X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Українські літні обряди

Завантажити презентацію

Українські літні обряди

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Одеський навчально-виховний комплекс №49 «Спеціалізована загальноосвітня школа I-III ступенів» Презентація з української літератури на тему: «Українські літні обряди» учениці 10-В класу Курдубановської Вікторії Одеса, 2011 р.

Слайд 2

План Літній цикл - Свята Зелені свята та обряди Свято Івана Купала Жнивські обряди - Зажинки - Жнива День пророка Іллі

Слайд 3

Літній цикл

Слайд 4

Літній цикл, як і весняний, заповнений хліборобськими турботами, насамперед доглядом за посівами, не мав чітко окреслених меж. Він включає такі свята: Русалії Зелені свята (Трійцю) Купайла (Івана Купала) Петрів день Маковія Ілліч день Пантелеймона Цілителя Спаса Богів Лада Ярила Громові свята та ін.

Слайд 5

Зелені свята та обряди

Слайд 6

Зелені Свята перш за все - це свято перемагаючої весни на порозі літа, коли природа ніби святкує з людиною своє відродження.  Святкування починається з четверга. У цей день дівчата йдуть у поля, в левади або ліс і там завивають вінки “на всі святки”.

Слайд 7

Під час святкування дівчата влаштовували спільну їжу, причому обов’язково у ній була яєшня. Яйце, починаючи з Пасхи, проходило крізь усю весняну та літню обрядовість: воно з’являлося як символ зародження нового життя, а коли весна закінчувалася, яйце вживали у вигляді яєшні.

Слайд 8

Обряд прикрашання дерев - це теж відгомін язичницької старовини. Існувало вірування, що й душі померлих оселяються у деревах, у його зеленому гіллі. Саме тому Зелені Свята, крім усього іншого, - ще й народне свято поклоніння душам небіжчиків, вшанування предків. Відбувається це тому, що на Зелені Свята починає цвісти жито, а за давнім народним віруванням, у час цвітіння хлібних злаків прокидаються померлі.

Слайд 9

Свято Івана Купала

Слайд 10

Івана Купала — це день літнього сонцевороту, що тепер сходиться з християнським святом Різдва Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Івана, 7-го липня. Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багать ма своєрідними обрядами та піснями.

Слайд 11

Один із купальських обрядів-ворожінь поетично описав наш сучасник — митрополіт Іларіон: «А на Купайла рано сонце, сходячи, «грає — Купайла звеличає»: міниться в фарбах і танцює, бо цього дня воно жениться. Надвечір дівчата пускають на воду вінки, і з них гадають: куди попливе вінок, туди дівка й заміж піде, а коли вінок стане на воді, не вийде заміж, а коли потоне — помре. Пускають вінки і з свічами, і чия свічка погасне раніше, тій дівчині трапиться нещастя. А то часом парубки ловлять пущені вінки, а дівчата співають...» 

Слайд 12

Центральне місце у святі займало прикрашання ритуального деревця — купайли (купайлиці, гільця, марени). Ним слугувала гілка верби, вишні або ясеня, прикрашена польовими квітами, паперовими стрічками, запаленими свічками. Довкола купайлиці дівчата водили кругові танки, співали про кохання та сватання. Подекуди його «купали» у воді, а потім розламували й роздавали кожній дівчині — «щоб багатство велося». 

Слайд 13

Художник Іван Соколов Ніч на Івана Купала .1856

Слайд 14

Ворожіння на вінках 2008 рік

Слайд 15

Всеволод Іванов Ніч напередодні свята Купали

Слайд 16

Жнивські обряди

Слайд 17

Найбільшою мірою аграрно-магічна функція проявлялася в літніх святах жнив — обжинках. Ці свята базувалися на вірі в те, що польові божества живуть в останньому снопі, — звідси й священне до нього ставлення. Згідно з українськими традиціями, з останніх колосків робили сніп та вінок, оздоблювали їх стрічками та квітами, а вінок вдягали найвродливішій жниці.

Слайд 18

Коли жито, ячмінь і пшениця дозріють, то господиня бере, бувало, хліб-сіль і громичну свічку та йде в поле зажинати ниву; вона жне серпом перший сніп пашні, несе його додому і, як де ведеться,— в одних місцевостях ставлять той сніп на покуття під образами, а в інших — у стодолі, де він стоїть аж до кінця молотьби. ЗАЖИНКИ

Слайд 19

за тиждень після «Петра» в Україні починалися жнива, на полі з'являлися люди в широких білих штанях. Вони вдаряли своїм гострим знаряддям по сухих стеблах дозрілого хліба, й довгий рівний покіс, як простелений рушник, лягав стрічкою за кожною косою.  Дівчата й молодиці виходили на ниву з серпами; жнучи, вони спритно клали сніп за снопом і, працюючи, співали пісні.

Слайд 20

Закінчувався літній цикл днем пророка Ілії

Слайд 21

Від цього дня в Україні бувають так звані горобині ночі — нічні грози з блискавками та громом. Коли йде гроза, люди намагаються не підпускати до себе собак і котів, бо в цих тваринах, за народними забобонами, нечиста сила може від Іллі сховатися. Перед образами під час грози старі люди рекомендують запалити свячену свічку. Вважалося, що це вбереже оселю від грому.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура