X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Кіностудія ім. О. Довженка

Завантажити презентацію

Кіностудія ім. О. Довженка

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Кіностудія імені Олександра Довженка

Слайд 2

Історія кіностудії 1928—1929 рр. 1925 року Всеукраїнське фотокіноуправління оголосило конкурс на проект кінофабрики. З 20 робіт обрали проект Валеріяна Рикова, в розробці якого брали участь студенти старших курсів архітектурного факультету Київського художнього інституту. Після проведення конкурсу велике значення мав вибір місця. Спеціальна комісія в Києві оглянула три земельні ділянки. Найкращою та найзручнішою визнали територію поблизу Пушкінського парку, тому що тут був водогін, каналізація і, головне, можна було налагодити постачання електроенергією. Ця кінофабрика, котру заснувало ВУФКУ, як організацію, у 1928 році, на той час була найбільшою кіностудією в СРСР і забезпечувала близько половини радянського кіновиробництва. Першим фільмом кіностудії став фільм «Ванька і Месник» режисера Акселя Лундіна та оператора А. Майнса. Це стрічка для дітей, про пастуха, що викрав секретні документи у ворога та рятується від карального загону завдяки червоним. Зйомки стартують 12 жовтня 1927 року й ідуть уночі, бо вдень закінчується будівництво павільйонів. На екрани «Ванька і Месник» виходить у 1928 році З початком зйомок перших же фільмів студія зажила повноцінним, бурхливим творчим життям. На кіностудію прийшли талановиті, вже досвідчені майстри екрану: режисери — Олександр Довженко, Павло Долина, Леонід Луков, Іван Кавалерідзе, Ігор Савченко; оператори — Данило Демуцький, Юрій Єкельчик, Микола Топчій, Йозеф Рона, І.Шеккер, Олексій Панкратьєв; літератори — Микола Бажан, Олександр Корнійчук, Гордій Брасюк, В.Охріменко. Це одразу ж позначилося на кількості і якості творів та на розмаїтті жанрів. У 1929 році було вже знято 10 фільмів, серед яких художній фільм «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова, котрий було названо серед 12 найкращих документальних фільмів усіх часів у Мангеймі, 1964 рік.

Слайд 3

1930—1955 рр. 13 лютого 1930 р. Раднарком СРСР ухвалив постанову «Об образовании общесоюзного объединения по кинофотопромышленности». З її виходом Всеукраїнське фотокіноуправління перейшло до складу також новоутвореного центру — Державного всесоюзного кінофотооб'єднання «Союзкіно». Відбулося перепідпорядкування вітчизняної кінематографії центру, що значною мірою послаблювало її зв'язок з національною культурою. Кінематографія ставала заручником центру, слугувала поширенню серед широких мас відповідної ідеології. За допомогою адміністративних і фінансових важелів «Союзкіно» значною мірою впливало і на кіноосвітні процеси в Україні, причому негативно. Київська кінофабрика теж зазнала негативного впливу такої ситуації, кіновиробництво почало падати. Та все-ж 30-і роки для Київської кінофабрики були роками становлення. Майстри освоювали звук, який значно розширював можливості кіно, бо зміцнював його зв'язки з літературою, театром і музикою. Першим звуковим фільмом, знятим на кінофабриці, став фільм Дзиги Вертова «Симфонія Донбасу», 1931 р. У цей же період з'явився в кіно колір. Першою кольоровою стрічкою кіностудії став «Сорочинський ярмарок» Миколи Екка 1939 р. Кіно цього часу було найулюбленішим і найдоступнішим для народу видом мистецтва. Особливо це стосувалося фільмів, присвячених сучасност У цей період на кіностудії працювало багато видатних майстрів і в області мультиплікації, наприклад, Сергій Пилипович Конончук. У 1931 році він працює художником-мультиплікатором на Київській кінофабриці «Українфільм» (тепер кіностудія імені О.Довженка), де бере участь у створенні мультфільму «Тук-тук та його приятель Жук» та у постановці фільму «Зарозуміле курча». В жовтні 1941 року студія починає евакуацію в Ташкент, де продовжуватиме свою діяльність до визволення Києва. Приміщення студії в цей час німецькі окупанти використовували як виробничу базу для створення пропагандистських стрічок товариством «Україна-фільм». 1953 року відбулася прем'єра екранізації «Запорожця за Дунаєм»

Слайд 4

1956—1991 рр. В 1958 р. відзнято фільм «Сашко», режисер Євгеній Брюнчугін. В 1958 р. відзнято фільм «Перший парубок», режисер С.Параджанов. В 1964 р. відзнято фільм «Тіні забутих предків», режисер Сергій Параджанов. В 1970 р. відзнято фільм «Білий птах з чорною ознакою» (Золота медаль VII Московського міжнародного кінофестивалю; відбіркова премія «Срібні сирени», МКФ, Соренто, Італія, 1972), режисер Юрій Іллєнко.

Слайд 5

Після 1991 року Національна кіностудія художніх фільмів імені О. Довженка — це сучасне кінопідприємство, здатне вирішити найскладніші завдання при зйомках фільмів різної постановочної складності та будь-яких жанрів. На кіностудії працюють понад 300 режисерів, операторів, художників, художників-декораторів, художників-гримерів, звукооператорів високої професійної кваліфікації. При кіностудії функціонує Театр кіноактора, в штаті якого до 90 акторів різного віку. Багато з них мають чудові вокальні дані, володіють різними музичними інструментами. Займаючи площу більш як 17,5 га, кіностудія має чотири знімальні павільйони. Один з них, площею 2520 кв.м, є найбільшим у Європі. Павільйон розрахований на одночасну роботу в ньому десяти знімальних груп. Ще три павільйони мають площу 775 м² кожний. В павільйонах обладнані три басейни. Є і натурний басейн, оснащений системою хвилеутворення, який дає змогу, не виїжджаючи на море, знімати морські баталії, корабельні аварії, проводити підводні зйомки, комбіновані та прямі зйомки на воді. Окрасою території кіностудії є невеличке природне озеро, розташоване біля натурного басейну, і славнозвісний Довженківський сад, що займає понад один гектар площі. Кіностудія має вітчизняну та зарубіжну знімальну техніку, трюк-машину, оптичний друк, повний комплект деревообробного устаткування, значну колекцію костюмів, п'ять тонательє, оснащених сучасним звукотехнічним обладнанням, арсенал вітчизняної та зарубіжної зброї, легковий та вантажний транспорт та інші, необхідні для кіновиробництва засоби і пристосування. Основні виробничі цехи кіностудії оснащені й укомплектовані необхідною технікою, яку обслуговує висококваліфікований персонал. Національна кіностудія імені О. Довженка являє собою підприємство з повним комплексним технологічним циклом. Разом із зйомками власних фільмів кіностудія надає послуги іншим кіно- та телекомпаніям у роботі над виробництвом їх продукції

Слайд 6

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура