X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Роль та функції культури

Завантажити презентацію

Роль та функції культури

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Під культурою, на противагу „натурі" (природі), розуміють все, що створила людина.

Слайд 3

Визначення культури Культура - це матеріальний і духовний прогрес як індивідів, так і різноманітних соціально-національних спільнот.

Слайд 4

Слайд 5

Структура культури Матеріальна культура охоплює всю сферу виробничої діяльності людства та її результати: як знаряддя праці, житло, предмети повсякденного побуту, одяг, будівельні споруди, засоби зв'язку, пам'ятники і монументи.

Слайд 6

Духовна культура стосується області свідомості, пізнання, моралі, виховання, освіти, науки, мистецтва, літератури та інших сторін духовної діяльності людини

Слайд 7

Структура культури Побутова культура - обряди, звичаї, норми. Технічна культура - наука, техніка, технології. Художня культура - література, архітектура, скульптура, малярство.

Слайд 8

Слайд 9

Типологія культури відповідно до її носіїв Світова культура - це синтез кращих досягнень усіх національних культур різних народів, що населяють нашу планету.

Слайд 10

Національна культура уособлює надбання культур різних соціальних верств і прошарків населення кожного суспільства.

Слайд 11

Упродовж розвитку людства виокремились певні культурні епохи: Антична, Середньовічна, культура епохи Відродження, Нового часу, Новітня.

Слайд 12

Окремі форми культур політична, соціальна, правова, економічна, екологічна, фізична, моральна .

Слайд 13

Слайд 14

Функції культури Регулятивна, або нормативна Аксіологічна, або ціннісна Виховна Світоглядна

Слайд 15

Первісні системи духовної культури. НАЗВА, СУТЬ ПРОЯВ Тотемізм – це система вірувань, суть якої полягає в поклонінні якій-небудь тварині або рослині і вірі в своє походження від них. Геральдика, заборона вживати м'ясо деяких тварин. Фетишизм – обожнювання особливого предмету, який сприймається як носій демонічних сил і який пов'язаний з долею даного племені. Амулети, хрестики, ікони. Анімізм – це віра в існування душі і духів, як причина явищ природи, віра в одушевлену всієї природи. Жертвоприношення. Магія – спосіб дії на речі через використання не їх об'єктивних властивостей, а їх містичної причетності один до одного, де магічний зв'язок виступає як знаряддя людської волі.  Знахарство.

Слайд 16

Зародження культури. Настінні зображення в Каповій печері.

Слайд 17

Первісне мистецтво

Слайд 18

Настінні зображення первісної доби

Слайд 19

ВИСНОВОК Культуру потрібно культивувати, бо вона для кожного народу є джерелом стійкості і добра, фактором національної гідності, служить підґрунтям для духовного розвитку наступних поколінь. Прогрес суспільства поєднується і супроводжується також культурним прогресом.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура