X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Символіка українських писанок

Завантажити презентацію

Символіка українських писанок

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Символіка українських писанок

Слайд 2

ЗНАЧЕННЯ СИМВОЛІВ НА ПИСАНКАХ При поділі яйця утворюються поля різної форми і величини. Вони становлять основу для розміщення елементів орнаменту. Кожен із таких знаків прийшов до нас із глибини віків, проте більшість із них можна прочитати, бо навіть дуже дивні знаки в своїй основі виражають близькі і зрозумілі нам предмети. Ми, як і наші давні предки, радіємо першим весняним листочкам, зачудовано слухаємо спів жайворонка, милуємося плином ріки. Щоб висловити вічне, наші предки створили символи. Давайте розглянемо найголовніші з них.

Слайд 3

Сонце Життя давніх людей було дуже складним. Важко було пережити холодну зиму, дочекатись нового врожаю. Прихід довгожданої весни сприймався як народження нового сонця, визволення небесного світила від сил темряви. Тому із символом сонця пов'язано все найкраще, що є в людському житті. Серед язичницьких богів Дажбог - сонячний бог - був одним із головних. У християнстві сонце також стало символом Бога, оскільки Бог - це світло.

Слайд 4

Хрест Один із сонячних знаків, символ всесвіту, чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року. Походить від схематичного зображення птаха, в давнину сонце уявлялось птицею, що летить по небу. У християнстві хрест - символ страждання, смерті й воскресіння, яким церква все починає, благословляє і освячує.

Слайд 5

Свастика, сварга, або ламаний хрест Знак святого вогню, сонця і вічного руху. Один із найстаріших знаків узагалі. Найперші його зображення знаходять на виробах первісних мисливців, а це близько тридцяти тисяч років тому! За народними уявленнями сварга провіщала добро і захищала від темних сил. Різновиди свастики широко використовуються не лише у писанкарстві, а й у вишивці, кераміці, різьбі по дереву.

Слайд 6

Ружа, рожа, розета, зірка Символізує сонце і вранішню зорю. Містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свастики. В народній символіці -  незмінний символ любові. Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні.

Слайд 7

Безкінечник, або кривулька Знак однієї з найголовніших стихій - води.  Будучи необхідною для всього живого, вода водночас могла бути злою і невблаганною в час весняної повені. Дивуючись силі і невпинності води, і наші предки її знаком позначали вічність.

Слайд 8

Грабельки, гребінці, трикутнички з гребінцями Належать до символів, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ. Писанки із грабельками писали в посуху, гадаючи, що написавши цей знак, можна викликати довгожданні небесні води.

Слайд 9

Олень Символ достатку, багатства. Існує ще з часів первісних мисливців, коли м'ясо цієї тварини було основною їжею, шкіра була потрібна для пошиття одягу й спорудження житла, а з кісток та рогів виготовляли зброю і прикраси. В народній міфології небесний олень на своїх рогах несе сонце.

Слайд 10

Кінь Символ коня також пов'язаний із поклонінням сонцю. За древніми переказами сонце їде небом на колісниці, запряженій огненними кіньми. В християнстві кінь - образ безстрашного віщуна віри, нестримного, готового до самопожертви.

Слайд 11

Символ зародження життя, родючості, приплоду, достатку, напівземна, напівнебесна істота. Півень вважався провідником Божого сонця й сторожем проти зла, голубки - символом любові, вірності і злагоди. У християнстві птах - символ вознесін-ня до Бога. Птах

Слайд 12

Качині лапки, Божа ручка, рукавичка, дідові пальці Пташиний слід також був оберегом, як відбиток руки язичницького Бога-Сонця, яке, як ми вже розповідали, в давнину асоціювалося з птахом. Подібні знаки символізували владу, заступництво, цілісність -все те, що пов'язувалося з пошаною до руки.

Слайд 13

Дерево життя, або вазон  За народними віруваннями, посеред раю стоїть велике дерево - Дерево Життя. Воно покриває собою весь рай, має листя й плоди всіх дерев. Саме на ньому знаходяться три брати -Сонце, Місяць і Дощ, або їх християнські заступники - Господь і святі Петро і Павло. Позначає вісь всесвіту, яка з'єднує в собі три світи - підземний, земний і небесний, так звані казкові "три царства". Символ природи, що вічно оновлюється. Дерево життя символізує також розвиток роду - батько, мати і дитина. Тому, як правило, дерево має три гілочки. У християнстві - символ Божої мудрості.

Слайд 14

Дуб в українських традиціях завжди асоціювався з силою і могутністю. Дубове листя - улюблений мотив у вишивці чоловічих сорочок. За дохристиянськими віруваннями, світовим деревом був саме дуб. В дуба найчастіше влучає блискавка, а тому він - ще й символ Божого грому. Дубове листя

Слайд 15

Триріг, або триніг  Один із найстаріших символів сонця, а також знак святого числа "три".

Слайд 16

Сосонки, смерічки, ялинки  Вважаються символами вічної молодості, здоров'я, росту і безсмертя.

Слайд 17

У ЛУЦЬКУ РОЗМАЛЮВАЛИ 4-МЕТРОВУ «ДИВО-ПИСАНКУ»

Слайд 18

В Коломиї у 2000 році було відкрито Музей Писанок

Слайд 19

У селі Братківці Львівської області звели пам'ятник-каплицю, всередині якого знаходиться фігура Діви Марії.

Слайд 20

Пам'ятник писанці є і в селі Доброгостів.

Слайд 21

У 2008 році "Великоднє яйце" встановили в дитячому парку "Лукомор'я" в Севастополі. Висота кримської писанки складає 4 метри 20 сантиметрів.

Слайд 22

Гуцули, які проживають за межами України, не забувають свою історичну Батьківщину. Вони поставили пам'ятник писанці в місті Сучава (Румунія). Висота споруди - понад 7 метрів, діаметр - 4,6 метрів.

Слайд 23

Канадська "Писанка" - це величезна мозаїка, що включає 524 зірок, 1108 рівносторонніх трикутників, вона має 3512 зовнішніх граней, 177 внутрішніх розпірок і складається з 6978 деталей.

Слайд 24

Використані джерела: http://traditions.org.ua/zvychai-ta-obriady/obriadova-symvolika/315-ornament-pysanky http://www.myjulia.ru/post/516598/

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура