на Русі

Слайд 21

Старий Новий рік

Слайд 22

Новий рік в світі

Слайд 23

Новорічні традиції за кордоном

Слайд 24

Слайд 25

Слайд 26

Слайд 27

Новорічні традиції в Україні

Слайд 28

Підготувала Учениця 10-А класу Попова Яна

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура