X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Весняні свята

Завантажити презентацію

Весняні свята

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Розробила вчитель початкових класів Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Маценко Н.В.

Слайд 2

Весняні свята Серед весняного циклу свят можна виділити найбільші: - зустріч весни (на Явдоху 14.03.) - Великдень (дата міняється). - Юрія (06.05.). - свято Матері (друга неділя травня).

Слайд 3

Свято Явдохи Прихід весни пов'язували зі святом Явдохи, котре припадає на 14 березня. Цей день колись був першим днем нового року. До цього свята випікали обрядове печиво: "жайворонки" і "голубки". Дівчата й хлопці брали їх у долоні і з простягнутими руками йшли за село закликати весну-красну піснями та хороводами.

Слайд 4

Благовіщення 7 квітня вшановується свято Благовіщення Пресвятої Володарки нашої Богородиці й Пріснодіви Марії. Бог благословляє в цей день рослини, й усе починає рости. Цвітуть перші весняні квіти: проліски, первоцвіт, ряст, сон-трава... Хто знайде в цей день ряст, то повинен його зірвати, кинути під ноги й промовляти: «Топчу, топчу ряст, дай Боже, діждати і на той рік топтати!»

Слайд 5

Вербна неділя У неділю за тиждень до Великодня вшановується свято Вхід Господній в Єрусалим. Коли Ісус Христос їхав у місто на ослі, то жителі міста, які зустрічали його, встеляли перед ним дорогу пальмовим гіллям. У багатьох народів вважалося також, що верба, яка росте в сирих місцях, біля води, має магічну силу й здатність забезпечити поля й сади вологою. Якщо, увійшовши до хати, заставали когось, хто проспав заутреню, то били такого посвяченою вербою, примовляючи: Не я б'ю —верба б'є, За тиждень Великдень, Недалечко червоне яєчко!

Слайд 6

Великдень Великдень в Україні — це ще й свято весняного воскресіння, оновлення природи, що відзначалось у день весняного рівнодення ще за часів язичництва. Сам Великдень починався Воскресною Утренею вдосвіта в Світлу Неділю. В українській традиції Великдень — це найбільше свято року. Традиційний Великодній привіт: "Христос Воскрес", "Воістину (справді) Воскрес!" заміняють часто, і зовсім слушно, подібним: "Христос Воскрес! — Воскресне Україна!"

Слайд 7

Паска

Слайд 8

Писанки На Великдень обовязково фарбували крашанки і розмальовували писанки. На Великдень їх не лиш святять, а й обмінюються ними, немов великодніми картками-привітами. Дівчата й хлопці мають у цьому обміні нагоду виявити взаємні почування. Діти граються писанками, "цокаються", чия писанка сильніша, то знов котять їх із горба, чия надалі закотиться.

Слайд 9

Трійця На 50-й день після Великодня, свята воскресіння Христового, — весь християнський світ відзначає Трійцю (П'ятидесятницю) — одне з провідних свят церковного календаря. В Україні перед святом прикрашали оселі зіллям. Гілками клена, липи заквітчували (клечали) хату — над вікнами, дверима, господарські споруди, встромляли в землю гілки на посівах жита. На подвір'ї, біля воріт ставили принесену з лісу невеличку березу або осику. Долівку хати притрушували запашним зіллям: лепехою (явгір, татарка — місцеві назви), любистком, на вікнах ставили букети з чебрику, волошок, м'яти.

Слайд 10

Любисток М'ята

Слайд 11

Лепеха Клен

Слайд 12

День Святого Юрія Найпоетичніше свято травня - день Святого Юрія (06.05.). На думку наших предків Юрій був оберігачем свійських тварин. Тому селяни до цього дня не виганяли корів і коней на пасовисько. Тільки в цей день випускали коней на росу, щоб покачались, позбавились хвороб шкіри, а в ніч вигонили їх пасти.

Слайд 13

Свято Матері На другу неділю травня місяця припадає Свято Матері. Воно прийшло до нас з-за океану. 1914 року Конгрес США ухвалив рішення про проведення в країні нового державного свята - Дня Матері. В Україні це свято відзначили вперше в 1929 році, в Галичині. З того часу воно щорічно відзначається в школах, бібліотеках, клубах...

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура