X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Народні свята зимового циклу. Колядки, щедрівки, засівалки, віншування

Завантажити презентацію

Народні свята зимового циклу. Колядки, щедрівки, засівалки, віншування

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Виховний проект за темою “Народні свята зимового циклу. Колядки, щедрівки, засівалки, віншування” для учнів 4-го класу. Підготувала вчитель початкових класів Магдальова Н.М.

Слайд 2

Тема. Народні свята зимового циклу. Колядки, щедрівки, засівалки, віншування” Мета проекту: з’ясувати сутність поняття культурна спадщина; учити з повагою і любов’ю ставитися до народних звичаїв українського народу; розвивати вміння дітей самоорганізовуватися, планувати свої дії, узагальнювати результати роботи, шукати різні джерела інформації; виховувати допитливість та інтерес до історії і культури українського народу. Проблема. Забуті звичаї та традиції українського народу Що таке культура, культурна спадщина? . Обладнання: ілюстрації за темою уроку, дитячі малюнки, поробки, презентація «Народні свята зимового циклу.» (електронний носій). Тривалість: 2 тижні.

Слайд 3

Завдання проекту: -провести опитування « Чи знаєте Народні свята зимового циклу.» -з’ясувати сутність народних зимових свят; -ознайомити з видами колядок ; -спробувати свої можливості у виготовленні поробок з паперу, пластиліну, у малюванні.

Слайд 4

Рекомендації до уроку. 1. Заздалегідь пропоную учням сформувати творчі групи, які працюватимуть у різних напрямах: г р у п а – «Журналісти» - проведуть опитування "Чи знаєте ви, народні свята зимового циклу і що з ними пов’язано? г р у п а – «Пізнайки» - досліджуватимуть питання: «Які свята належать до народних свят зимового циклу?» г р у п а — «Промінчики» —намалюють малюнки про народні свята г р у п а — «Фольклористи»— шукатимуть колядки для дівчаток, колядки для хлопчиків, побажання по коляді; щедрівки; віншування господаря, хлопчиків, дівчаток; засіваночки. г р у п а — «Театрали» - покажуть уривок РІЗДВЯНОГО ВЕРТЕПУ

Слайд 5

Хід уроку Організаційна частина. - Усміхніться один одному і привітайтесь до гостей. Роботи в нас дуже багато і тому пропоную - не просто слухати, а чути; не просто дивитись, а бачити; не просто відповідати, а міркувати; дружно і плідно працювати.

Слайд 6

Повідомлення теми і мети уроку. - Сьогодні у нас звітний урок за проектом « Народні свята зимового циклу. Колядки, щедрівки, засівалки, віншування» - Про свої здобутки звітуватимуть наші учні, які працювали за напрямками: «Пізнайки», «Промінчики», «Фольклористи», « Журналісти» і «Театрали».

Слайд 7

Мотивація навчальної діяльності та визначення провідної проблеми. - Усміхніться один одному і привітайтесь до гостей. Роботи в нас дуже багато і тому пропоную - не просто слухати, а чути; не просто дивитись, а бачити; не просто відповідати, а міркувати; дружно і плідно працювати. - Сьогодні урок у нас незвичайний ще й тим, що ми вирушаємо в мандрівку. Про мету наших мандрів ви здогадаєтесь, як складете з розсипанки слова. (У кожного учня є кольоровий кружечок з літерою; на дошці при кріплюємо ці кружечки, складаючи речення «Народні свята України зимового циклу»

Слайд 8

Звіт групи “Журналісти” - Кілька днів тому ми провели опитування в нашій школі серед учнів початкових класів «Чи знаєте ви, Народні свята України зимового циклу?» На жаль, не всі учні змогли відповісти на наше запитання, у багатьох воно викликало певні труднощі. То ж пропонуємо вам сьогодні приєднатися до нашої подорожі і більше дізнатися про те, що ми отримали у спадок від попередніх поколінь.

Слайд 9

“Журналісти”: Ми живемо в XXI столітті зі своїми звичаями та традиціями. Але чого варта людина, яка не знає свого коріння? Сучасна школа і держава докладають багато зусиль, аби відродити те, що було втрачено роками. Ми всі знаємо, що кожен день року християнська церква присвячує спогадам про якусь важливу подію в житті Ісуса Христа, Його святих апостолів або з життя святих. Деякі з них святкуються дуже урочисто, люди до них готуються заздалегідь, а в день самого свята вже не працюють. До таких великих свят належать різдвяні свята і в ці дні багато уваги приділяється дотриманню народних звичаїв, пов’язаних з їх святкуванням. Із плином часу нащадки забувають традиції своїх пращурів. Але ж існує давня легенда, згідно з якою суспільство буде покаране Богом, якщо забуде свою історію та звичаї предків. На сучасному етапі розвитку нашого суспільства починають якоюсь мірою відроджуватися деякі народні святкові звичаї. Навіть якщо на перший погляд у них немає нічого особливого, залучившись до таїнств, кожна людина відчуває, що від них віє магією рідної землі, це бальзам для душі, який надає сил і наснаги.

Слайд 10

Створення проблемної ситуації. Які свята належать до народних свят зимового циклу? Сьогодні, працюючи над цією проблемою, ми спробуємо дати відповідь на це запитання

Слайд 11

Звіт групи "Пізнайки". Різдвяний цикл свят, обрядодій та усього життя селянина грунтувався колись на кругообігу землеробський робіт. Найголовнішими святами в зимовому та річному циклі були різдвяно-новорічні, про які співалося в колядці: ... перший празник – Святеє Рожество... ... другий празник – Святого Василя... ... третій празник – Святеє Водохреща... 7 січня за новим стилем або 25 грудня за старим стилем святкуємо ми Різдво Господа нашого і Спаса Ісуса Христа. Святкування розпочинає Святвечір або багата кутя, коляда – вечір напередодні Різдва. Цього дня до вечора нічого не їли, поки не з’явиться перша зірка на небі: адже саме в цей час народився Ісус Христос. На покуті під образами розстеляли чисте сіно, на яке ставили горщик з кутею та глек з узваром. На покуті ставили сніп із жита, пшениці або вівса (його називали дідухом, колядником, колядою). Усе це нагадувало, що Ісус Христос народився не в царському чертозі, а в овечому хліві і був покладений у ясла на солому. За Святвечором надходить Різдво Христове. Свято Різдва – найкрасивіше зимове свято, що приходить до людей морозної ночі в годину опівнічної храмової служби в чистому сяйві свічок та ясному світлі зірок, супроводжується воно гучним співом хору. Дитячі голоси, що славлять Бога, як ангельський глас, наповнюють торжеством Всесвіт. Небо та Земля славлять Різдво Христове. Колядувати колядки можуть і діти, і парубки й дівчата, інколи навіть і солідні господарі. Величальні пісні релігійного змісту зазвичай виконуються для хазяїна , хазяйки, літній людей. У колядках чітко простежуються і хліборобські, і мисливські, і весільні, і військові, і фантастичні мотиви.

Слайд 12

Звіт групи «Фольклористи» 1-й учень. Ми провели пошукову роботу і зібрати разом з батьками той скарб нашого народу, який ще не втрачений, але давно забутий. Допомогли нам у цьому наші бабусі, прабабусі. Ми більше уваги приділили не стільки звичаям і традиціям, пов’язаним з різдвяними святами, адже про ці свята можна знайти багато матеріалу, а саме – колядкам для дівчаток, колядкам для хлопчиків, побажанням по коляді; щедрівкам; віншуванням господаря, хлопчиків, дівчаток; засіваночкам.

Слайд 13

Колядки Ой радуйся, земле! Коляда іде! Святий вечір, добрий вечір! Коляда іде, всім дари везе. Всім дари везе, нам слово каже, Нам слово каже, що весь світ сяє. Земле, земле, одчиняй двері. Одчиняй двері, бо твій князь їде! По цьому дому, по веселому, Чи дозволите колядувати, Колядувати, ваш дім звеселяти, Діточок збудити, діточок збудити, Христа славити!

Слайд 14

Хлопчачі колядки Колядин, колядин, А я в батька один. По колінця кожушок, Дайте, дядьку, п’ятачок. А п’ятак не дорогий, Дайте, тітко, ще й другий. З Святим вечором! Колядин, колядин, А я в батька один, Коротенька курточка, Дайте, бабцю, бубличка! З Святим вечором! Колядин, колядин, А я в батька один. У новенькім кожушку, Винесіть пампушку. Будьте здорові!

Слайд 15

Дівчачі колядки Я дівчинка маленька, Спідниченька рябенька. Чобітки шовковенькі, Будьте з празничком здоровенькі! Я маленька дівочка, Як у полі квіточка, Я ще не знаю ні “азбуки”, ні “букви”, Дайте мені червінчика в руки, Будьте з празником здорові! Я маленька дівонька, Як у полі квітонька, На сопілці граю, Пісеньку співаю Всіх вас розважаю. Будьте здорові!

Слайд 16

Звіт групи "Промінчики". Учитель. До пошуковців приєднується наступна група "Промінчики". Це наші промінці, які роблять перші кроки на сходинках Творчості. : Пропоную надати можливість учням продемонструвати, що вони створили. Виставка матеріалів, яку організували «Промінчики».

Слайд 17

Звіт групи «Театралів» Ведуча I:За батьківським звичаєм, Коли в небі засяє незвичайна вечірня зоря, Українська родина з дивним трепетом серця До святкового сяде стола. Ведуча II:Тож по всій планеті у німій молитві Люд весь дожидає віщої зорі Раптом чуєм з неба “Дивная новина” Розлилась чарівно по усій землі. Звіздар:- Гей! Чудо, чудо! Гляньте, добрі люди На небі з’явилась ясна зоря! 2 пастушок:Це – лихо, лихо якесь з нами буде Вістить нам горе, лихо, знаю я. 1 пастушок:Гей. Чуєте. Ви, люди, Спів чарівний із небес, Я Вам кажу – добре буде. Час надходить, час чудес. Бачите. Там небозвід наче отворився Гляньте! До нас Ангел із небес Прекрасний з’явився.

Слайд 18

(Входить Ангел) Ангел: Мир усім Вам, добрі люди! Народився в Вифлеємі Нам Месія в цю хвилину. Не в розкішному палаці, А в стаєнці, лиш на сіні Народилося дитятко, Що царює в світі нині. То ж спішіть усі з поклоном, Позабувши гнів і чвари, Рожденному Христу - Богу Принести найкращі дари. Мир тобі, українська родино Хай святиться тут Боже ім’я Хай панує між Вами щоднини Слово щире і правда свята. Хай думки і серця Вам єднає Всеблага християнська любов Годі смутку. Вам радість віщаю Наш Месія на землю прийшов. 2 пастушок:Важкі часи. Це правда. Та зневіра Ще гірший ворог, як той Ірод цар, В зневірі пеклом стає днина сіра. Зневіра гірше нищить, ніж пожар

Слайд 19

Звіздар: Лиш народ той. Що вірить кріпко в краще І в злагоді із совістю уміє йти, Такий народ ніколи не пропащий. Такий народ приходить до мети. 1 пастушок:Так, правда твоя, то ж беремо дари небагаті, Від щирого серця Ісусу малому понесемо, браття! 2 пастушок:То ж ходім, браття. До Ісуса поклін Йому дати Та дорогою до нього щиро колядувати. (Колядують колядку) Ангел: Хай згода і любов між вами панує, Хай справами вашими серце керує, Хай злості і заздрості згине отрута. Бо рабства духовного скинуті пута. А нині всі разом Ісуса вітаймо! І славу навіки йому заспіваймо! Хай нашої єдності вороги лякаються. А ми мовим дружно: “ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ”!

Слайд 20

Підсумок уроку. 13 січня ми святкуємо Щедрий вечір. За християнським календарем він збігається з днем преподобної Меланії. Цього дня батько ховається від своїх дітей за символом багатства та щедрості – за пирогами. Діти повинні вдавати, що в цю мить батька не бачать – так велить традиція. Вони мусять запитувати в матері, де ж тато подівся. А “здивована” мати бажає, аби й наступного року діти за пирогами батька не помічали. Після цього господар хреститься та запрошує родину до столу – до Щедрої куті.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура